Är det synd om människorna?

En bit mat. En vän. Ett hem. Alla får väl drömma? I samarbete med Göteborgs Stadsmission presenterar Folkteatern och den italienska regissören Davide Iodice ett teaterprojekt som utgår från drömmar drömda av människor vi möter på alla möjliga platser. Hittills oberättade berättelser växer fram. Ur detta skapas en värdig, vacker och uppriktig föreställning, med efterdyningar som varar långt efter sista speldatum.

Projektet tar avstamp i de råa delarna av August Strindbergs pjäs Ett drömspel. Detta mixas med Davide Iodices unika arbetssätt som kännetecknas av viljan att förena konst med ett socialt medvetande. Kan alla göteborgare tillsammans drömma om en bättre framtid?

Under föreställningens intensiva research-period har regissör och ensemble mött och samlat in ett gediget material bestående av personliga berättelser och drömmar från ett stort antal människor med olika livserfarenhet och förutsättningar runt om i Göteborg. Utöver delar av Folkteaterns ensemble medverkar även fem av de som delat med sig av sina historier på scen.

.............................................................................

I sitt konstnärskap intresserar Iodice sig för ”obekväma” platser, och hans produktioner baseras ofta på ett omfattande antropologiskt undersökningsarbete. I dessa projekt arbetar han med människor som rör sig i utsatta och dolda delar av samhället.

- Jag har gjort liknande uppsättningar i Neapel tidigare och bl a spenderat ett år på ett härbärge där vi skapade och framförde en föreställning tillsammans med härbärgets gäster, säger Davide Iodice. Teater är alltid både social, terapeutisk och politisk. Annars är det inte teater.

I och med denna produktion utvecklar Folkteatern sitt samarbete med Göteborgs Stadsmission.

- Jag tycker det är fantastiskt att vi på det här sättet kan fortsätta vårt samarbete med Göteborgs Stadsmission. Det blir på ett lite nytt sätt och med en internationell och kritisk blick på vårt samhälle. Jag har stor respekt för Davide Iodices långa erfarenhet av att arbeta med människor som har hamnat i en situation av hemlöshet, säger Frida Röhl (Konstnärlig ledare Folkteatern)

............................................................................. 

Reflektioner runt föreställningen Drömmar från elever på Kulturverkstan: Läs dem här!

............................................................................. 

Situation hemlöshet

Samtal med anledning av pjäsen Drömmar
Vad innebär situationen hemlöshet? Vilka är de komplexa, bakomliggande orsakerna? Vilka strategier har visat sig fungera i arbetet med att minska hemlöshet? Ta del av samtalet med Hans Swärd, Malin Östling och Lennart Forsberg. 
Ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs Stadsmission och ABF.
Mån 7 dec 2015 kl 19 Foajéscenen Fri entré  Läs mer

.............................................................................

Öppna repetitioner 
Vi erbjöd alla som hade möjlighet att följa med bakom kulisserna och ta del av repetitionerna av Drömmar, för att komma riktigt nära produktionen. Det fanns tre datum i november att välja på. 

Under föreställningens intensiva researchperiod har regissör och ensemble samlat in ett gediget material bestående av personliga berättelser och drömmar från ett stort antal människor med olika livserfarenhet och förutsättningar runt om i Göteborg. ”Jag drömmer om att få stanna i Sverige”. ”Att Blåvitt ska vinna SM-guld”. ”Jag drömmer för att bli minister på svenska regeringen”. Dessa citat hämtades ur de ”Drömböcker” som lades ut på olika platser i Göteborg under projektets gång. Utöver delar av Folkteaterns ensemble medverkade även fem av de som delat med sig av sina historier på scen. Dessa gäster var projektanställda på Folkteatern.
- Gästerna är experter på livet, skådespelarna är experter på att gestalta livet, menar Davide Iodice.

”Ett rikt spektrum av olika bilder, väldigt vackert iscensatta … Det är så starkt … En väldigt vacker föreställning … Fantastisk scenografi. ”

”Väldigt fin musik…betyder jättemycket för den drömska, poetiska tonen”

”Absolut ska man gå och se den”  
SR P4 Morgon 151130 

"Segregation, hemlöshet och flyktingöden vävs samman med djupt personliga fantasier, fobier och drömmar till en bildrik fresk över vårt utsatta nu. ...Föreställningen griper tag genom den visuella kraften i de gestaltade fragmenten"  DN 151201 Läs hela

”Jag är förtjust i formrikedomen, de bilder som de olika scenerna skapar är lika viktiga som texten. Rörelserna, Harriet Ohlssons känsliga musik – och hennes poetiska framtoning …”

”Här finns en tydlig ambition att skildra samhället genom att involvera även dem som lever i dess utkanter”

”Konkreta bilder ur den hårda verklighet vi varje dag möter i medierna ställs mot poetiska fragment av drömmar och fantasi. Alla bär vi drömmar, hur våra liv än ser ut”  GP 151130 Läs hela

”… de hemlösas berättelser, som fungerar som sömmar i drömscenernas ojämna lapptäcke, andas ljus och framtidstro” Expressen 151129

Vi på scenen

Davide Iodice
Regissör / Dramatiker
Läs mer
Isabel Cruz Liljegren
Dramatiker / Dramaturg
Läs mer
Tiziano Fario
Scenograf / Kostymör
Läs mer
Harriet Ohlsson
Musiker / Kompositör
Läs mer
Evin Ahmad
Skådespelare
Läs mer
Yngve Dahlberg
Skådespelare
Läs mer
Elisabeth Göransson
Skådespelare
Läs mer
Kardo Razzazi
Skådespelare
Läs mer
Anders Tolergård
Skådespelare
Läs mer
Siw-Monica Johansson
Läs mer
Deszö Lakos
Läs mer
Frode Frieden
Läs mer
Joel Carlström
Läs mer
Daniel Carlström
Läs mer

Produktion

Ett samarbete mellan Folkteatern och Göteborgs Stadsmission

 

Idé/Koncept/Regi:
Davide Iodice
Dramaturg/Författare: 
Isabel Cruz Liljegren
Scenografi/Kostymdesign:
Tiziano Fario
Livemusik/Kompositör:
Harriet Ohlsson

 

Medverkande: 
Evin Ahmad,
Yngve Dahlberg,
Elisabeth Göransson,
Kardo Razzazi,
Anders Tolergård,
Siw-Monica Johansson,
Dezsö Lakos,
Frode Frieden,
Joel Carlström,
Daniel Carlström. 

 

Affischfoto och
föreställningsfoto:
Peter Lloyd

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär