Maya Gallus / 75 min

Stjärnkockar har egna tv-program, frontar glassiga tidningsomslag och hyllas som rockstjärnor världen över. Men har du tänkt på - att alla är män?

The Heat - A kitchen (r)evolution är en film om just hetta. Den som kan uppstå när kvinnliga kockar berättar om sina erfarenheter av yrket och om de makthierarkier och orättvisor som ofta förekommer i restaurangkök. Ikväll följer vi med in till kastrullerna, stekpannorna och de snabba ordväxlingarna och inspireras av förändringen av strukturer som sker!

"There is no time if you are slammed on a friday night to say i ́m sorry if I called you a fucking whore" - The Heat

I Maya Gallus dokumentär The Heat – A Kitchen (R)evolution reser vi runt i världen och möter sju kvinnliga kockar i jakten på förändring. Filmen speglar ett djupt rotat problem och vi hör berättelser om trakasserier och förödmjukelser. Att modifiera ett helt system är svårt men i takt med att fler kvinnor tar plats på höga positioner i branschen börjar saker hända.


Förfilm: Horan
Regi: Carmen Jedrzejack
På bilresa genom ett Göteborg i skymningsjlus hör vi kvinnors egna röster om att sälja sex. Är hora något en gör eller är det något en är? Carmen besöker dessutom visningen för att själv presentera filmen!


Eftersamtal med Sofia B. Olsson och Alice Brax
Sexism, machoattityder och trakasserier - hur har det professionella köket blivit mannens rum och vad kan vi göra för att ge plats åt kvinnliga kockar? Efter filmen snackar vi jämställdhet i köket med stjärnkocken Sofia B. Olsson och matjournalisten Alice Brax!

Sofia B. Olsson var med och startade restaurang vRÅ på Clarion Hotel Post i september 2012. Hon har en bakgrund inom Göteborgs restaurangkök och arbetade tidigare på restaurang Basement i Göteborg, då med en stjärna i Guide Michelin. Hon utsågs till "Årets hållbara innovatör" 2018 av nätverket Hållbara Restauranger och vann pris som Stella mentor 2018 för sitt ledarskap och förmåga att stötta och lyfta kvinnliga kockar. Sofia har varit med och tävlat i Årets kock och har tillsammans med vRÅ placerats som en av de bästa fiskrestaurangerna i Sverige. Sofia var under hösten 2018 med i Kockarnas Kamp på TV4.

Alice Brax har en bakgrund som sjöman, kock, konditor och matjournalist. Hon startade kocknätverket Vesta, har hållit utbildningar i mataktivism och resiliens och tycker att kockar förtjänar kompetenta chefer.

Fyra kvällar i vår förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor.

Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.


Visningen presenteras i stolt samarbete mellan Doc LoungeGöteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Folkteatern, FilmCloud och ABF.

Läs mer om Doc Lounge på deras hemsida och Facebook!

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär