Fri entré
En digital scen för konstnärliga experiment.

 

Fjärde Scenen är bara ett klick bort. Den finns på fjardescenen.folkteatern.se och är en digital scen där vi både själva producerar men också beställer verk. Ibland är Fjärde Scenen en förlängning av våra fysiska scener. En extra dimension. Som när vår skådespelare Evin Ahmad gestaltade sin debutroman i filmform. Och ibland är Fjärde Scenen en scen för dem som inte har några fysiska scener att välja mellan; aktivister och konstnärer som inte kan eller vågar uppföra sina verk i den verkliga världen. Fjärde Scenen är scenen för internationella artister, regissörer och pionjärer. Den är gränslös på det sättet. Gå till Fjärde Scenen

Fjärde Scenen är ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.

Läs mer om och se alla verk som är aktuella på Fjärde Scenen:


Urgent Drama - Idé och regi Frida Röhl
Nya internationella verk får premiär i vår på Fjärde Scenen
För att förhindra smittspridningen av covid-19 har många teatrar och andra offentliga verksamheter stängt och tvingats att ställa in sin publika verksamhet. Men i tider av global kris finns också ett globalt engagemang. Därför har Folkteatern Göteborg kontaktat dramatiker från hela världen, och bett dem reflektera över den rådande situationen. Och det är akut. De får ett par dagar på sig att skriva en kort scen, som Folkteatern sedan lika snabbt filmar med teaterns skådespelare. Resultatet kommer att presenteras på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen.​
- Vi kan inte just nu spela på våra scener, men vi kan fortfarande göra teater. Jag vill bryta rädslan och apatin som uppstår när hela världen är satt i kris. Teatern har aldrig varit viktigare. Genom att skapa ett projekt som ger röst åt internationella konstnärer med förmåga att spegla vad som händer och sker runt omkring dem, kan vi kanske få fler perspektiv i den här situationen, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern. 
Verken kommer att visas på Fjärde Scenen våren 2020. Läs mer om Urgent Drama här!


Våren 2020 presenteras också The Western Ends (aborative work-in-progress movie-telling). En mörk, improviserad, psykedelisk western med sci-fi-influenser. Den är inspelad i Kalifornien av och med Joe DeNardo, Dylan Sharp, Carrie Kieth, Daniel Swire, Joanne Kim, och Nicoletta Beyer.


I Breathe - ett digitalt konstverk av Cha Blasco 
Cha Blasco utforskar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid. Genom att använda datasonification, en process där datainformation omvandlas till ljud och musik, får publiken en interaktiv och känslomässig upplevelse av den luft vi andas. Cha Blasco har ett stort engagemang i klimatfrågor och vill inspirera till kritisk självreflexivitet genom att ge en större förståelse för de hälsorisker vi står framför. I Breathe presenteras som en webbplatsbaserad audiovisuell installation där användaren individuellt kan uppleva en världsomspännande kartografisk resa som alltid ändrar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid. 
- Cha Blascos verk arbetar med den oro vi alla känner för klimatkrisen och dess orsaker. Jag tycker att det är viktigt, vackert och intressant på flera olika nivåer, säger Joachim Nordvall, curator.
Premiärvisning 7 februari 2020 på Lilla Scenen och Fjärde Scenen.
Se verket här! 
 Läs mer om premiären och presentationen här!


Inga Trubbél räddar teatern från sin egen tragedi av Erik Holmström 
Det har debatterats flitigt om scenkonstens kris och oförmåga att ta plats i kultur- och mediautbudet. Men ingen har kommit med någon tydlig lösning. Inspiratören och kreatören Inga Trubbél har receptet! En satirisk, dråplig och skarp monolog om kulturindustrin med Andrea Edwards som entreprenör, kreatör och inspiratör. 
Premiärvisning 9 december 2019 på Fjärde ScenenSe verket här!


Fjärde Scenen på Konsthallen 
Elektrolegenden Rune Lindblad (1923-1991) var en pionjär inom den elektro-akustiska musiken, och skapade redan på 50-talet banbrytande ljudverk. Under Kulturnatta 2019 hyllades han i ett spännande samarrangemang mellan Göteborgs Konsthall, Elektronmusikstudion i Stockholm och Folkteatern i Göteborg. En rad akter framträdde i Lindblads anda; från Hiro Kone från New York till Carl Michael von Hausswolff från Stockholm.
Fjärde Scenen på Konsthallen 25 oktober 2019


Samarbete med Högskolan i Skövde
Fjärde Scenen avslutade i augusti 2019 ett spännande samarbete med Högskolan i Skövde, som mynnade ut i en rad fina digitala verk som presenterades under en kväll i Foajén på Folkteatern.
Presentation i augusti 2019 i Foajén 


Och jag vet inte varför men det har stannat kvar - regi och koncept Melody Parker
Man går ifrån en teaterupplevelse med någonting som ingen annan kan se eller röra. Med tiden blir dessa minnen som små pärlband man sparar på i sitt inre som man ibland kan dyka ned för att beundra. Vi har intervjuat några av dem som sett föreställningar på Folkteatern i Göteborg om vad de bär med sig för minnen och sedan har vi återskapat några av de minnena utifrån hur vi föreställde oss det som de beskrev. 
Premiärvisning 7 december 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


How Was Your Morning? av Roxy Farhat
Roxy Farhat gör feministiska, politiska och underhållande verk som kommenterar, protesterar och inspirerar. Hennes konst och arbete går in i varandra och allt känns väldigt nu och närvarande. Populär- och klubbkultur möter dagens viktiga frågor på ett naturligt och inkännande sätt. Roxy Farhats verk för Fjärde Scenen på Folkteatern är något annorlunda, det sticker av från hennes tidigare linje även om det finns klara beröringspunkter. Det är ett kort, surrealistiskt, tidsupphävande och lite taggigt verk, speciellt skapat för Fjärde Scenen. 
Premiärvisning 7 december 2018 på Fjärde Scenen. Se verket här!


It Is Said That No King Is A King When A Child Is Watching av och med Leif Elggren
It Is Said That No King Is A King When A Child Is Watching är ett performance som innehåller teman som Leif Elggren har arbetat med under hela sin karriär egentligen. Här finns mycket, men också litet beroende på vilken ingång man har och hur man väljer att möta verket. Där ligger mycket av kvalitén i hans verk, det är konst som har flera ansikten, nivåer och ingångar. Fjärde Scenen är stolt över att samarbeta med en av landets främsta! ​​​​​​​
Premiärvisning 25 maj 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


How Pure is The Journey? av Nadine Byrne 
Nadine Byrne är inspirerad av 1960-talets psykedelia, rituella verksamheter, den brittiska industriscenen, naturtro och ockultism. Hon gör konst som är högst personlig och med ett eget anslag. Den är relevant då det finns ett växande behov att söka sig bort från politiken och nutidens problematik. 
Premiärvisning 16 februari 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad
Först ut på Fjärde Scenen, som då hade också sin premiär, var Folkteaterns skådespelare Evin Ahmads film En dag ska jag bygga ett slott av pengar, en förlängning av den hyllade debutboken med samma namn. För att fira boksläppet och visa filmen bjöd Evin också in till fyra kvällar på Lilla Scenen på Folkteatern den 27-30 september 2017. Då läste hon ur boken, visade filmen och samtalade med spännande gäster. Bland andra medverkade Lawen Mohtadi, Rojda Sekerzös, Lo Kauppi och Bianca Kronlöf. Läs mer om Evins kvällar här
Premiärvisning 27 september 2017 på Fjärde Scenen. Se verket här!

- Vi vill låta olika konstnärliga områden mötas på ett naturligt sätt, som en förlängning av det som sker på teaterns fysiska scener. Genom att vara baserad på Folkteaterns hemsida når vi en geografiskt sett bredare publik, och kan besökas även internationellt på ett enkelt och tillgängligt sätt. Men vi kan också samarbeta med konstnärer, regissörer, aktivister, artister och andra som inte kan resa eller uppföra sina verk på en fysisk scen, av till exempel politiska eller ekonomiska skäl, förklarar Joachim Nordwall, curator för Fjärde Scenen.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär