Dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster.

VIKTIG INFORMATION - INSTÄLLT! 
Samtliga av Folkteaterns föreställningar, konserter och andra planerade publika evenemang är dessvärre inställda tills vidare med anledning av coronaviruset, covid-19. Vi jobbar febrilt för att hitta alternativa datum för samtliga inställda arrangemang. Vi erbjuder presentkort eller återköp. Läs mer här!


Fem kvällar i vår förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med liveakter, bar och inbjudna gäster. Nära, genuint, tillsammans – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor. Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.

Visningarna presenteras i stolt samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, FilmCloud och ABF. Mer om Doc Lounge: Hemsidan  Facebook


 Doc Lounge presenterar våren 2020:

Rudeboy - The Story of Trojan Records

Reggae, ska, skinheads och det legendariska skivbolaget Trojan Records! Doc Lounge river igång vårsäsongen med en skildring av 60-talets England och musikens förmåga att förändra världen. Hurra! Doc Lounge är tillbaka! Kom och se Rudeboy - en film om det ikoniska skivbolaget Trojan Records och om hur musik kan bryta barriärer och förändra liv. 

Du får hela historien om det pågående kärleksförhållandet mellan jamaicansk och brittisk kultur samtidigt som dina öron värms av ljuva reggaetoner. Genom arkivfilmer och nya intervjuer hamnar vi mitt i kulturrevolutionen du inte vill missa. Hur tog Desmond Dekkers “Israelites” sig in på hitlistor i både England och USA? Och vad är kopplingen mellan skinheads och Jamaica? Se hur den jamaicanska ungdomskulturen blommade ut i London och hur de trojanska skivorna format musikvärlden vi lever i.
Regissör: Nicolas Jack Davies / Land: UK 2018 / Längd: 86 min

Visades tisdag 25 februari 2020 Lilla Scenen Folkteatern - SÄSONGSPREMIÄR!
Extravisning! Onsdag 26 februari 2020.  MER OM FILMEN    SE TRAILER

DJ: Jakobp och Tobias (What a Bam) 
Det blir ju ingen riktig premiärkväll om vi inte har DJ:s och förmingel! Kom redan kl 18 och häng runt i Folks bar med reggae i öronen i väntan på filmstart. Jakobp och Tobias (What a Bam) dyker ner i skivboxarna och tar med sig det bästa från jamaicanskt 60-tal i form av ska, rocksteady och boss reggae. Kvällen till ära blir det självklart stort fokus på just Trojan-sjuor.

Förfilm 25 februari: ROCKY av Annika Ivarsson
15-åriga Rocky har slutat gå i skolan, stängt in sig på sitt rum och flyttat hela sitt sociala liv till internet. En dag börjar han chatta med Jackson från Arizona och påbörjar en resa som ska komma att förändra hans liv.

Förfilm 26 februari: METAMORFOS av Clara Olausson
Sven och Tage har spenderat otaliga timmar i de slitna fåtöljerna framför tv-spelet i sin gemensamma lägenhet. Men nu har en tredje person kommit in i gemenskapen och pockar på uppmärksamhet. Metamorfos är en genuin och varm berättelse om manlig vänskap på gränsen mellan ungdomens bekymmerslöshet och vuxenlivets måsten.


XY Chelsea

Hon gick emot allt - Lagar och regler, sin arbetsgivare och sitt land. Chelsea Manning är visselblåsaren som dömdes till 35 års fängelse för att ha läckt hemligstämplad information om krigsbrott i Irak och Afghanistan till Wikileaks. Efter att ha avtjänat sju år av sitt straff tillåts Manning lämna fängelset - och här startar dokumentären XY Chelsea.
Samtidigt som Manning påbörjar sitt nya liv måste hon ta itu med enorma konsekvenser av sitt förflutna; den största läckan av militära hemligheter i USA:s historia och den oavsiktliga kändisstatusen som möter Manning på utsidan. Men också - hennes egen könstransition från man till kvinna. XY Chelsea är ett intimt porträtt av en fascinerande och komplex kvinna, en rebell och outsider, som startar ett nytt liv i en värld som är långt ifrån välkomnande.
Regissör: Tim Travers / Land: UK 2019 / Längd: 94 min

Visades tisdag 3 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER    

DJ: WEST PRIDE / PEDRO LIMA
Förbered dig att mingla och dansa till klassiska hits och härligt funkiga beats med brasilianska inslag tillsammans med Pedro Lima och West Pride! Kom och häng i baren på Folk från klockan 18.

Förfilm: ACROSS THE ANDES av Henrik Dahlbring 
Henriks och Annas pappa var alltid speciell. Men bakom hans lekfulla yttre gömde sig ett mörker som till slut tog över mer och mer. Med skickliga animationer och vackra minnen tecknas historien om en pappa som försvann allt för tidigt och hans två barn som måste leva med sorgen.

Samtal: Visselblåsaren - hjälte eller hot?
Begreppet visselblåsare florerar allt mer i media och samhällsdebatten. Men vem är egentligen visselblåsaren och vad har hen för funktion i ett demokratiskt samhälle? Är de folkets och yttrandefrihets hjältar eller ett rättssäkert hot mot både staten och dess medborgare?
Efter filmen snackar vi mer om Chelsea Mannings och andra visselblåsares funktion och situation i ett demokratiskt rättssamhälle!
Samtalsdeltagare: Tormod Otter Johansen, forskare inom offentlig rätt vid Juridiska institutionen i Göteborg med fokus på statens verksamhet och rättsteoretiska frågor. Tormod är också verksam som kulturskribent. Fler samtalsdeltagare kan tillkomma.


Lessons of Love

Kan du bli kär igen när du är 69 år? Fritänkande Jola flyr sin våldsamma man i Italien och mitt under en danslektion i Polen hittar hon en ny, varm famn. Kan Jola släppa sitt gamla liv och omfamna kärleken på nytt?
Malgorzata Goliszewska och Kasia Matejas debutfilm, i samarbete med HBO Europe, fick strålande världspremiär på filmfestivalen IDFA 2019. Filmen är ett ärligt och nära porträtt av en polsk kvinna som bygger upp ett nytt liv i sin gamla hemstad efter att ha separerat från sin våldsamma man efter 45 år. Jola firar livet! Hon tar sånglektioner, sjunger om kärlek, lagar sitt trasiga tak och lär sig dansa. Men konservativa krafter omger henne och rättfärdigar hennes våldsamma mans beteende. De är ju fortfarande gifta, borde hon återvända?
Regissör: Malgorzata Goliszewska och Kasia Mateja / Land: Polen 2019 / Längd: 74 min / Språk: Polska / Undertexter: Engelska

LIVE: Anna&Martin och Kören
Anna&Martin och Kören har på fem år vuxit från 15 till drygt 100 medlemmar och gjort spelningar på bland annat Kulturkalaset och Göteborg Film Festival. De sjunger kända och okända pop/rocklåtar i nya arrangemang. Det är högt i tak, med mycket humor, glädje och Kärlek!

Förfilm: MAXIGRILLEN av Malin Martinsson 
Varje kväll lyser lamporna inne på Maxigrillen och där inne sitter de och tjôtar gôtt - männen. De tycks ha en kravlös gemenskap som känns befriande. Men hur ska Malin göra för att som kvinna få vara med? Och vad är det egentligen hon söker? Följ med till ett av Göteborgs lokala stammishak för en studie i en alldeles speciell typ av manlig vänskap, bortom bärs, bröl och bollspel.

Visas tisdag 10 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern
MER OM FILMEN    SE TRAILER  


The Kingmaker - Inställt 

Imelda Marcos är änka till Filippinernas tidigare diktator, Ferdinand Marcos. I The Kingmaker följer vi hennes väg tillbaka mot makten, samtidigt som historien om familjens manipulation och korruption allt mer suddas ut till att bli just - historia. Lauren Greenfield, regissören bakom Generation Wealth och The Queen of Versailles, är tillbaka med en ny dokumentär från samhällets toppskikt. Skickligt målar Greenfield upp ett porträtt av en person med en annan typ av sant och falskt än oss andra. Imeldas bild av vilka konsekvenser hennes mans styre hade för Filippinernas befolkning skiljer sig helt mot all annan nyhetsrapportering och historieböckerna. Imelda Marcos blev first lady i Filippinerna 1965 och hon håller än idag fast i sin gamla livsstil. 
Vi följer med in i en värld där yta är i fokus, klänningar sys med guldtråd och giraffer och zebror skeppas över halva jordklotet på grund av “avundsjuka”. Filmen berättar om Filippinernas politiska historia men också om det som sker just nu. Om en diktators familj som mot alla odds återigen närmar sig makten.
“Jaw-dropping” Variety / “An enraging portrait of entitlement, opulence and corruption” Screen International / “Must-see” The Times / “An acute study of the psychology of power” Time Out

The Kingmaker hade världspremiär i augusti förra året på den 76: e filmfestivalen i Venedig. Filmen nominerades som bästa dokumentär på London Film Festival och Stockholm Film Festival, och till Checkpoints Award vid Bergen International Film Festival. Den nominerades i fyra kategorier under Critic’s Choice Documentary Awards 2019 och vann så småningom utmärkelsen för Most Documenting Most Compelling Living Subject of a Documentary. The Kingmaker fick också publikpriset för bästa dokumentärfilm vid Warszawas internationella filmfestival förra året.
Regissör: Lauren Greenfield / Land: USA 2019 / 100 min

Visas tisdag 17 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern. INSTÄLLT pga covid-19.
MER OM FILMEN    SE TRAILER    

Förfilm: COMING BACK IS NOT THE SAME AS STAYING av Jasmijn Kooijman 
Två systrar pratar minnen, hemlängtan och nostalgi, men orden känns otillräckliga. Hur beskriver man känslor som är större än ord och hur talar man om tankar när tankarna svävar iväg?


Fat Front - Inställt

Gäddhäng och dallrande lår! Det är revolution på gång och ikväll skiter vi i alla fördomar och regler om hur kroppen ska se ut. Tillsammans ser vi Fat Front om fyra unga kvinnor som alla har fått nog av självhat och skam och stolt kallar sig själva TJOCKA. Helene, Marte, Pauline och Wilde är del i body positive-rörelsen som exploderat på sociala medier de senaste åren. De kämpar för kroppspositivitet och budskapet är att du är vacker precis som du är. I Fat Front styr de fyra kvinnorna upp “Big Ass”-loppisar, undervisar elever om att vara kroppspositiva och
demonstrerar mot klädindustrins snäva ideal. Mycket av deras tid går också åt till att posta trotsiga och peppande bilder på sociala medier för att nå ut till ännu fler kvinnor .
Louise Detlefsen och Louise Unmack Kjeldsens Fat Front är en power-dokumentär om skam och frigörelse, men den är också en humorfylld och stark berättelse om livsglädje och kraften i gemenskap.
Regissör: Louise Detlefsen och Louise Unmack Kjeldsen / Land: Danmark 2019 / Längd: 87 min / Språk: Danska, norska, svenska / Undertext: Engelska

Visas tisdag 31 mars 2020 Lilla Scenen Folkteatern - INSTÄLLT pga covid-19 
MER OM FILMEN    SE TRAILER    

Förfilm: THE WEDDING CAKE av Monica Mazzitelli 
Med hjälp av en mörk och suggestiv ljudbild, en familj playmobil-figurer och en bröllopstårta gestaltas en kvinnas tragiska historia och ett öde som fortfarande är alltför vanligt, världen över.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär