Hoppa till huvudinnehåll

Doc Lounge våren 2023

Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

Fem kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

 

The Thief Collector
21 februari 

1985 försvann Willem de Koonings "Woman-Ochre", en av 1900-talets mest värdefulla målningar, in i Arizonas öken efter att ha skurits ut från dess ram vid University of Arizona Museum of Art. 32 år senare hittades målningen, värd 160 miljoner dollar, hängandes i Jerry och Rita Alters hem på landsbygden i New Mexico. The Thief Collector undersöker hur och varför detta väluppfostrade par gjorde ett av en tidernas största konstkupp och utforskar en familjs komplicerade dynamik, kriminalitetens konturer och hur långt människor är beredda att gå till skapa sina egna storartade berättelser.

Läs mer och boka biljetter till The Thief Collector här


Paradise
14 mars

Sommaren 2021 ledde en exceptionell värmebölja och torka till jättebränder som härjade 19 miljoner hektar i nordöstra Sibirien. I denna region, i hjärtat av taigan, ligger byn Shologon som snart kommer att täckas av ett tjockt moln av rök. Spridd av vinden bär den svarta askan alarmerande nyheter: skogen brinner och lågorna närmar sig med stormsteg. Efter att regeringen har lämnat dem att klara sig själva, måste invånarna samlas för att bekämpa Draken.

Läs mer och boka biljetter till Paradise här


Scab Vendor
4 april

Scab Vendor är en dokumentär om Jonathan Shaw. Född med en silversked i munnen, som son till jazzbandledaren Artie Shaw och Hollywoodstjärnan Doris Dowling, präglades Jonathans tonår av uppror mot föräldrarnas glamorösa liv och ett avståndstagande från sin mammas alkoholism.

Efter nästan att ha dött av en överdos av heroin i 20-årsåldern, liftat från Los Angeles till Rio de Janeiro och lärt sig av de bästa amerikanska tatueringskonstnärerna, blev Jonathan Shaw en av de mest populära tatuerarna i New York City. Hans tatueringsstudio Fun City Tattoo öppnade 1993, fyra år innan tatuering var lagligt på Manhattan.

Och bland personerna som besökte studion fanns hans vänner, Johnny Depp, filmaren Jim Jarmusch och punklegenden Iggy Pop.

Läs mer och boka biljetter till Scab Vendor här


Jävla pappa
25 april

Jävla pappa handlar om Niklas och Leif, en son och en far, som båda mår pissdåligt. De har ingen annan att vända sig till och de kan heller inte prata om sina problem. I stället gör de som män alltid gör när de är vilsna, de försöker bygga något. En husbil. Sonen vill prata med sin pappa om det som är svårt. Men det går åt helvete, både med bygget och deras relationen. De bråkar och super, flyr från varandra och allt runtomkring.

Men någonstans under ytan finns ändå kärleken kvar, och till slut när skiten rinner över blir kanske bygget av bilen första steget mot en väg ut ur deras trasiga relation.

Läs mer och boka biljetter till Jävla pappa här


Girl Gang
9 maj

Fjortonåriga Leonie är en framgångsrik tonårsinfluencer som bor i utkanten av Berlin. Miljontals följare ligger vid hennes fötter och företag överöser henne med produkter. När Leonies föräldrar inser den enorma ekonomiska potentialen i deras dotters onlineaktiviteter tar de snabbt över ledningen. De vill att Leonie ska få ett bättre liv än vad de hade. Men Leonies liv – styrt av varumärken och press att producera innehåll – har en skuggsida som adrenalinet, berömmelsen och gratis sneakers inte kan kompensera för.

Läs mer och boka biljetter till Girl Gang här


Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor. Det görs genom unika helkvällar där filmvisningar kombineras med aktuella gäster, regissörsbesök, intressanta kringarrangemang och barhäng.

Visningarna presenteras i stolt samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, FilmCloud och ABF.

Läs mer om Doc Lounge på deras hemsida och Facebook