av August Strindberg
Hämt-teater levereras till ditt vardagsrum.

 

Möt Folkteaterns skådespelare i ditt eget vardagsrum. Från och med våren 2022 kommer du att kunna beställa hem föreställningen Dödsdansen i ett VR-headset. August Strindbergs Dödsdansen spelades under pandemivåren 2021 på hemlig plats i Göteborg, för enbart fyra personer per föreställning. Nu tillgängliggör vi föreställningen för fler personer. Väldigt nära och smittsäkert på samma gång – när du vill!

Du kommer att kunna boka föreställningen via vår hemsida. En teatervärd kommer sedan hem till dig med allt du behöver för att uppleva Dödsdansen i VR. Det kommer att vara möjligt att titta själv, men vi har ett extra headset om du vill bjuda någon på teaterdejt därhemma! Och om du vill arrangera ett teater-homeparty för som mest 8 personer levererar vi även dit. 

Utrustningen steriliseras mellan varje besök. Mer information om bokningsförfarandet och leverans kommer framöver. 


 Vad händer bakom alla stängda ytterdörrar under karantänen? Är det rimligt att tvingas umgås med en och samma människa, nonstop? Isolerade i sitt hem genomlider vårt par sitt förgiftade äktenskap. Syrliga cynismer skickas fram och tillbaka i det kalla ljuset av mobilskärmarna. Instängdheten får lägenhetens väggar att krypa närmre. När paret får besök av en gammal vän övergår den puttrande bitterheten till fullskaligt krig. Som en fluga på väggen tillåts du som publik, på säkert avstånd, att komma närmare än någonsin tidigare. 

Folkteatern bjuder upp till en unik version av Strindbergs råa mästerverk ”Dödsdansen”. Upplev parets kamp om rätten till oförrätten, i en specialbearbetning för en specifik era i samtiden.


 - Att visa föreställningen i 360 handlar såklart om tillgänglighet, men vi ser en möjlighet i att låta publiken komma ännu närmre och göra föreställningen än mer intim och klaustrofobisk. Vi har länge jobbat med tekniken som en del av vår konstnärliga metod och nu vill vi se om vi kan utmana både publiken och formen. Vi vill bryta ny mark och se vad den här tekniken kan ge som är unikt och specifikt för VR, säger ÖGAT. 


Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att besöka våra arrangemang ska vara något positivt. Folkteatern följer alla rådande direktiv och reglerar verksamheten efter detta. Du är varmt välkommen tillbaka till Folkteatern, tryggt och fint. Läs mer

”Komediennerna Lena B Nilsson och Andrea Paddington Edwards är underbart precisa i sin tonträff. /.../ Till vittne har de ungdomsvännen Kurt, karantänmästare (!) i originalet och här anställd på FHM. Jonas Sjöqvist gör honom med fin enkelhet.”

”Paradoxalt nog ökar det känslan av instängdhet; oförmågan att skiljas blir till ett inre, olösligt problem som inga utspel råder bot på." 

”Det är en 'Dödsdansen' som tar fasta på styckets allmängiltighet snarare än parets ohygglighet.”

Göteborgs-Posten 210416  Läs hela recensionen

 

”svårslaget och enastående” 

”Så blir Dödsdansen inte bara en exklusiv teaterupplevelse och ett grottande i inre instängt själsliv, men också en övning i att öppna ögonen och slå upp karantänens dammluckor mot världen och gemenskapen.”

”Komiken svart och finkalibrerad.”

”För den som vill ta sig ur sin sorgliga pandemiisolering och tjyvkika in i någon annans kränkande karantänkalas ges nu en unik möjlighet.”

Dagens Nyheter 210418  Läs hela recensionen

 

Folkteatern satsar sig ur pandemi-krisen – spelar för fyra personer  Sveriges Radio P4 210324

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer

Produktion

av August Strindberg 

Idé och koncept: Anton Källrot, Ylva Olaison och Jonathan Silén (ÖGAT)

Regi: Anton Källrot

Bearbetning: Magnus Lindman

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Sara Wikström

  

Filmisk gestaltning i VR - idé, koncept och foto: Jonathan Silén

B-foto: Gorki Glaser Müller

Ljud location och ljudläggning: Linus Gidstedt

Konsultation: Fanny Lindh, Anton Andersson, Gorki Glaser Müller

Stitching: Fredrik Juréen & Jonathan Silén

Tack till: Gathenhielmska huset & Lewis Smith

 

Foto: Nadim Elazzeh

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär