Konsert + liveexperiment + samtal

 

Vetenskap möter musik och konst. Jean-Louis Huhta (modularsynt), Per Hüttner (EEG-performer) och Robert Oostenveld (EEG-controller) skapar tillsammans ett verk med fokus på feedback mellan ljud, ljus och de hjärnvågor som de mäter under performancen. Hjärnans tillstånd påverkar ljudbilden som de tillsamman styr mot translika disharmonier, spöklika suggestioner och uppviglande erotismer. De utvecklar Brainwave Music, en konstform som sammankopplat musik och neurovetenskap sedan 1960-talet. Evenemanget inleds med en kort introduktion om tekniken och idéerna bakom verket. Efter performancen finns möjlighet att på ett mer ingående sätt diskutera frågor som väckts under konserten.

Per Hüttner som initierat projektet har länge arbetat i gränsländerna mellan konst och vetenskap. 2005 bildade han Vision Forum som blev en internationell plattform för experiment och forskning. Efter en nomadisk tillvaro har han nu Paris som bas och arbetar med fotografi, interaktiva utställningsprojekt och sitt gränsöverskrivande tänkande. Han har dessutom drivit gallerier i Los Angeles och Stockholm.

Jean-Louis Huhta är en legend inom den svenska musikscenen. Med en bakgrund i band som hårda hardcorepunkbandet Anticimex, funkmaskinen Stonefunkers, ritualrockarna The Skull Defekts och technoprojekt som Brommage Dub och Dungeon Acid är han utan tvekan en av landets musiker med tyngst CV.

Robert Oostenveld arbetar på Radboud University i Nijmegen med forskning inom MEG och EEG, med fokus på signalprocessering, analys och källuppskattning.

Brainwave Music är ett album och ett experiment av och med den amerikanske minimalisten David Rosenboom, men även den mer kände kompositören Alvin Lucier har låtit hjärnans aktivitet ljuda!


EEG: Elektroencefalografi. Aktiviteten i hjärnans celler avläses under en EEG-analys.

MEG: Magnetencefalografi. Ett avancerat instrument som mäter hjärnans signaler.


Mer information: www.oneplusoneisthree.org   www.eegsynth.org


Foto: Jan Carleklev

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär