av August Strindberg
Social distans på nära håll.

 

Vad händer bakom alla stängda ytterdörrar under karantänen? Är det rimligt att tvingas umgås med en och samma människa, nonstop? Isolerade i sitt hem genomlider vårt par sitt förgiftade äktenskap. Syrliga cynismer skickas fram och tillbaka i det kalla ljuset av mobilskärmarna. Instängdheten får lägenhetens väggar att krypa närmre. När paret får besök av en gammal vän övergår den puttrande bitterheten till fullskaligt krig. Som en fluga på väggen tillåts du som publik, på säkert avstånd, att komma närmare än någonsin tidigare. 

Folkteatern bjuder upp till en unik version av Strindbergs råa mästerverk Dödsdansen. En specialbearbetning för en unik plats i staden, under en specifik era i samtiden. Upplev parets kamp om rätten till oförrätten – ett år in i vår egen pandemiverklighet.

Föreställningen spelades för en mycket liten publik, och den platsspecifika inramningen anpassades kontinuerligt efter rådande läge.


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. Läs mer här

”Komediennerna Lena B Nilsson och Andrea Paddington Edwards är underbart precisa i sin tonträff. /.../ Till vittne har de ungdomsvännen Kurt, karantänmästare (!) i originalet och här anställd på FHM. Jonas Sjöqvist gör honom med fin enkelhet.”

”Paradoxalt nog ökar det känslan av instängdhet; oförmågan att skiljas blir till ett inre, olösligt problem som inga utspel råder bot på." 

”Det är en 'Dödsdansen' som tar fasta på styckets allmängiltighet snarare än parets ohygglighet.”

Göteborgs-Posten 210416  Läs hela recensionen

 

”svårslaget och enastående” 

”Så blir Dödsdansen inte bara en exklusiv teaterupplevelse och ett grottande i inre instängt själsliv, men också en övning i att öppna ögonen och slå upp karantänens dammluckor mot världen och gemenskapen.”

”Komiken svart och finkalibrerad.”

”För den som vill ta sig ur sin sorgliga pandemiisolering och tjyvkika in i någon annans kränkande karantänkalas ges nu en unik möjlighet.”

Dagens Nyheter 210418  Läs hela recensionen

 

Folkteatern satsar sig ur pandemi-krisen – spelar för fyra personer  Sveriges Radio P4 210324

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer

Produktion

av August Strindberg 

Idé och koncept: Anton Källrot, Ylva Olaison och Jonathan Silén (ÖGAT)

Regi: Anton Källrot

Bearbetning: Magnus Lindman

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström/Ylva Olaison

Foto: Nadim Elazzeh

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär