Erik Holmström goes följetong, nytt avsnitt varje vecka
FAN-fiction 25-26 september

En ny världspremiär varje fredag! I helt olika former och format, alltifrån audiodrama till kammarspel och releasefest, möter vi den älskade riddaren Don Quijote och hans vapendragare Sancho Panza. Lika lite som vi kunde spå pandemins konsekvenser, lika lite kan vi förbereda oss på vad ensemblen hittar på inspirerad av Cervantes klassiska roman, inramad av rådande restriktioner och världsläge. Men att det blir åtta fristående delar, det vet vi. Och att det repas max tre dagar innan premiär, det vet vi också. Och att det görs av landets kanske främsta experimenterande teaterteam, det vet vi också. Vi vet därmed tillräckligt för att stolt presentera Don Quijotes åtta delar:

Into the Fiction   –   4-5 september
Into the Violence   –   11-12 september
Into the Reality      18-19 september
FAN-fiction   –   25-26 september
Outside the Box   –   2-3 oktober
FAN-zine – Release   –   9-10 oktober
Into the Knights   –   16-17 oktober
Into the End   –   23-24 oktober


Don Quijote: FAN-fiction – 25-26 september

Publikens egen fortsättning av Don Quijote – nu som liveinspelat audiodrama. Massa ljudeffekter, livemusik och en ensemble som gör audiodrama av publikens vildaste fantasier.

Inför fjärde premiären av vårt Don Quijote-maraton släppte vi kontrollen helt och gav makten till publiken. Vi frågade helt enkelt: vill du få din scen gestaltad av oss? En drös fanfiction-texter kom in och nu blir några av dessa, i mycket fri form, gestaltade av ensemblen. Det hela livestreamas samtidigt, som ett audiodrama. Vad sägs om ”Donna Quijote och Sancha Panza i ett samtida universum”, ”En framtidsblick cirka 10 år efter bokens slut” eller ”En parodi av Folkteaterns Don Quijote: Into the Fiction”? Vi är så glada och tacksamma för alla bidrag. Välkommen till publikens egen Don Quijote!

Del ett av romanen Don Quijote kom ut 1605. Den blev en braksuccé och översattes omgående till en mängd språk. En okänd författare utnyttjade tillfället och skrev en uppföljare. Det fick originalförfattaren Cervantes att själv skriva en del två, där han på flera ställen nämner att det tidigare har kommit en falsk uppföljare. Förutom att denna omständighet blev ett roligt metalager i boken så föddes här genren Fanfiction. Det vill säga att folk skriver egna historier utifrån kända romaner och karaktärer. Den fjärde världspremiären av Don Quijote på Folkteatern byggs upp av publikens egna riddarbidrag!

Världspremiär fredag 25 september kl 20. Spelas även lördag 26 september kl 16 och kl 20. 
Biljettsläpp tisdag 22 september kl 13.

Kommer även att livesändas som ett audiodrama via Folkteaterns hemsida och Youtube-kanal: 
fredag 25 september kl 20 eller lördag 26 september kl 16 och kl 20. Inga biljetter krävs. 

Mat och teater! I samband med Don Quijote öppnar salongen en timme innan föreställningens start. Till salongen har en bar flyttat in och det finns möjlighet att äta lättare smårätter. Förbeställ när du bokar din biljett, eller kom i riktigt god tid - den sista beställningen måste göras före kl 19.50 eller kl 15.50. Smaklig teater!


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. 

Läs mer här om hur du besöker Folkteatern under coronapandemin! 

Datum och tider
fre
25
sep
20:00
Stora Scenen
lör
26
sep
16:00
Stora Scenen
lör
26
sep
20:00
Stora Scenen

Recensioner av Don Quijote: Into the Fiction

Avsnitt 1-3: ”ett scenkonstprojekt som saknar motstycke”
”jag undrar i mitt stilla sinne om inte Folkteaterns och Erik Holmströms Don Quijote-projekt hör till de djärvaste och galnaste som uppstått inom svensk scenkonst i coronans spår”
Into the Violence: ”Så galet att till och med jag skrattade.”
Into the Fiction: ”har jag väl sett första avsnittet så lär jag ha svårt väja för fortsättningen” 
Alba 200918 Läs hela recensionen

"För visst skapar Holmström och den snabbfotade ensemblen ny teater för ny tid. Inte genom enskilda metoder eller teman, utan genom att med genial lätthet röra sig mellan medier och spelstilar – och använda teaterns förmåga att skapa och omskapa nuet. Föreställningen blottar något vi nog alla saknat: behovet av gemenskap och fysisk närvaro för att forma verkligheten – vad den nu är – och oss själva – vilka vi nu är."
"Det är verkligt, om inte overkligt, bra."  
"Efter en timme i Holmströms nerviga, smått fantastiska scenexperiment genom teaterns, filmens och verklighetens premisser, är vi nog alla små desillusionerade Don Quijotes, guppande mellan olika betydelselager. Observera, det är roligare än det låter."
Dagens Nyheter 200905  Läs hela recensionen

"Det är rappt, kul och extremt präglat av nuet."
"Den stora vinsten i sammanhanget är formen. Film och teater smälter samman med självklarhet, och inte utan kittlande referenser."
"en sevärd början på en på många sätt unik teaterhöst."
Aftonbladet 200906  Läs hela recensionen

"en intelligent föreställning"  Göteborgs-Posten 200905  Läs hela recensionen

"tokroligt på ett smart, underhållande sätt"  Kulturbloggen 200907


Erik Holmström gör Don Quijote på Folkteatern  Göteborgs-Posten 200903
Don Quijotes galenskap prövas på teaterscenen  SR P1 Kulturnytt 200903
Efter coronaspausen: Folkteatern spelar för publik  SR P4 Göteborg 200902
Så laddar scenerna inför hösten  SR P4 Göteborg 200902
Göteborgs teatrar öppnar igen  Göteborgs-Posten 200902
Tio scenhändelser att se fram emot i höst  Dagens Nyheter 200902

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards
Skådespelare
Läs mer
Pelle Grytt
Skådespelare
Läs mer
Sanna Hultman
Skådespelare
Läs mer
Anna Lundström
Skådespelare
Läs mer
Malin Morgan
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Cecilia Nordlund
Kompositör och livemusiker
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Lotta Wenglén
Kompositör och livemusiker
Läs mer

Produktion

Regi: Erik Holmström

Scenografi och kostymdesign: Maja Kall

Ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl och Sofie Anderson (Lumination of Sweden AB)

Komposition och livemusik: Cecilia Nordlund och Lotta Wenglén

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Pelle Grytt, Sanna Hultman, Anna Lundström*, Malin Morgan, Lena B Nilsson och Jonas Sjöqvist. (*praktikant från Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet)

Foto: Lina Ikse


Don Quijote: Into the Fiction - Spelades 4-5 september 2020
Plötsligt är du medaktör i en live-filminspelning. När börjar showen? Har det börjat nu? Teaterföreställningen som har premiär om två veckor blir hastigt inställd. Istället ska nu Don Quijote sättas upp. Samma premiärdatum, samma skådespelare, ny regissör. Det andas Broadway, sent 1970-tal och Folkteatern Göteborg 2020 på samma gång. Konst och privatliv, fiktion och verklighet, allt blandas. Det flödar av bourbon och cigarettrök. Blinkningarna till Cassavetes kultfilm "Opening Night" är tydliga. Regissören kräver att skådespelarna använder sina privata namn på scen. Regissören kräver också att skådespelarna blottar sina egna ömma punkter. Föreställningens stjärna Petra Hollstad närmar sig ett sammanbrott.
Den första världspremiären av åtta av Erik Holmströms Don Quijote på Folkteatern görs som film. Publiken bjuds in att bevittna en filminspelning i realtid som samtidigt streamas på nätet. Musik, klippning och inspelning, allt sker inför öppen ridå. Publiken kommer även att ha en liten, men viktig roll i slutscenen av filmen. 


Don Quijote: Into the Violence - Spelades 11-12 september 2020
En stunds ultravåld. Och massa teaterblod. Ta på dig galonjackan. En garde! Boken Don Quijote innehåller enormt mycket våld. Oftast får Don Quijote stryk, men ibland ger han också andra stryk. Ibland beskrivs boken som en varm hyllning till fantasin, men lika gärna skulle man kunna säga att det är kallsinnig våldsroman där fighterna avlöser varandra i snabbare takt än Hollywood-action. I den andra premiären av Don Quijote på Folkteatern fokuserar vi på våldet, fighterna och actionpartierna i boken. Vi utlovar en kavalkad i våld och blod. 


Skriv fanfiction om Don Quijote! I fjärde premiären släpper vi kontrollen helt. Hur ska riddaräventyret fortsätta? Skriv en text som presenteras på vår hemsida! Ett urval av texterna kommer att gestaltas på teatern och även livestreamas som radioteater i Don Quijote: Tema Fanfiction! Vi vill ha din text senast 13 september.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär