av Marius von Mayenburg
Om en människa som är så fruktansvärt ful.

Du tar en selfie. Du tar en till. Du tar 57 stycken och väljer ut en och postar den. Du får en like. Du får tio. Du får tusen till. Plötsligt ser du dig själv dyka upp lite överallt. Plötsligt ser alla andra ut som du. Och det är ju lite roligt, eftersom du var så fruktansvärt ful. Du var så ful att du gick och fixade fejset hos en plastikkirurgigubbe. Och nu har alla andra gjort samma beställning. Plastikgubben har lagt ditt huvud på ritbordet och kalkerar det i en oändlig loop. Du har blivit ansiktet utåt för perfektion. I en värld av kopierade människor står du först i kön. Strömmen följer dig. Hur känns det? Du som var så ful.

Den fule handlar om en extremt ful person. Därför är fotografering riktad mot scenen förbjuden. Tack för visad förståelse. Vi uppmuntrar däremot selfies under pjäsens gång. Vi vill ju trots allt att kultur ska förknippas med något vackert.


Som husdramatiker på Schaubühne i Berlin har stjärnskottet Marius von Mayenburg (f 1972) gjort sig känd för sin hårdkokta samhällskritik och sina smarta pjäser. Det är ingen högoddsare att tro att Den fule från 2007 så småningom hamnar i klassikerhyllan. Pjäsen gestaltar på ett både smärtsamt och fantastiskt roligt sätt samtidens utseendefixering och vårt eviga sökande efter jaget därbakom.

I regissören Nora Nilssons händer formas den absurda satiren till en både drastisk och osminkad skildring av vår jakt på bekräftelse och den föränderliga skönhetens miljardindustri. Det blir polerat och snyggt, men vi varnar för att även naturliga element kan tränga sig ut ur den perfekta fasaden ... 

Teater-afterwork och fulbord! Vi erbjöd grupper med vänner eller kollegor att boka AW med bubbel, tilltugg, personlig introduktion och föreställningen Den fule för endast 300 kr/person, den 28 nov 2017 - 14 jan 2018 för minst 10 personer. Vackert för både öga, gom och själ. Boka din AW-grupp på biljett@folkteatern.se eller tel 031-60 75 75 senast 10 dagar i förväg. Läs mer

Under december erbjöd vi istället ett skönt alternativ till julbord - fulbord! Då dukade Folk upp med juldoftande tilltugg, ekologisk julöl, introduktion och den smarta komedin "Den fule" till AW-grupper. Läs mer

”Marius von Mayerburgs sötsura samtidscocktail består av lika delar narcissism, utseendehets och jagfixering och regissören Nora Nilsson använder distanseringsteknik för att föra fram sitt ärende.” 

”Vi ställs inför ytlighetens bråddjupa frågor: Var finns vår särart om alla vill se likadana ut? Och i förlängningen förstås: vem – och vad – är jag bakom ansiktsmasken?” 

GT/Expressen 171126  Läs hela 
 

”Men ämnet är förstås lika aktuellt idag, och kanske är det evigt: människans besatthet vid att vara vacker, att spegla sig i varandras beundran.” 

”en och en halv timmes intensiv satir över ett narcissistiskt samhälle. En intellektuell fars med inslag av slapstick och fysisk humor …”

”Spelet är häftigt, uppdrivet – här finns inga handbromsar, säkringar eller skyddsnät ... Det är ironiskt, överdrivet …”

Göteborgs Posten 171127 Läs hela  
 

"en både roande och oroande komedifars om maktspel, hierarkier och växlande värde på marknaden"

"I grotesk skrattspegel visas hur människors relativa värde växlar i ett samhälle där yttre företräden och ekonomiska muskler styr skeendet."

Svenska Dagbladet 171201 Läs hela 

 

”Utseendefixering och samhällshierarkier, sökande efter identitet och andras uppfattningar om ens jag är trots allt tidlösa ämnen.”

Borås Tidning 171126 Läs hela
 

"en brännande laserstråle"  "satir och svart komik"

"Ensemblen balanserar snyggt mellan det groteska, komiska och sorgliga"

Kai Martin Blog 171129 Läs hela
 

"Med skenande hastighet uppnås absurda incidenter."

Kulturbloggen 171125

"Högaktuell och blivande klassiker"

Läs artikeln inför 'Den fule' här. ETC 171123

Produktion

Av: Marius von Mayenburg
Översättning: Magnus Lindman 
Regi: Nora Nilsson
Scenografi och kostymdesign: Jenny Nordberg
Ljusdesign: Carina Persson
Mask och perukdesign: Susanne Åberg
Video: Carl Olsson
Ljuddesign: Dan Andersson

Medverkande: Pelle Grytt, Benjamin Moliner, Dasha Nikiforova, Dejmis Rustom Bustos*

*Skådespelarpraktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborg. 

Föreställningsfoto: Each and Other (Jeanette Frank och Jonas Nyström)
Affischbild: Valentin&Byhr
Affischfotograf: Jonatan Fernström

I föreställningen förekommer följande musik:
Hotel California av Eagles
samt bearbetade versioner av
Vals nr 2 ur Jazzsvit av D. Sjostakovitj
Smooth Operator av Sade
Africa av Toto
Hotel California av Eagles


Snyggquiz & Fulquiz
Alla var välkomna när vi bjöd in till Snyggquiz den 1 nov och Fulquiz den 9 nov i Foajén. Fri entré!  Läs mer 

Öppet rep & Nattrep
Vi välkomnade som vanligt publiken att smygtitta på vad som händer på scenen innan premiär och träffa regissör, skådespelare och alla andra som är involverade i produktionen. På nattrepet flyttade vi dessutom in baren till scenen. Läs mer 

Ett fult samtal om det sköna (alt. tvärtom)
Om narcissism, skönhetsideal och vår jakt på bekräftelse, med journalisten och författaren Kristofer Ahlström och regissören Nora Nilsson. Samtalet ägde rum ons 8 nov i Foajén. Läs mer

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär