av Alejandro Leiva Wenger
Hemligheterna får liv när vi dör.

 

Har du nånsin tappat nåt på golvet, eller glömt var du lagt nåt? Då finns risken att du bär på en fruktansvärd sjukdom. Så är det i varje fall för Klara. Hennes pappa har nyligen dött i en ovanlig och ärftlig sjukdom. Nu har Klara dumpat sin sambo och bestämt sig för att flytta hem till mamma. När mamma Yvonne blivit änka lär hon väl behöva sin dotter mer än nånsin?

Men Yvonne verkar inte vilja ha henne där. Har mamma redan träffat en annan, eller är det något annat? Och kan inte Klara sluta rota i pappas gamla skåp? Yvonne vill slänga den stora skåpjäveln – in med ny luft och nya kläder istället. Men hallå, det där skåpet har ju gått i arv i generationer! Liksom pappas sjukdom, förresten. Skaffar du barn är risken 50/50 att du för den vidare. Klara har förvisso aldrig testat sig och lever hellre i ovisshet. Det verkar dock som om pappa har lämnat betydligt mer efter sig än en obotlig sjukdom. På Folkteatern får du veta vad.


Med bara åtta personen i salongen varje kväll är vi många som tyvärr inte fått möjlighet att uppleva detta tragikomiska relationsdrama. Men du som är (eller blir!) medlem i en Riksteaterförening får kostnadsfri tillgång till en inspelning av föreställningen. Läs mer och ansök om medlemskap i Riksteatern


 I samproduktion med Riksteatern sätter Folkteatern upp "Arvet" av Alejandro Leiva Wenger. Den nyskrivna pjäsen får urpremiär 21 april 2021 på Folkteatern och för regi står Frida Röhl

- Det har varit och är märkliga tider för oss som arbetar med teater. Hela meningen med vårt arbete är ju mötet med en publik och att nu kunna visa vår föreställning ”Arvet” innebär en enorm glädje. Besöket kommer eventuellt att kännas lite annorlunda, exklusivt men väldigt varmt och välkomnande. Pjäsen är såväl sorglig som humoristisk och handlar om familjehemligheter och lögner. Jag tror att publiken kommer att få en kväll att minnas att ta med sig hem, säger Frida Röhl.

Alejandro Leiva Wenger utsågs till Ibsenpristagare 2021 med motiveringen: "För att han i en dramatik präglad av tankeskärpa och poetisk sensibilitet, i starkt släktskap med Ibsen, destabiliserar förhållandet mellan dåtid och nutid, historia och fiktion, minne och inbillningskraft, och därigenom ger oss skakande insikter om människan i samtiden." Alejandro mottog även årets Karin Boye-pris där juryns motivering lyder: "Alejandro Leiva Wenger får oss att förstå språkets ofullkomlighet i berättelsen om våra innersta tankar, där fakta och minnen smälter samman till en ny verklighet.”  Läs mer här!


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. Läs mer här

"Det är omöjligt att inte dras med i ensemblens spelglädje /... / Det är uppenbart hur viktigt det är med teatermötet, att det är någonting vi gör tillsammans.”

"Att möta en publik med en komedi nu är ganska perfekt."

”Frida Röhl har låtit ensemblen ta ut alla känsloregister och det är ljuvligt att se." 

SVT Kulturnyheterna 210429  Se hela recensionen

 

”stor situationskomik”

 ”Leiwa Wengers pjäs rör sig ledigt mellan denna farstartade komik med snabb rolig dialog och bråddjupet som uppstår då livslögner avslöjas.”

 ”seriöst underhållande”

SR Kulturnytt i P1 210429 Hör hela recensionen

Vi på scenen

Ing-Marie Carlsson
Skådespelare
Läs mer
Niklas Falk
Skådespelare
Läs mer
Nina Haber
Skådespelare
Läs mer
Emma Mehonic
Skådespelare
Läs mer

Produktion

av Alejandro Leiva Wenger

Regi: Frida Röhl

Scenografi och kostymdesign: Charlotta Nylund

Ljusdesign: Carina Persson Backman

Maskdesign: Linda Gonçalves

Kompositör: “Californiaman” Joel Igor Hammad Magnusson

Medverkande: Ing-Marie Carlsson, Niklas Falk, Nina Haber, Emma Mehonic

Foto: Magnus Skoglöf

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär