en enaktsblues av Roland Janson

 ” Tänk all bensin en har förbrukat och alla broar en har bränt. Tänker på alla människor jag har sårat och allting det som aldrig hänt. Det är ingen idé att ångra alla dåliga skämt. Det går att resa sig i livet, rätt som det är så har skutan vänt. ”

av Hamid Heouaine 

Roland Jansons pjäs Bänken hade urpremiär på Folkteatern 1980 och spelades därefter uppemot två hundra gånger. Publiken tjusades av samhällssatiren och humorn i de lika bråddjupa som berusade samtal som kan höras från en parkbänk.

Men vad betyder berusning och beroende idag? Utifrån egna livserfarenheter, samtal med referensgrupper och öppna repetitioner undersöks här missbruk, beroende och identitet. Vem är människan bakom flaskan, och vilka krafter kan driva fram ett beroende? Vilken är den berömda droppe som får bägaren att rinna över?

Efter föreställningarna Breaking the Waves, Happyland 1979 och Kliniken fortsätter nu samarbetet mellan Folkteatern, Göteborgs Stadsmission och Unga Folkteatern i denna personliga bänkrealism med inslag av blues.

 

"en språkligt mustig historia"

"inte svårt att känna igen pjäsens Rutan och Brahim"

"tilltalet resonerande och humoristiskt, vädjande till insikt och eftertanke, omvärdering och självrespekt, solidaritet och motstånd" 
Läs mer: GT 140519

"full av rappa och underfundiga repliker, full av humor och lek med ord"

"Skådespelarinsatserna är mycket trovärdiga och skickliga utan att bli överdrivna eller parodierade" 
Läs mer: Kulturbloggen 140518

Bänken

BilagaStorlek
Fil Bänken0 byte

Produktion

Ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs Stadsmission och Unga Folkteatern.

 

Medverkande: Maria Edlind, Hamid Heouaine och Thomas Karlsson

Regi: Amanda Elsa Larsson

 

Foto: Amanda Elsa Larsson 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär