av och med Alexandra Pascalidou

Folkteatern i samarbete med Arena Idé och Bokförlaget Atlas välkomnar Alexandra Pascalidou till ett boksamtal om Augustprisnominerade reportageboken ”Mammorna”.

Så här berättar Alexandra själv om idén till boken:
”Boken föddes ur förtvivlan och frustration över dödsskjutningarna i orten. Över makthavare som blundar och vänder människor ryggen. Över de patriarkala problemformuleringarna och lösningar, att det alltid är män som får förklara fenomen. Jag undrade varför mammorna aldrig fick komma till tals. Ensamstående, kämpande mammor som jag har vuxit upp med – de som var kvar när papporna försvann. I stället för att klaga på att dessa kvinnor osynliggörs på grund av sitt kön, sin klass och sin hemort, tänkte jag att jag skulle använda min penna och plattform för att lyfta fram och synliggöra dem.”

Ur nomineringen till Augustpriset för Årets svenska fackbok 2018:
”Omskakande skildring från en värld de flesta av oss bara läser om i tidningsrubrikerna. Ett 20-tal röster talar direkt till oss, bara med en lätt handpåläggning av författaren. Dessa mammor talar enträget om ett liv, en kamp, på andra sidan den växande klyftan, i förorten. De kämpar för barnen, mot den allestädes närvarande kriminaliteten, och därmed för vårt gemensamma samhälle.”


Alexandra Pascalidou är en flerfaldigt prisbelönt svensk-grekisk författare, journalist och programledare. Hon har tilldelats utmärkelsen Årets europé och fått Stora Feministpriset. 2018 fick hon S:t Eriksmedaljen från Stockholms stad för sitt arbete för demokrati, mångfald och rättvisa och Bellmanpriset, bland annat för sin uppväxtskildring Bortom mammas gata som också prisades av Svenska PEN-klubben. Nyligen fick hon också ‪The Global Inspiring Women Worldwide Award. Alexandra har tidigare givit ut böckerna Bortom mammas gata, Frontkick, Korsvägar- röster om förortskultur, Taxi och Kaos på Atlas.

Mer info

Foto: Thron Ullberg

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär