Dokumentärfilm i världsklass

 

Filmvisning i extra exklusiv inramning denna säsong. Se de hetaste dokumentärerna från hela världen i bjussig kafésittning, med max åtta personer i publiken. Fyra kvällar i vår förvandlas Lilla Scenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i lyxförpackning!

Doc Lounge Göteborg är en visningsklubb för nyproducerad dokumentärfilm och en del av det nordiska nätverket Doc Lounge. Visionen är att bredda publiken för dokumentärfilm, inspirera till oväntade möten och skapa delaktighet genom intressanta diskussioner kring aktuella samhällsfrågor. Det unika filmvisningskoncept presenterar det senaste från dokumentärfilmsgenren där extramaterialet består av livemusik, intressanta samtal och andra kringarrangemang.

Visningarna presenteras i stolt samarbete mellan Doc Lounge, Folkteatern, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, FilmCloud och ABF.


 Doc Lounge presenterar våren 2021:

House of Cardin

Miljontals människor världen över känner igen den ikoniska logotypen som placerats på allt från de revolutionerande klädesplaggen till kaffeapparater och bilar. Men färre känner till mannen bakom ett av världens mest framgångsrika modehus: designern och modemogulen Pierre Cardin. 

Pierre Cardin sägs vara den som tog prêt-à-porter, massproducerade kläder, till catwalken och har med det nämnts som den designer som, med ett nästan kommunistiskt manér, demokratiserade modebranschen. Men han har också kallats modevärldens största kapitalist och tvekade inte att sätta sina initialer på allt som var möjligt att tjäna pengar på. 

House of Cardin får vi en unik och aldrig tidigare skådad inblick i ett av världens mest inflytelserika och färgstarka modehus och en av branschens mest geniala och dubbelsidiga hjärnor. 

Regi: David Ebersole & Todd Hughes / 97 min / USA
Språk: Engelska, franska, italienska, kinesiska, japanska. Svensk undertext

Visas fredag 9 april 2021 Lilla Scenen Folkteatern


Once Upon a Time in Venezuela

Under de mystiska, tysta blixtstormarna på sjön Maracaibo förbereder sig den lilla flytande byn Kongo Mirador för ett ödesval. Byn är byggd på samma sjö som även utgör Venezuelas största oljereserv, och invånarna kämpar ständigt mot den sedimentering som oljeborrningen medför och som får husen att sjunka i leran. Med parlamentsvalet kommer förhoppningar på förändring, men är det de gamla Chavistiska idealen om en stark nationalism eller den liberala oppositionen som anklagas för amerikansk imperialism som är den rätt vägen?  

För byns Starke man och Chávez största beundrare, Tamara, råder det inget tvivel om att det är hennes Chavistparti som utgör det enda rätta valet. För henne räknas varje röst och ska vinnas till varje pris. Men för lärarinnan Natalie är politiken ett vapen som försöker ställa sig i vägen och tvinga henne bort från sitt jobb. Och hur ser framtiden egentligen ut för lilla Yoaini, som med sin skarpa blick ser sitt samhälle och sin barndom försvinna i leran? 

I hyllade Once Upon a Time in Venezuela destilleras ett helt lands korrumperade politik och ödesdigra framtid i en liten by, sjunkandes i sediment och vinstintressen.

Regi: Anabel Rodríguez Ríos / 99 min / Venezuela, Brasilien, Storbritannien, Österrike
Språk: Spanska. Engelsk undertext

Visas fredag 16 april 2021 Lilla Scenen Folkteatern


Sisters with Transistors

Den elektroniska musiken är i konstant förändring - från de analoga ljudlooparna och vibrerande ljudlandskapen till auto-tunens aldrig felande tonsäkerhet och “sovrumsproducentens” demokratiserande kraft. Men varför finns det inga stora kvinnliga kompositörer inom elektronisk musik?

Det finns det, såklart, men i likhet med resten av historien har de suddats ut eller förpassats till marginalen. Många av dem har varit revolutionerande för hur vi lyssnar på och skapar musik idag och var och en av de ovan nämnda, extraordinära företeelserna är direkt kopplade till dessa kvinnors arbete och konstnärskap. I Sisters with Transistorsmöter vi Clara Rockmore, Daphne Oram, Bebe Barron, Delia Derbyshire, Maryanne Amacher, Pauline Oliveros, Wendy Carlos, Eliane Radigue, Suzanne Ciani och Laurie Spiegel, några av de största pionjärerna inom modernt ljud vars arv fortsätter att eka genom högtalarsystemen än idag, trots att de flesta aldrig har hört deras namn.

Regissören Lisa Rovner tar hjälp av Laurie Anderson för att teckna en fascinerande och ögonöppnande bild av musikhistorien och dela med sig av en bortglömd musikskatt som kommer få dig att lyssna med helt nya öron.

Regi: Lisa Rovner / 90 min / Storbritannien
Språk: Engelska, ingen undertext

Digital simultanvisning:
Samtidigt som Sisters with Transistors får sin svenska premiär på Folkteatern får den även digital svensk premiär! Det betyder att du som inte får biljett till visningen har möjlighet att ta del av filmen hemifrån - till ett extra billigt Doc Lounge-pris! Mer info hittar du på doclounge.se/goteborg

Videosession: Elin Piel 
Elin Piel är en göteborgsbaserad musiker med fokus på rytmiska repetitiva ljudlandskap. Ibland vilar hon i ljust glimrande ambienta världar som för tankarna till gamla syntikoner för att i nästa ögonblick lyfta och sväva iväg upp i mörka orosmoln. Kompositionerna skapas i huvudsak på modulära synthar. 2020 släpptes EP:n ”Omsorg” på Mystery Circles och under 2021 släpps en fullängdare på samma bolag. Videosessionen med Elin Piel rullar under insläppet kl 18.15-18.30 på Lilla Scenen, och visas i Doc Lounge sociala kanaler 23 april.

Visas fredag 23 april 2021 Lilla Scenen Folkteatern


 A Song Called Hate

När bdsm-techno-bandet Hatari väljs ut som Islands bidrag till Eurovision i Tel-Aviv ställs de antikapitalistiska bandmedlemmarna för en ovanlig möjlighet; en pro-Palestinamanifestation i direktsändning kan bli tävlingens största politiska protest någonsin. Men den rigorösa säkerheten och tävlingens hårda apolitiska hållning riskerar att utesluta dem innan de ens hunnit tävla.

Det två frontfigurerna i det kontroversiella bandet Hatari har alltid tagit ställning politiskt. Mot etablissemanget, kapitalismen och orättvisor i samhället. När världens största musiktävling 2019 förbereds i Tel-Aviv - men världen verkar blunda för Israels olagliga ockupation av Palestina - ser de det som sin skyldighet att protestera högljutt. Tillsammans med både israeliska och palestinska konstnärer försöker de navigera den snåriga konflikten samtidigt som de motarbetas av det stora Eurovisionmaskineriet som vägrar låta sin plattform förvandlas till en politisk protest. Men vad har artister egentligen för ansvar att kommentera och ta ställning till samhällsfrågor?

Regissören Anna Hildur har följt bandet i förberedelserna inför det stora framträdandet och ur deras resa mejslas en komplex bild av yttrandefrihet, ansvar och konstens politiska sprängkraft.

Regi: Anna Hildur / 90 min / Island
Språk: Engelska, ingen undertext

Visas fredag 7 maj 2021 Lilla Scenen Folkteatern

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär