Erik Holmström goes följetong, nytt avsnitt varje vecka

 

En ny världspremiär varje fredag! I helt olika former och format, alltifrån audiodrama till kammarspel och releasefest, mötte vi den älskade riddaren Don Quijote och hans vapendragare Sancho Panza. Lika lite som vi kunde spå pandemins konsekvenser, lika lite kunde vi förbereda oss på vad ensemblen hittar på inspirerad av Cervantes klassiska roman, inramad av rådande restriktioner och världsläge. Men att det blev åtta fristående delar, det vet vi. Och att det repades max tre dagar innan premiär, det vet vi också. Och att det gjordes av landets kanske främsta experimenterande teaterteam, det vet vi också. Vi vet därmed tillräckligt för att stolt presentera Don Quijotes åtta delar:

Into the Fiction – 4-5 september / Into the Violence – 11-12 september / Into the Reality – 18-19 september / FAN-fiction – 25-26 september / Outside the Box – 2-3 oktober / Into the Knights – 9-10 oktober / FAN-zine – Release – 16-17 oktober Inställt / Into the End – 23-24 oktober


Mat och teater! I samband med Don Quijote öppnade salongen en timme innan föreställningens start. Till salongen hade en bar flyttat in och det fanns möjlighet att äta lättare smårätter.

Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. Läs om hur du besöker Folkteatern under coronapandemin! 

Don Quijote till Scenkonstbiennalen 2021

Vi är mycket glada och stolta över att Don Quijote är utvald till Scenkonstbiennalen 2021. Och stort grattis till alla kollegor som också är utvalda. Scenkonstbiennalen är i år semidigital, kostnadsfri och öppen för alla som är intresserade. Läs mer om Scenkonstbiennalen här!

Motivering: "Av “Don Quijote”, Miguel de Cervantes tegelsten till roman, skapar Erik Holmström och Folkteatern ett stort äventyr i åtta delar byggt på kärlek och tilltro till teaterkonsten. Kreativa formexperiment är basen och publiken är alltid inbjuden. Med en ny premiär varje vecka utmanas det mesta; text, spelplats, musik, kostym, rekvisita, ljus, ljud och visningsform.Resultatet är levande scenkonst i överraskande och framåtriktade förpackningar."  Urvalskommittén

"Föreställningarna har aldrig varit finputsade i kanten, men högst levande scenkonst."

"Regissören Erik Holmström och ensemblen – teknikerna inte att förglömma! – har istället för att deppa över restriktioner och uppskjuten produktion öppnat ett konstnärligt laboratorium och inviterat publiken att se på medan de utmanar sig själva och teaterns olika medel. "Don Quijote" blev ett äventyr som manifesterade kärlek och tilltro till teatern. Jag var med från start till mål och har aldrig lämnat teatern besviken, bara mer eller mindre upprymd."

"Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén har hela vägen varit fyndigt medspelande musikanter."

"Ett kollektivt synsätt genomsyrar "Don Quijote", att bara repetera tre och en halv dag inför varje premiär, har krävt mod och improvisationsförmåga av alla. Hos skådespelarna har förvandlingskonsten satts på prov. Och som Andrea Paddington Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Anna Lundström, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist har svarat upp! Att lyfta någon enskild vore fel".
Göteborgs-Posten 201024  Läs hela recensionen  

”... Folkteaterns och Erik Holmströms Don Quijote-projekt hör till de djärvaste och galnaste som uppstått inom svensk scenkonst i coronans spår”

Don Quijote avsnitt 1-3: ”ett scenkonstprojekt som saknar motstycke”
Into the Violence: ”Så galet att till och med jag skrattade.”
Into the Fiction: ”har jag väl sett första avsnittet så lär jag ha svårt väja för fortsättningen” 
Alba 200918 Läs hela recensionen

Recensioner av Don Quijote: Into the Fiction

"Det är verkligt, om inte overkligt, bra."  

"För visst skapar Holmström och den snabbfotade ensemblen ny teater för ny tid. Inte genom enskilda metoder eller teman, utan genom att med genial lätthet röra sig mellan medier och spelstilar – och använda teaterns förmåga att skapa och omskapa nuet. Föreställningen blottar något vi nog alla saknat: behovet av gemenskap och fysisk närvaro för att forma verkligheten – vad den nu är – och oss själva – vilka vi nu är."
"Efter en timme i Holmströms nerviga, smått fantastiska scenexperiment genom teaterns, filmens och verklighetens premisser, är vi nog alla små desillusionerade Don Quijotes, guppande mellan olika betydelselager. Observera, det är roligare än det låter."
Dagens Nyheter 200905  Läs hela recensionen

"Det är rappt, kul och extremt präglat av nuet."

"en sevärd början på en på många sätt unik teaterhöst."
"Den stora vinsten i sammanhanget är formen. Film och teater smälter samman med självklarhet, och inte utan kittlande referenser."
Aftonbladet 200906  Läs hela recensionen

"en intelligent föreställning"  Göteborgs-Posten 200905  Läs hela recensionen

"tokroligt på ett smart, underhållande sätt"  Kulturbloggen 200907

Into the Violence: ”Tjockt teaterblod, många skratt och mycket underhållning!” Opulens 200918 Läs hela recensionen


Uppgörelser med scenkonsten på den digitala biennalen Göteborgs-Posten 210518
Erik Holmström gör Don Quijote på Folkteatern  Göteborgs-Posten 200903  
Don Quijotes galenskap prövas på teaterscenen  SR P1 Kulturnytt 200903
Efter coronaspausen: Folkteatern spelar för publik  SR P4 Göteborg 200902
Så laddar scenerna inför hösten  SR P4 Göteborg 200902
Göteborgs teatrar öppnar igen  Göteborgs-Posten 200902
Tio scenhändelser att se fram emot i höst  Dagens Nyheter 200902
Miniatyrvärldens värde  SR Filosofiska rummet 200927 

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer
Pelle Grytt
Skådespelare
Läs mer
Sanna Hultman
Skådespelare
Läs mer
Anna Lundström
Skådespelare
Läs mer
Malin Morgan
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Cecilia Nordlund
Kompositör och livemusiker
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Lotta Wenglén
Kompositör och livemusiker
Läs mer

Produktion

Regi: Erik Holmström

Scenografi och kostymdesign: Maja Kall

Ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl och Sofie Anderson (Lumination of Sweden AB)

Komposition och livemusik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Anna Lundström*, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist. (*praktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet)

Foto: Lina Ikse

 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär