Hoppa till huvudinnehåll

Dödsdansen goes VR

av August Strindberg
Hämt-teater levererad till ditt vardagsrum.

Möt Folkteaterns skådespelare i ditt eget vardagsrum! Beställ hem föreställningen Dödsdansen i ett VR-headset. August Strindbergs Dödsdansen spelades under pandemivåren 2021 på hemlig plats i Göteborg, för enbart fyra personer per föreställning. Nu tillgängliggörs föreställningen för publiken, och levereras hem, med hjälp av VR-teknik. Med Dödsdansen goes VR erbjuder Folkteatern en banbrytande teaterupplevelse, i ny form med ny teknik. Föreställningen Dödsdansen hyllades av kritikerkåren och Göteborgs-Postens recensent Mikaela Blomqvist lyfte den även i sin årskrönika: "För mig är det årets teaterhändelse".

Hur kan VR-teknik fungera i en teaterkontext? Genom det här projektet låter Folkteatern publiken komma lika nära teaterupplevelsen som i en vanlig teatersalong. Vardagsrummet förvandlas för en stund till en teater med hjälp av ny teknik.

Hur går det till? Folkteaterns foajévärdar kommer vid utsatt tid hem till den som har bokat biljett, berättar om föreställningen och vägleder i det tekniska. Därefter är det bara att sätta sig bekvämt till rätta i soffan med en kopp kaffe, med VR-glasögonen på och uppleva föreställningen. Efter ett par timmar kommer foajévärdarna tillbaka, diskuterar upplevelsen och hämtar utrustningen. Föreställningen kan upplevas på egen hand eller med upp till sju vänner.

För filmisk gestaltning i VR, idé och koncept svarar Jonathan Silén, en del av trion ÖGAT film, vilka även stod bakom föreställningen Dödsdansen våren 2021.


Föreställningen finns tyvärr inte tillgänglig för bokning just nu.


 Vad händer bakom alla stängda ytterdörrar under karantänen? Är det rimligt att tvingas umgås med en och samma människa, nonstop? Isolerade i sitt hem genomlider vårt par sitt förgiftade äktenskap. Syrliga cynismer skickas fram och tillbaka i det kalla ljuset av mobilskärmarna. Instängdheten får lägenhetens väggar att krypa närmre. När paret får besök av en gammal vän övergår den puttrande bitterheten till fullskaligt krig. Som en fluga på väggen tillåts du som publik, på säkert avstånd, att komma närmare än någonsin tidigare. 


 - Att visa föreställningen i 360 handlar såklart om tillgänglighet, men vi ser en möjlighet i att låta publiken komma ännu närmre och göra föreställningen än mer intim och klaustrofobisk. Vi har länge jobbat med tekniken som en del av vår konstnärliga metod och nu vill vi se om vi kan utmana både publiken och formen. Vi vill bryta ny mark och se vad den här tekniken kan ge som är unikt och specifikt för VR, säger ÖGAT. 

Speltid ca 1 tim och 15 min utan paus

Biljettpris: 80 kr per person

Föreställningen finns tyvärr inte tillgänglig för bokning just nu.

Kontakta publikstrateg Monika Wade monika.wade@folkteatern.se för mer information.

Mat och dryck på Folk

Mat och dryck på Folk

Välkommen till Folk, Järntorgets naturvinsbar och matsal som erbjuder råvaror från svenskt hav och växtrike. Ät och drick något gott innan, under eller efter teaterbesöket. Du får 10 % rabatt på notan samma kväll, om du visar din biljett!

folkteatern inessebalj

Ge bort ett presentkort till Folkteatern!

Bästa presenten är att få välja själv! Du bestämmer ett valfritt belopp och mottagaren väljer själv vilken av våra föreställningar hen vill se. Köp presentkort online här direkt eller i vår biljettkassa.

fjärde scenen

Bara ett klick bort

Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Konstfilm, performance, poesi, ljudkonst och korta pjäser – bara ett klick bort. 

Pressklipp

”Komediennerna Lena B Nilsson och Andrea Paddington Edwards är underbart precisa i sin tonträff. /.../ Till vittne har de ungdomsvännen Kurt, karantänmästare (!) i originalet och här anställd på FHM. Jonas Sjöqvist gör honom med fin enkelhet.”

”Paradoxalt nog ökar det känslan av instängdhet; oförmågan att skiljas blir till ett inre, olösligt problem som inga utspel råder bot på." 

”Det är en 'Dödsdansen' som tar fasta på styckets allmängiltighet snarare än parets ohygglighet.”

Göteborgs-Posten 210416  Läs hela recensionen

 

”svårslaget och enastående” 

”Så blir Dödsdansen inte bara en exklusiv teaterupplevelse och ett grottande i inre instängt själsliv, men också en övning i att öppna ögonen och slå upp karantänens dammluckor mot världen och gemenskapen.”

”Komiken svart och finkalibrerad.”

”För den som vill ta sig ur sin sorgliga pandemiisolering och tjyvkika in i någon annans kränkande karantänkalas ges nu en unik möjlighet.”

Dagens Nyheter 210418  Läs hela recensionen

 

Folkteatern satsar sig ur pandemi-krisen – spelar för fyra personer  Sveriges Radio P4 210324

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards

Andrea Paddington Edwards

Skådespelare
Lena B Nilsson

Lena B Nilsson

Skådespelare
Jonas Sjöqvist

Jonas Sjöqvist

Skådespelare
Sara Wikström

Sara Wikström

Skådespelare

Produktion

Produktion

av August Strindberg

Idé och koncept: Anton Källrot, Ylva Olaison och Jonathan Silén (ÖGAT)

Regi: Anton Källrot

Bearbetning: Magnus Lindman

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström

  

Filmisk gestaltning i VR - idé, koncept och foto: Jonathan Silén

B-foto: Gorki Glaser Müller

Ljud location och ljudläggning: Linus Gidstedt

Konsultation: Fanny Lindh, Anton Andersson, Gorki Glaser Müller

Stitching: Fredrik Juréen & Jonathan Silén

Tack till: Gathenhielmska huset & Lewis Smith

Profilfoto: Jonathan Silén
Föreställningsfoto: Nadim Elazzeh