Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

 

Fem kvällar i vår förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor. Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.

Visningarna presenteras i stolt samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, FilmCloud och ABF. Mer om Doc Lounge: Hemsidan  Facebook


 Doc Lounge presenterar våren 2020:


Rudeboy - The Story of Trojan Records

Reggae, ska, skinheads och det legendariska skivbolaget Trojan Records! Doc Lounge river igång vårsäsongen med en skildring av 60-talets England och musikens förmåga att förändra världen. Hurra! Doc Lounge är tillbaka! Kom och se Rudeboy - en film om det ikoniska skivbolaget Trojan Records och om hur musik kan bryta barriärer och förändra liv. 
Du får hela historien om det pågående kärleksförhållandet mellan jamaicansk och brittisk kultur samtidigt som dina öron värms av ljuva reggaetoner. Genom arkivfilmer och nya intervjuer hamnar vi mitt i kulturrevolutionen du inte vill missa. Hur tog Desmond Dekkers “Israelites” sig in på hitlistor i både England och USA? Och vad är kopplingen mellan skinheads och Jamaica? Se hur den jamaicanska ungdomskulturen blommade ut i London och hur de trojanska skivorna format musikvärlden vi lever i.
Regissör: Nicolas Jack Davies / Land: UK 2018 / Längd: 86 min

Visas tisdag 25 februari 2020 Lilla Scenen Folkteatern - SÄSONGSPREMIÄR!
MER OM FILMEN    SE TRAILER    BOKA BILJETTER


XY Chelsea

Hon gick emot allt - Lagar och regler, sin arbetsgivare och sitt land. Chelsea Manning är visselblåsaren som dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplad information om krigsbrott i Irak och Afghanistan till Wikileaks. Efter att ha avtjänat sju år av sitt straff tillåts Manning lämna fängelset - och här startar dokumentären XY Chelsea.
Samtidigt som Manning påbörjar sitt nya liv måste hon ta itu med enorma konsekvenser av sitt förflutna; den största läckan av militära hemligheter i USA:s historia och den oavsiktliga kändisstatusen som möter Manning på utsidan. Men också - hennes egen könstransition från man till kvinna. XY Chelsea är ett intimt porträtt av en fascinerande och komplex kvinna, en rebell och outsider, som startar ett nytt liv i en värld som är långt ifrån välkomnande.
Regissör: Tim Travers / Land: UK 2019 / Längd: 94 min

Visas tisdag 3 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER    BOKA BILJETTER


 

Lessons of Love

Kan du bli kär igen när du är 69 år? Fritänkande Jola flyr sin våldsamma man i Italien och mitt under en danslektion i Polen hittar hon en ny, varm famn. Kan Jola släppa sitt gamla liv och omfamna kärleken på nytt?
Malgorzata Goliszewska och Kasia Matejas debutfilm, i samarbete med HBO Europe, fick strålande världspremiär på filmfestivalen IDFA 2019. Filmen är ett ärligt och nära porträtt av en polsk kvinna som bygger upp ett nytt liv i sin gamla hemstad efter att ha separerat från sin våldsamma man efter 45 år. Jola firar livet! Hon tar sånglektioner, sjunger om kärlek, lagar sitt trasiga tak och lär sig dansa. Men konservativa krafter omger henne och rättfärdigar hennes våldsamma mans beteende. De är ju fortfarande gifta, borde hon återvända?
Regissör: Malgorzata Goliszewska och Kasia Mateja / Land: Polen 2019 / Längd: 74 min / Språk: Polska / Undertexter: Engelska

Visas tisdag 10 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER    BOKA BILJETTER


The Kingmaker

Imelda Marcos är änka till Filippinernas tidigare diktator, Ferdinand Marcos. I The Kingmaker följer vi hennes väg tillbaka mot makten, samtidigt som historien om familjens manipulation och korruption allt mer suddas ut till att bli just - historia. Lauren Greenfield, regissören bakom Generation Wealth och The Queen of Versailles, är tillbaka med en ny dokumentär från samhällets toppskikt. Skickligt målar Greenfield upp ett porträtt av en person med en annan typ av sant och falskt än oss andra. Imeldas bild av vilka konsekvenser hennes mans styre hade för Filippinernas befolkning skiljer sig helt mot all annan nyhetsrapportering och historieböckerna. Imelda Marcos blev first lady i Filippinerna 1965 och hon håller än idag fast i sin gamla livsstil.
Vi följer med in i en värld där yta är i fokus, klänningar sys med guldtråd och giraffer och zebror skeppas över halva jordklotet på grund av “avundsjuka”. Filmen berättar om Filippinernas politiska historia men också om det som sker just nu. Om en diktators familj som mot alla odds återigen närmar sig makten.
“Jaw-dropping” Variety / “An enraging portrait of entitlement, opulence and corruption” Screen International / “Must-see” The Times / “An acute study of the psychology of power” Time Out

The Kingmaker hade världspremiär i augusti förra året på den 76: e filmfestivalen i Venedig. 
Filmen nominerades som bästa dokumentär på London Film Festival och Stockholm Film Festival, och till Checkpoints Award vid Bergen International Film Festival. Den nominerades i fyra kategorier under Critic’s Choice Documentary Awards 2019 och vann så småningom utmärkelsen för Most Documenting Most Compelling Living Subject of a Documentary. The Kingmaker fick också publikpriset för bästa dokumentärfilm vid Warszawas internationella filmfestival förra året.
Regissör: Lauren Greenfield / Land: USA 2019 / 100 min

Visas tisdag 17 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER    BOKA BILJETTER


Fat Front

Gäddhäng och dallrande lår! Det är revolution på gång och ikväll skiter vi i alla fördomar och regler om hur kroppen ska se ut. Tillsammans ser vi Fat Front om fyra unga kvinnor som alla har fått nog av självhat och skam och stolt kallar sig själva TJOCKA. Helene, Marte, Pauline och Wilde är del i body positive-rörelsen som exploderat på sociala medier de senaste åren. De kämpar för kroppspositivitet och budskapet är att du är vacker precis som du är. I Fat Front styr de fyra kvinnorna upp “Big Ass”-loppisar, undervisar elever om att vara kroppspositiva och
demonstrerar mot klädindustrins snäva ideal. Mycket av deras tid går också åt till att posta trotsiga och peppande bilder på sociala medier för att nå ut till ännu fler kvinnor .
Louise Detlefsen och Louise Unmack Kjeldsens Fat Front är en power-dokumentär om skam och frigörelse, men den är också en humorfylld och stark berättelse om livsglädje och kraften i gemenskap.
Regissör: Louise Detlefsen och Louise Unmack Kjeldsen / Land: Danmark 2019 / Längd: 87 min / Språk: Danska, norska, svenska / Undertext: Engelska

Visas tisdag 31 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER    BOKA BILJETTER

Datum och tider
tis
25
feb
18:30
Lilla Scenen
tis
03
mar
18:30
Lilla Scenen
tis
10
mar
18:30
Lilla Scenen
tis
17
mar
18:30
Lilla Scenen
tis
31
mar
18:30
Lilla Scenen

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär