Samtal med David Karlsson

David Karlsson fikar med Don Quijote-ensemblen efter fyra dagars isolering. Och du är inbjuden. 

David Karlsson är idéhistoriker och kulturskribent. Han har varit förläggare på bokförlaget Daidalos och redaktör för tidskriften Ord & Bild (1994-1998). Som frilansskribent har han medverkat i Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter samt ett stort antal tidskrifter och böcker.

År 1995 var han med om att grunda Nätverkstan Kultur där han länge varit arbetande styrelseordförande. Idag är han verksam som seniorrådgivare.

2015-2018 var han ordförande för Kulturbryggan vid Konstnärsnämnden. Åren 2007-2008 arbetade han på Regeringskansliet som sekreterare i Kulturutredningen (SOU 2009:16). Han var ordförande för Kulturrådets grupp för stöd till kulturtidskrifter åren 2000-2006.

Hösten 2013 övertog han Bokförlaget Korpen, där han nu på lediga stunder är verksam som bokförläggare. Våren 2018 gick han tillsammans med Dixikon in som delägare i Bokförlaget Tranan.

"Med Don Quijote skapade Cervantes den moderna romankonsten. Det är en riktigt rövarhistoria, roligare än de flesta tror. Den handlar om att slåss för sina ideal – utan att tappa fotfästet. Jag är nyfiken på hur Folkteatern hanterar dramat, detta märkliga år 2020.”

Foto: Roozbeh Bethaji


Ett år som inget annat. Det här året liknar inga andra år. Men teater kommer vi att spela, på delvis förändrade vis. Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att gå på teater ska vara en positiv upplevelse och det ska kännas trivsamt och tryggt att besöka oss. Folkteatern följer Västra Götalandsregionens direktiv och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19. Vi reglerar därför alla delar av vår verksamhet efter detta. 

Läs mer här om hur du besöker Folkteatern under coronapandemin! 

Don Quijote: Into the Reality - 18-19 september

En maratonläsning av hela boken. Alltså alla 925 sidor. Ensemblen inlåst på teatern, fångad på övervakningskameror. Dygnet runt. Don Quijote-kvarnen har börjat mala ner dem. Och du kan se på.

Skådespelarna är inspärrade på teatern i fyra dygn. De äter, sover, andas Don Quijote. De får inte tala med varandra annat än under de korta matpauserna, och då endast prata om boken. I biktbåset får de tala ut, ensamma framför kameran. Från morgon till kväll högläser ensemblen boken, med inskjutna regelbundna diskussioner på temat. Organiserade promenader, med näsan i boken, tillåts på Järntorget. Det blir ett teaterexperiment olikt alla andra – och du bjuds in att titta via livestreaming. Reality-tv goes teater goes reality igen, qué? 

Den 16-19 september kan du följa experimentet genom livestreaming, och den 18 och 19 september öppnas dörrarna till salongen upp. Publiken bjuds in att bevittna ensemblen äta en måltid under ett modererat samtal om situationen och om djupdykningen i denna ojämförliga riddarklassiker. I den tredje premiären av Don Quijote på Folkteatern konstrueras en krock mellan verkligheten och bokens lek med verklighet och fiktion. Vilka spelregler gäller för Don Quijote: Into the Reality? 

Se Don Quijote-kvarnen mala på Stora Scenen:
Världspremiär fredag 18 september kl 20 med middagsgäst/moderator Emma Knyckare Läs mer här!
Spelas lördag 19 september kl 16 med middagsgäst/moderator David Karlsson
samt lördag 19 september kl 20 med middagsgäst/moderator Rasmus Persson Läs mer här!

Se livestreamingen av maratonläsningen via Folkteaterns hemsida eller Youtube-kanal: Onsdag kl 9.45 till lördag kl 21.00. Inga biljetter krävs. 

Mat och teater! I samband med Don Quijote öppnar salongen en timme innan föreställningens start. Till salongen har en bar flyttat in och det finns möjlighet att äta lättare smårätter. Förbeställ när du bokar din biljett, eller kom i riktigt god tid - den sista beställningen måste göras före kl 19.50 eller kl 15.50. Smaklig teater!

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär