Dela/Skriv ut

De skyddsbehövande

 • Sverigepremiär 2 april
  2016 på Röda Scenen

  Spelades till 4 maj 

   

  Speltid: ca 1 tim och 30 min
  utan paus
  Biljettpris: 120-250 kr
  Biljettinfo

   

  Gästartister varje kväll!
  Varje föreställning gästades av lokalt förankrade artister och skådespelare som genom sitt eget konstnärskap adderade ytterligare en dimension. Vi välkomnade följande gäster till De skyddsbehövande: Pablo Leiva Wenger, Gruppen, Birgitta Ulfsson, Ikhana, Iwar Wiklander, Maria Lundqvist, Parham och Skander. Läs mer här

   

  Medlemserbjudande!
  Som medlem i Folkteatern kunde du se föreställningen till rabatterat medlemspris 
  hela perioden, endast 180 kr/biljett (ord pris 250 kr). Är du också medlem?
  Bokas via biljettbokningen!

   

  Ladda ner pedagogiskt material här! 

   

  Klubb Jelinek
  I samband med Jelineks 'De skyddsbehövande' gjorde FOLK och Folkteatern tre klubb­kvällar tillsammans, där vad som helst kunde hända.
  Ons 13 april, 27 april, 
  4 maj
  kl 20.30–01:00 
  FOLK/Foajén Fri entré
  Läs mer!

 • Medverkande:
  Evin Ahmad,
  Elisabeth Göransson,
  Benjamin Moliner,
  Anders Tolergård,
  Albin "Nibla" Hallberg

   

  Översättning/Bearbetning: 
  Magnus Lindman
  Regi: Yngve Dahlberg 

  Scenografi/Kostymdesign:
  Nina Fransson

  Kompositör/Livemusik:
  Albin "Nibla" Hallberg  

  Ljusdesign: Peter Weicht

  Videodesign: Ludde Falk

  Mask/Peruk: Lars Carlsson

   

  Affischfoto och
  föreställningsfoto:
  Peter Lloyd

 • De skyddsbehövande

  av Elfriede Jelinek
  En pjäs om nästan allas Europa

  Fyrahundrasjuttiotusen döda.
  En miljon niohundratusen skadade.
  Tolv miljoner på flykt.*

  De skyddsbehövande är en absurd samtidsmytologi av nobelpristagaren Elfriede Jelinek, berättad genom ett myller av röster. En akut uppgörelse med ett identitetskrisande Europa. Här följer vi flyktingar under en fasansfull färd på Medelhavet, politikens grumliga intentioner och européer som krampaktigt vill behålla fasaden intakt. De skyddsbehövande utforskar världens tillstånd, där havet blivit en begravningsplats och ingenmanslandets rättslöshet råder mellan gränserna.

  Pjäsen är en spegel där vi kan beskåda vårt famlande agerande i samtidshistorien som skrivs just nu. Materialet är rykande aktuellt med vissa textpartier skrivna så sent som i december förra året. Jelineks musikaliska manus pendlar rytmiskt mellan humor och allvar, eufori och sorg.

  De skyddsbehövande skärskådar det Europa som du och jag är en del av. Vi påminns om faran i att vara passiva medan det politiska maskineriet rullar på. Och om att filosofi och politik också har ett stort underhållningsvärde. Här tar Folkteatern över Jelineks stafettpinne och fortsätter dialogen om samhällets svajande ambivalens. 

  För regin står Yngve Dahlberg, ett välbekant ansikte på Folkteaterns scen. Ensemblen består av Benjamin Moliner, Evin Ahmad, Anders Tolergård och Elisabeth Göransson. Nina Franssons symbolladdade scenografi och kostym placerar oss mitt i Jelineks mytologiska tankevärld, och musikproducenten Albin ”Nibla” Hallberg står för ljudbilden och debuterar här som både tonsättare och livemusiker.

  *ur rapporten Alienation and Violence, Syrian Centre for Policy Research
   
  ....................................................

  Pedagogiskt material

  Se hit! Letar du efter ett berikande pedagogiskt material att ta avstamp i med dina elever? I din bokcirkel, ditt klassrum eller på ditt bibliotek? Vi har tagit fram ett pedagogiskt kompendium till Elfriede Jelineks pjäs De Skyddsbehövande. Det är gratis och redo att användas! Materialet är framtaget av dramaturg och pedagog Magnus Lindman.
  Ladda ner det pedagogiska materialet här! (pdf) 

  ....................................................

  Citat ur 'De skydddsbehövande'

  – Akta, människovärdet!

  – Förlåt, är det någon här som är beklämd?

  – Denna människomängd är helt enkelt för stor för mig. Har ni ingen mindre?

  – Vi kommer att behöva ändra vårt vetande om människan, men vetandet gör motstånd!

  – Den friheten tar jag mig, och den här också, och plötsligt finns det ingen kvar!

  ....................................................

  Elfriede Jelinek (f. 1946) är en österrikisk dramatiker och romanförfattare som debuterade 1972. Hennes alster är fyllda av bitande samhällskritik och kontroversiella ämnesval, både politiska och sexuella. Jelineks språk, med dess rytmiska och klingande struktur, bär tydliga spår av hennes musikaliska skolning. Hon erhöll Nobelpriset i litteratur 2004 med motiveringen: "för hennes musikaliska flöde av röster och motröster i romaner och dramer som med enastående språklig lidelse blottar de sociala klichéernas absurditet och tvingande makt". 
  ....................................................

  Pressklipp från tidigare uppsättningar av Jelineks De skyddsbehövande:

  "Elfriede Jelinek ger flyktingarna ett rum" Berliner Morgenpost
  "Vass kritik av invandringspolitiken" Deutschlandfunk
  "… en viktig, en rasande pjäs." Süddeutsche Zeitung
  "… förmodligen finns det inget liknande i samtidslitteraturen." Die Zeit
  "… hon demaskerar hyckleriet i det Europa som talar om integration, men menar exkludering på grund av ekonomiska kalkyler." Die Freitag
  ....................................................

  Nattrep för ”De skyddsbehövande"
  Folkteatern och FOLK arrangerade en unik nattlig repetition fredag 18 mars. Kl 21 öppnades dörrarna till Röda Scenen och då höll Jelinek-baren öppet inne vid scenen, väggen emellan de två miljöerna upplöses och något nytt och unikt uppstod. Vi bjöd in till en exklusiv inblick i den konstnärliga processen - under annorlunda former. I en timmes tid, kl 23-24, kunde publiken följa skådespelarnas och regissörens arbete på mycket nära håll. Denna öppna nattliga repetition är ett samarbete mellan Folkteatern och restaurang FOLK. 
  - Det är kul att möta publiken på nya sätt! Vi vill gärna undersöka vad som händer när klubben på FOLK möter scenrummet - vad kan teatern vara i det sammanhanget? säger Frida Röhl, konstnärlig ledare.

  Öppna repetitioner
  Vi erbjöd publiken att ta del av repetitionerna och följa processen med Jelineks "De skyddsbehövande". Förutom att vi visade hur repetitionsarbetet går till fick publiken prata med regissör och ensemble och komma riktigt nära produktionen. Publiken fick komma vid två olika tillfällen; 10 mars kl 19-20 och 15 mars kl 14-15.