Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag?
Johannes Anyurus Augustprisbelönade science fiction-thriller iscensatt av Unga Klaras Farnaz Arbabi.

 

Allt börjar med en terroristattack. Tre unga islamister bryter sig in i en serietidningsbutik. Beväpnade med bombvästar och k-pistar tänker de döda en tecknare som är känd för sina provocerande karikatyrer av profeten Muhammed. Attacken misslyckas och två av terroristerna dör. Den tredje överlever och placeras på en rättspsykiatrisk anstalt. Hon hävdar nämligen att hon kommer ifrån framtiden - en framtid där terrorattacken lyckades och ledde till ett fascistiskt Sverige. Två år efter attacken besöker en välkänd författare flickan på anstalten. Flickan ger författaren en bunt papper, där hon har skrivit ner en märklig berättelse. Framtiden som den unga flickan på anstalten skildrar är en dystopi där den svenska överheten tvingar medborgarna att underteckna ett medborgarkontrakt som gör det olagligt att äta kosher eller halal och att äga vissa böcker. Bryter du kontraktet blir du sverigefiende och placeras i ett läger, för att assimileras. Den enda maten som serveras i lägret är fläsk. Om du försöker fly, dör du.

Johannes Anyurus roman "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en science fiction-thriller om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens mekanismer. Boken som kom ut 2017, blev en stor kritiker- och försäljningssuccé, belönades med Augustpriset och har översatts till en rad olika språk.

 Dramatikern och regissören Farnaz Arbabi, som tidigare har dramatiserat berättelser ur ett historiskt perspektiv, förflyttar sig nu in i det framtidsteoretiska. Hur ser den morgondag ut som vi skapar idag? Vad kan vi lära oss av att se bakåt och framåt i tiden? Är det möjligt att resa i tiden och därigenom hindra en katastrof? ”De kommer att drunkna i sina mödrars tårar” gestaltar den rädsla som många känner för växande populism och extremism. Det är en högaktuell berättelse om nationalism, rädsla och radikalisering.

-"De kommer att drunkna i sina mödrars tårar" är en dystopisk men ändå hoppfull bok, som briljant väver ihop parallella tidsuniversum till en skrämmande aktuell berättelse. Den gav mig gåshud när jag läste den och jag har inte kunnat sluta tänka på den sen dess. Att få arbeta med science fiction-genren på scen är också något av en dröm som går i uppfyllelse! Farnaz Arbabi 


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. 

Läs mer här om hur du besöker Folkteatern under coronapandemin! 

 

Datum och tider
tis
09
mar
18:00
Stora Scenen
ons
10
mar
18:00
Stora Scenen

Produktion

Dramatisering och regi: Farnaz Arbabi

Dramaturg: Jens Ohlin och Marie Persson Hedenius

Scenografi: Jenny Kronberg

Kostymdesign: Elin Hallberg

Musik: Mikael Karlsson

Ljusdesign: Johan Sundén

Maskdesign: Erika Nicklasson

Regiassistent: Klara Gattbro

Grafisk design: Parasto Backman

Bokförlag: Norstedts

Foto: Mats Bäcker

Teaterförlag: Draken Teaterförlag

Medverkande: Ester Claesson, Astrid Kakuli, Robin Keller, Rita Lemivaara, Bashkim Neziraj, Tina Pour Davoy, Nina Rashid, Davood Tafvizian 

Foto: Mats Bäcker

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär