av Tove Olsson
En dokumentär dockteaterföreställning för vuxna om en svårgreppbar samtid.

Det Nya Riket är en dockteaterföreställning för vuxna som bygger på dokumentärt material, där femton dockor och tre dockspelare levandegör vår paradoxala samtid. Genom boxningsträningar och medborgarmöten, telefonsamtal och familjemiddagar, terapisessioner och intervjuer får vi möta ett brokigt persongalleri från geografiskt, socialt och ekonomiskt skilda delar av Sverige. Författaren själv, Tove, ingår i denna skara. Utrustad med block, penna och dold mikrofon blir hon vittne till hur globaliseringens krafter och konflikter får konsekvenser som märks direkt utanför hennes dörr. Det är upp till var och en att ta ställning, agera, rädda världen eller rädda sig själv.

För regi och scenografi står Erik Holmström, som även regisserade kritikerrosade Doktor Faustus här på Folkteatern våren 2018.

Det Nya Riket är ett konstnärligt samarbete mellan Malmö Dockteater, Lumor och Folkteatern Gävleborg. 

Malmö Dockteater är Sveriges första och enda dockteater som uteslutande vänder sig till en vuxenpublik. Teatern startades 2014 av mångfaldigt prisbelönte regissören Erik Holmström. Våren 2018 satte Erik Holmström upp Doktor Faustus på Folkteatern.

Lumor är en fri teatergrupp från Stockholm som under senare år profilerat sig som en av landets intressantaste producenter av nyskriven, samtida dramatik. På Folkteatern har Lumor tidigare spelat People Respect Me Now och Hemsjuka.

Folkteatern Gävleborg är en regionteater som verkat sedan 1983. Folkteatern har genom åren utmärkt sig för sitt specifika tilltal, sin höga konstnärliga nivå och angelägna teman.


Med Det Nya Riket fortsätter Malmö Dockteater att utforska den dokumentära genren av dockteater för vuxna. De har tidigare behandlat Arbetsförmedlingen med dockor och scenografi av papp i den prisbelönta föreställningen Funktionell Dumhet och teatervärlden i dockskåpsformat i den fiktivt självbiografiska Skvalpet. I Det Nya Riket undersöks nya estetiska former med halvmeterhöga dockor och en intim spelstil där tre skådespelare manövrerar och ger röst åt över 15 dockor.

Det Nya Riket hade urpremiär 11 maj på Malmö Dockteater. Under hösten har föreställningen turnerat i Gävleborg och efter gästspelet på Folkteatern i Göteborg gästar den Orionteatern i Stockholm.

”Genomförandet är lysande … fantastisk precision. Tonsäkerheten är total. … Plötsligt är vi inte publik längre, utan vittnen.” 
SR Kulturnytt

Brottstycken ur samtiden. Dockteater med utsökt tajmning” 

Dagens Nyheter

Och vilka fantastiska dockor det är! … (kan) verkligen rekommenderas. Dockorna lyfter fram det bräckliga, ömkansvärda och lite löjliga i människan.”
Gefle Dagblad

Magisk teater för vuxna om vår samtid” 

Hela Hälsingland

Erik Holmström har en varmt inkännande blick för individers drivkrafter. ... förtätad dramaturgi … Missa inte.”
Svenska Dagbladet

”Det är väl just för att allting faktiskt är äkta och på riktigt som det känns. Det går helt enkelt inte att fantisera ihop det här.” 

Expressen

(jag är) djupt imponerad över en föreställning som på ett på samma gång splittrat och heltäckande sätt lyckas säga så mycket om vårt nu och våra reaktioner på det. Och som dessutom är fantasifull, stundtals poetisk och vackert och välgjord och starkt berörande på många plan.”
Skånska Dagbladet

Skådespelarna gör ett fantastiskt arbete för att skapa detta levande liv med dockorna … Dockteater för vuxna är precis vad som behövs för att få perspektiv på vår splittrade tid.” 
Danstidningen

 

Produktion

Manus: Tove Olsson
Regi och scenografi: Erik Holmström
Ljus: Olivia Grefve
Dockmakare: Jenny Bjärkstedt

Skådespelare: Tove Olsson, Martin Pareto, Jonatan Rodriguez 

Foto: Elin Aldén

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär