En helkvällsfestival för utmanande musik och performance och kontakten däremellan.

Extravagans 2017 presenterar unika framträdanden med några av världens största konstnärer inom experimentell ljudkonst och performance. En disharmonisk kväll som utlovar starka upplevelser när det råa livet hyllas.

The Sons of God w Yan Jun (SE/CN)
Guds Söner är en performanceduo bestående av Leif Elggren och Kent Tankred. Sedan deras start 1985 har de ofta gjort verk som ifrågasätter och/eller problematiserar makt, religion och självutnämnd överhet. Med skärpa, humor och energi utför de försök till mirakel och diskuterar sin (och vår) existens. Guds Söner är en av de starkaste livsupplevelserna man kan få idag. Yan Jun är kinesisk noisekonstnär som gör hård, konsekvent oljudsmusik. Han har världen som arbetsplan och hans skapelser utförs på genomborrande ljudvolym, men lika ofta på nästan tysk nivå.

Daniel Löwenbrück (DE)
Med inspiration från Wienaktionismen gör Berlin-baserade Daniel Löwenbrück koncentrerade och konfronterande performance. Med utgång från sin person gör han framträdanden som berör och utmanar, det är skönhet och brutalitet i samklang. Han driver skivbolaget Tochnit Aleph som ger ut fina utgåvor av extrem musik och ljudkonst, samt galleriet och skivbutiken Rumpsti Pumsti som håller sig på den absoluta utkanten av Berlins konstscen, utan att för den del bli underground.

Sewer Election (SE)
En av landets stora namn i sin scen. Sewer Election/Dan Johansson har släppt en enorm hop kassetter, vinyl och cd’s och har gått från att göra ogenomträngliga ljudväggar till minimala bandkreationer som andas amerikanskt och svenskt 60-tal. Sewer Election handlar om det inre livet, den dåliga stämningen, om smutsigheten, om livet.

Gabi Losoncy (US)
Det finns en voyeuristisk ådra i Philadelphia-konstnären Gabi Losoncys ljudkonst. Hon gör smyginspelningar av människor på tunnelbanan, på jobbet och i vardagen och presenterar dom i linjär och oredigerad form. Resultatet blir naket och på något sätt förbjudet. Det blir personligt, men också som om det är Losoncys egna tankar och inre samtal vi får ta del av. Detta utforskar hon i andra verk, där hon diskuterar sin egen konst och person. Som medlem av duon Good Area gjorde hon svängd popkonst men solo handlar det om något helt annat, och unikt.

Jim O’Rourke (US)
Att tala om kompositören, musikern och filmaren Jim O’Rourke från Chicago som en legend är ingen överdrift. Han har befunnit sig i en position där han ledigt rört sig mellan ljudexperiment, drone och nytänkande rock och samarbetat med band som Sonic Youth, Wilco, Illusion of Safety och Brise-Glace. Outtröttligt har han samarbetat med andra musiker runt om i världen, som Loren MazzaCane Connors, Mats Gustafsson och Akira Sakata för att nämna några få. Sedan några år tillbaka har han inte lämnat sitt nya hemland Japan och bor och arbetar vid Mount Fujis fot. Verket som vi hör ikväll och som spelas i Foajén är skrivet speciellt för Extravagans 2017.

Marcellvs L. (BR)
Marcellvs L. från Belo Horisonte i Brasilien arbetar med video och ljud. Hans konst utmanar både tiden och rummet, där rörelsen alltid är närvarande. Effekten är ofta oroande och obekväm. Marcellvs L. har medverkat i en rad biennaler runt om i världen och ställt ut på inflytelserika platser som New Museum i New York, Kunsthalle Wien, ZKM i Karlsruhe och MoMA i São Paolo. Han delar numera sin tid mellan Berlin och Seyðisfjörður.

Anne Gillis (FR)
Under några år då Anne Gillis var borta från konsten bildades det en Facebook-grupp för att hitta henne. När hon till slut lokaliserades mitt i sitt familjeliv i Frankrike var hon ovetandes sin position som myt, något som skapades genom hennes aktiviteter under 80-talet då hon gjorde mystiska, djupgående och konkreta performances. Hennes musik och ljud bestod ofta av kroppsfunktioner, inspelade synthar och rytm, något som tilltalade dåtidens minimalsynth- och industrimusikscen. I dag arbetar hon med skuggor, och veckade membran. Möt en tidlös konstnär som har självet och personen i centrum.

Dj Allon Kaye (UK)
Kaye driver det smakfulla skivbolaget Entr’acte för experimentell musik, är designer och har bland annat arbetat för skivbolaget Some Bizarre. Spelar i baren på Folk efter att Lilla Scenen stänger.

Dj Joachim Nordwall (SE)
Nordwall driver skivbolaget iDEAL, gör elektronisk musik under eget och andra namn och arbetar med Lilla Scenen på Folkteatern. Spelar i baren på Folk efter att Lilla Scenen stänger.

Fotograf: Daniel Löwenbrück

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär