Med anledning av For Somebody Else – en film om surrogatmödraskap

 

Surrogatmödraskap är en väldebatterad fråga med polariserade åsikter på vardera sida. Under fem år har Sven följt tre kvinnor som, av olika anledningar, valt att inleda processen att bli surrogatförälder. Att som utomstående filmskapare närma sig dem som befinner sig i centrum för debatten men sällan kommer till tals, är en ansvarstyngd uppgift.

Hur gör man som filmskapare för att närma sig ett etiskt svårt ämne, utan att varken förhärliga eller fördöma? Hur etablerar man trygghet och förtroende inför sina huvudpersoner och hur bibehåller man filmens och sin egen öppenhet kring ämnet?

Med anledning av visningen av For Somebody Else på Doc Lounge 27 oktober bjuder vi samma kväll in till ett längre samtal med filmens regissör, Sven Blume. 


Om filmen
Surrogatmödraskap är förbjudet Sverige och större delen av världen, men i Kalifornien är företeelsen en växande industri. I For Somebody Else möter vi Cristal, Deanna och Michelle, tre kvinnor som av olika anledningar valt att bära och föda andras barn.

Regissören Sven Blume följer dem i vardagen; innan, under och efter graviditeterna och låter dem själva formulera och reflektera över sina val. Resultatet är en tankeväckande och intim dokumentär om prövningar och risker, men även drömmen om en framtida relation och att få skapa någon annans lycka.

Om regissören
Sven Blume är en Stockholmsbaserad filmregissör som sedan examen från Stockholms Dramatiska Högskola framförallt jobbat inom dokumentärfilm, men även i flertalet samarbeten med konstnärer, musiker, arkitekter och andra filmskapare. Hans verk har visats på TV, festivaler, museer, konstgallerier och universitet runtom i Europa.

Filmer i urval: Det krokiga och det raka för K-Special (SVT, NRK, DR, YLE), dokumentärfilmen Männen från Vidsel (SVT) samt projektledare för det nordiska konstfilmsprojektet Out by Art.

 

Samtalet är ett samarbete mellan FilmCloud och Doc Lounge Göteborg.

Foto: Axel Öberg


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. 

Läs mer här om hur du besöker Folkteatern under coronapandemin! 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär