Katrine Philp / 91 min / Danmark / 2018

Skulle du erkänna ett brott du inte begått? Det gör oräkneliga amerikaner varje år och orsaken sägs vara att utbildade förhörsledare kan få vem som helst att erkänna vad som helst.

I USA är det tillåtet för förhörsledare att ljuga om bevisning i förhör med brottsmisstänkta. Det är faktiskt inte bara lagligt, utan även vanligt att polisen använder sig av komplicerade psykologiska metoder för att inte bara få den misstänkte att erkänna, utan även få personen att själv tro att den faktiskt begått brott.

I False Confessions får vi följa den danskfödda försvarsadvokaten Jane Fisher-Byrialsen, när hon tar sig en ett antal fall där de misstänkta blivit oskyldigt dömda efter att de manipulerats att erkänna brott de inte begått. Genom intervjuer med de drabbade, deras anhöriga och experter samt hårresande material direkt från förhörsrummen, rullas en av det amerikanska rättssystemets stora katastrofer ut sig framför våra ögon.

Engelskt och danskt tal. Engelsk undertext.


Rättspsykologerna utreder:

Hur ser de psykologiska processerna ut i förhörsrummet och vad har Palmemordet gemensamt med Fallet Kevin? Efter filmen fördjupar vi oss i förhörsteknik och psykologi med rättspsykologerna Timothy Luke och Sara Landström. Samtalet sker på engelska.

Timothy Luke är amerikansk rättspsykolog som nu föreläser i rättspsykologi på Göteborgs Universitet, men har tidigare både utbildat förhörsledare och agerat rådgivare i fall där det misstänks ha förekommit framtvingade erkännanden.

Sara Landström är verksam forskare i den rättspsykologiska forskargruppen CLIP (Criminal, Legal and Investigative Psychology) vid Göteborgs universitet och har bland annat granskat förhören med de två misstänkta bröderna i det uppmärksammade Kevin-fallet.


Förfilm: Find Fix Finish

Sylvain Cruiziat & Mila Zhluktenko / 19 min / Tyskland

Drönarkriget får förödande konsekvenser världen över. För vad händer när människoliv förvandlas till pixlar på en skärm? Vi följer tre drönarpiloters intima historier om de liv de observerar på daglig basis och ges en obehaglig inblick i hur krig förvandlats till voyeuristisk och frånkopplad knapptryckning. 

Filmen vann Doc Lounges pris för bästa dokumentär på Film Fest Sundsvall tidigare i år.

Engelskt tal

Denna kväll finns möjlighet att ta med sitt glas från baren in i salongen. Möblering: Dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).


Sex kvällar i höst förvandlas Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nu på Lilla Scenen! Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor. 

Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.

Ett samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad och ABF.

Läs mer om Doc Lounge på deras hemsida och Facebook!

False Confessions trailer

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär