Kyoko Miyake / UK / Canada / 2017 / 88 min
Säsongspremiär för Doc Lounge med fanatiska fans och japanska ”idols”

Tokyo Idols följer den blivande popstjärnan Rio och hennes trogna fans. Filmen utforskar kulturfenomenet “idols”, en besatthet av ung kvinnlig sexualitet och den växande distansen mellan män och kvinnor i våra hypermoderna samhällen.

Det växande fenomenet idols berättas genom Rio, en klassisk "Tokyo idol" som tar oss med på sin resa mot berömmelse. Vi får träffa hennes "bröder": en grupp vuxna medelålders manliga superfans i åldrarna 35-50 år som ägnar sig åt att följa henne både i det virtuella och verkliga livet.

"a fascinating must-see documentary” Slash film

Med sin provokativa blick på den japanska popmusikindustrin, och dess fokus på traditionella skönhetsideal, utmanar regissören Kyoko Miyake samhällets könsroller i Japan.

Medverkande under kvällen:

Gäst: Annah Björk
Annah Björk är journalist och författare och har bevakat popvärlden sedan 1999, bland annat i Expressen, Bon, Göteborgs-Posten, Fokus, Elle och i SVT:s morgonsoffa. Hon har intervjuat stjärnor som Justin Timberlake, Katy Perry, Ryan Adams och Lana Del Rey, och hängt bland Lady Gaga-fans och på Miley Cyrus-event där alla var utklädda till sin idol. Efter filmvisningen hör vi Annahs reflektioner om japanska "idols" och får exempel på liknande hardcore fans här på hemmaplan.

Samtalsledare: Signe Oskarsson
Eftersom filmens "idols" sköter en stor del av sin interaktion med fansen online är det extra kul att samtalet med Annah leds av en person med bra koll på kommunikation på sociala medier. Signe Oskarsson arbetar som sociala medierredaktör på Opinion live och SVT Opinion, där hon modererar kommentarer och producerar opinionsmaterial anpassat för sociala medier. Som en rörmokare i cyberspace rensar hon upp i det avlopp som kommentarsfält online kan vara för att alla ska våga kommentera utan rädsla för påhopp. Signe är övertygad om att glädje och humor är essentiella beståndsdelar för en framgångsrik närvaro i sociala medier.

DJ: Julia Pugsi 
Julia Pugsi har dj:at hiphop i sju år, men för en kväll kör hon cute metal och hardcore j-pop.

 

Mer om Tokyo Idols:  Facebook   Hemsida 

Elva kvällar i höst förvandlas Folkteaterns foajé till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor.

Det unika filmvisningskoncept presenterar varje vecka det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang. 

Ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, ABF och Folkteatern.

Läs mer om Doc Lounge på deras hemsida och facebook!

Tokyo Idols Official Trailer

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär