av Thomas Vinterberg och Mogens Rukov
Tio år efter Festen är inget begravt

För tio år sedan gjorde sonen Christian på ett spektakulärt sätt upp med sin pappa Helge på hans 60-årsdag. Nu möts familjen igen, den här gången på pappans begravning. Men trots alla år som passerat, trots död och begravning så är familjen inte fri från det som hänt. Allt finns kvar. Skammen och kränkningen var för djup och Helges makt över familjen är fortfarande stor. Folkteatern berättar en grym historia om de förödande konsekvenserna av att försöka begrava familjehemligheter.

2003 spelades Festen på Folkteatern och nu sätts den fristående fortsättningen Begravelsen upp, med delvis samma ensemble. I rollen som Helge ser vi Iwar Wiklander och i rollen som Christian Erik Ståhlberg. För regi står Vibeke Bjelke och för scenografi Steffen Aarfing. De har tidigare gjort två uppsättningar av Festen, både Skandinavienpremiären i Norge och i Danmark. Begravelsen är skriven direkt för scenen med originalmusik av Zbigniew Preisner - upphovsmannen till den dramatiska musiken i Kieslowskis filmer.

Vibeke Bjelke - regissör
Efter en tioårig karriär som operasångerska skolade Vibeke Bjelke om sig och regi-debuterade 1982 på Café Teatret. Sedan dess har hon regisserat en mängd föreställningar både i Norge, Sverige och Danmark och även för dansk och svensk radio och tv. Hon har bland annat arbetat på Det Kongelige Teater, Betty Nansen Teatret, Gasværket, Ålborg Teater, Odense Teater, Oslo Nye Teater, Dramaten, Den Nationale Scene och Rogaland Teater. Vibeke Bjelke har regisserat flera pjäser av Lars Norén, däribland uruppförandet av Skugg-pojkarna på Dramaten/Riksteatern 1999.
Tillsammans med scenografen Steffen Aarfing har Vibeke Bjelke gjort ett tjugotal föreställningar, nu senast Henning Mankells Politik på Helsingborgs Stadsteater. De har tidigare också gjort två uppsättningar av Festen, både Skandinavienpremiären i Norge och i Danmark. Begravelsen är Vibeke Bjelkes första uppsättning på Folkteatern.

Thomas Vinterberg och Mogens Rukov - dramatiker
Thomas Vinterberg var tillsammans med Lars von Trier en av grundarna till Dogme95 – tio regler, eller dogmer som filmskaparna skulle lova att följa. Festen, i regi av Thomas Vinterberg och manus av Thomas Vinterberg och Mogens Rukov, var den första dogmafilmen som gjordes efter de tio reglerna och filmen fick stor framgång både i Danmark och internationellt. Filmen bearbetades också för scenen och spelades på Folkteatern hösten 2003.
Begravelsen är däremot skriven direkt för scenen och hade sitt uruppförande på Burgtheater i Wien 2010 i regi av Thomas Vinterberg. Mogens Rukov har varit med och skrivit och konsulterat många av de senaste årens danska filmframgångar och arbetar som huvudlärare i manusförfattande vid Danska Filmskolan i Köpenhamn. Thomas Vinterbergs nya film Jakten med Mads Mikkelsen i huvudrollen kommer att ha premiär under 2012.

Steffen Aarfing - scenograf
Steffen Aarfing har studerat arkitektur på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering och har arbetat som scenograf sedan 1980. Sedan dess har han gjort scenografi till en mängd teater- och operauppsättningar och dessutom arbetat med filmscenografi och teaterarkitektur. Han har arbetat bland annat i Wien, San Francisco, Reykjavik, Norge, Sverige och Danmark, ofta i samarbete med Marie í Dali.
Steffen Aarfing och Vibeke Bjelke har arbetat tillsammans sedan 1989 i ett tjugotal produktioner och nästa föreställning blir Fanny och Alexander på Den Nationale Scene i Bergen hösten 2012. Steffen Aarfing har tidigare arbetat på Folkteatern då han gjorde scenografin till Lars Noréns Orestien – invigningsföreställningen i Folkteaterns nyrenoverade lokaler våren 2010.

 

Samtal med Erik Ståhlberg och Iwar Wiklander under Filmfestivalen. Se film

Lyssna på eller ladda ner musiken av Zbigniew Preisner från Begravelsen
här!


Från presskonferensen där vårens repertoar presenterades: 
TV4   TV-väst   GP

Begravelsen

BilagaStorlek
Fil Begravelsen0 byte

Vi på scenen

Erik Ståhlberg
Regissör / Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Sanna Hultman
Skådespelare
Läs mer
Kim Lantz
Skådespelare
Läs mer
Lars Carlsson
Maskör

Produktion

Regi: Vibeke Bjelke 
Scenografi och kostym: Steffen Aarfing
Musik: Zbigniew Preisner
Mask och peruk: Lars Carlsson, Mikaela Artén, Robin Davidsson (lärling)
Ljus: Erik Berglund
Översättning: Hasse Carlsson och Kim Lantz

Medverkande: Iwar Wiklander, Erik Ståhlberg, Sanna Hultman, Göran Gillinger, Lena Birgitta Nilsson, Sara Wikström, Kim Lantz Emmeli Stjärnfeldt, Alvar Grimberg/Gunnar Byström Börjeson/Petter Lindgren.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär