Karen Winther / 93 min / Norge

Hur lämnar du en grupp och ett sammanhang där medlemsskapet är satt till livstid? Är det ens möjligt att bli helt “fri”? Se starka och personliga Exit: leaving extremism behind om att hitta vägen ut ur extremismens grepp.

Tidigare nazister, jihadister och våldsamma vänsterextrema - alla har de gemensamt att de betalat ett högt pris när de lämnat sina militanta organisationer. Hur gjorde de? Ikväll beger vi oss in i mörkret och letar tillsammans efter den ljusa vägen ut. 

Norska filmskaparen Karen Winther, som i tonåren var aktiv i både vänster- och högerextrema grupper, besöker andra avhoppare i USA, Tyskland, Frankrike och Danmark. Med knivskarp tydlighet visar Exit vad våld kan göra med en människa och att orsaken till att människor dras in i extremistiska grupper ofta bottnar i annat än ideologisk eller religiös övertygelse.

Filmen är inte bara en skildring av olika människors vändpunkter och väg till försoning utan lika mycket en resa där regissören själv gör upp med sitt förflutna. Går alla handlingar verkligen att förlåta?


Samtal
Efter filmen träffar vi Maria Bolme, representant från Fryshuset
, som gästar för att ge en fördjupad bild efter filmen och berätta mer om våldsbejakande extremism genom att dela de erfarenheter som Fryshuset har. Maria Bolme är i grunden filmarbetare och har arbetat både konstnärligt och med film som verktyg i socialt arbete. På Fryshuset arbetar Maria med kommunikation, kunskapsspridning och med förebyggande projekt för unga.
Fryshuset och deras verksamhet Exit har mer än 20 års erfarenhet av att arbeta med Våldsbejakande extremism. Idag innefattar det förebyggande arbete, kunskapsspridning, anhörigstöd och avhopp från Vit makt-rörelser.


Förfilm: 2017.09.30  
Regi: Jenny L. Wallin, Jakob Eliasson och Albin Abrahamsson
Den 30 september 2017 demonstrerar nazister på stan i Göteborg. I en tyst protest besöker en grupp ungdomar Auschwitz. Vi får besök av regissörerna som själva presenterar filmen och vad som fick dem att göra motstånd.
2017.09.30 är en del av Doc Lounge Locals, ett samarbete med Filmcloud och Kultur i väst.

Fyra kvällar i vår förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor.

Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.


Visningen presenteras i stolt samarbete mellan Doc LoungeGöteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

Läs mer om Doc Lounge på deras hemsida och Facebook!

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär