Fri entré
En digital scen för konstnärliga experiment.

Fjärde Scenen är ett digitalt rum för experiment, konstnärlig utveckling och global öppenhet. Folkteatern producerar och beställer scenkonst skräddarsydd för denna scen. 

Fjärde Scenen är bara ett klick bort. Den finns på fjardescenen.folkteatern.se. Ibland är Fjärde Scenen en förlängning av våra fysiska scener. En extra dimension. Och ibland är Fjärde Scenen en scen för dem som inte har några fysiska scener att välja mellan; aktivister och konstnärer som inte kan eller vågar uppföra sina verk i den verkliga världen. Fjärde Scenen är scenen för internationella artister, regissörer och pionjärer. Den är gränslös på det sättet. Gå till Fjärde Scenen

Fjärde Scenen är ett samarbete mellan Folkteatern, Göteborgs konsthall och Regionteater Väst.


Här kan du läsa mer och se alla verk som är aktuella på Fjärde Scenen:

Tre poeter och en pianist
Under 2020 har Teg Publishing gjort en rad fina events på Folkteatern; ett slags litterära salonger som firat de tio första åren som bok- och skivbolag. Teg Publishing är ett högklassigt medieproduktionsbolag med en förkärlek till energierna från de norra delarna av landet. Under en eftermiddag spelade vi in tre poeter och en pianist för Fjärde Scenen, för att sprida och för att dokumentera. Fyra korta filmer, alla lika viktiga. Verken premiärvisas och släpps i december 2020.
Mattias Alkberg är låtskrivare, artist och författare. Han har gjort 29 album och nio böcker. Här läser han ur senaste boken "Med rätt att dö" som gavs ut av Teg Publishing hösten 2020. Verket visas från 1 december 2020 på Fjärde Scenen  Se verket här!
Pernilla Berglund är poet och har gett ut tre böcker. Hennes debut "Tilltar" (2013) nominerades till Borås Tidnings debutantpris, uppföljande boken "Fälla" nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris. Här läser hon ur sin senaste bok "Rätten" (2019) som belönades med Norrlands Litteraturpris.  Verket visas från 8 december 2020 på Fjärde Scenen  Se verket här! 
Anders Teglund är pianist och förläggare, och driver Teg Publishing tillsammans med brodern Jonas. Hösten 2020 släpptes hans tredje album på två år: "Vissa somnar helt". Här framför han en version av låten "För sent för allt" från albumet. Verket visas från 15 december 2020 på Fjärde Scenen  Se verket här!
David Vikgren har sedan debuten kommit att etablera sig som en av de mer egensinniga och nyskapande poeterna av sin generation. Hans skrivande har tilldelats flera litterära priser. Här läser han ur sin senaste bok "Materialvägensägen" (2019) som bland annat belönades med Albert Bonniers Stipendium 2020.  Verket visas från 22 december 2020 på Fjärde Scenen  Se verket här!

Urgent Drama - Idé och regi Frida Röhl
En serie digitala scener som speglar tillståndet i världen just precis nu.
Urgent Drama är en akutinsats. Lika snabbt som viruset sprider sig, ville vi fånga den nya situationen världen genomlever. Vi satte ihop ett dramaturgiat bestående av Lucia Cajchanova, Alejandro Leiva Wenger och Magnus Lindman. Deras uppdrag blev att snabbt samla in ett tjugotal korta scener från dramatiker över hela världen.
En förfrågan gick ut. Den spreds via nätverk, kollegor, ambassader. Gensvaret blev stort. Uppdraget var att på en vecka skriva 2–4 minuters dramatik. Den enda förutsättningen var att det skulle vara en konstnärlig reaktion på den kris världen genomlever just nu.
Det har varit bråttom. Här finns ingen tid för djup eftertanke. En kris kräver handling. Resultatet har blivit absurda, roliga, drabbande och poetiska scener med en stor stilistisk bredd med allt från relationsdramer till sci-fi. Så alla har fått kasta sig ut och vågat experimentera. Scenerna har producerats i lekens tecken och det är nog också så de ska betraktas. Ett försök att skissa upp en mängd fantasier och situationer från hela världen. Vi är stolta över den globala spridning vi lyckats åstadkomma.
Scenerna presenterades våren 2020 på Fjärde Scenen.
Se alla verken på Fjärde Scenen - när och var du vill!
  Läs mer om Urgent Drama här!  


35.256031, 47.013321, 27.081979 - ett experimentellt ljudkonstverk skapat av den iranske kompositören Poraya Hatami för Fjärde Scenen. Verket åkallar en mörk historisk händelse då en grupp kurdiska soldater avrättades av iranska trupper den 27 augusti 1979. Händelsen uppmärksammades internationellt på grund av ett fotografi som anonymt belönades med Pulitzer-priset 1980; det avslöjades först 2006 att fotografen var Jahangir Razmi. Konstnären Hawar Amini har också målat sin version av bilden och händelsen.
Verket presenterades 25 november 2020 på Fjärde Scenen  Se verket här!


I Breathe - ett digitalt konstverk av Cha Blasco 
Cha Blasco utforskar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid. Genom att använda datasonification, en process där datainformation omvandlas till ljud och musik, får publiken en interaktiv och känslomässig upplevelse av den luft vi andas. Cha Blasco har ett stort engagemang i klimatfrågor och vill inspirera till kritisk självreflexivitet genom att ge en större förståelse för de hälsorisker vi står framför. I Breathe presenteras som en webbplatsbaserad audiovisuell installation där användaren individuellt kan uppleva en världsomspännande kartografisk resa som alltid ändrar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid. 
- Cha Blascos verk arbetar med den oro vi alla känner för klimatkrisen och dess orsaker. Jag tycker att det är viktigt, vackert och intressant på flera olika nivåer, säger Joachim Nordvall, curator.
Premiärvisning 7 februari 2020 på Lilla Scenen och Fjärde Scenen.
Se verket här! 
 Läs mer om premiären och presentationen här!


Inga Trubbél räddar teatern från sin egen tragedi av Erik Holmström 
Det har debatterats flitigt om scenkonstens kris och oförmåga att ta plats i kultur- och mediautbudet. Men ingen har kommit med någon tydlig lösning. Inspiratören och kreatören Inga Trubbél har receptet! En satirisk, dråplig och skarp monolog om kulturindustrin med Andrea Edwards som entreprenör, kreatör och inspiratör. 
Premiärvisning 9 december 2019 på Fjärde ScenenSe verket här!


Fjärde Scenen på Konsthallen 
Elektrolegenden Rune Lindblad (1923-1991) var en pionjär inom den elektro-akustiska musiken, och skapade redan på 50-talet banbrytande ljudverk. Under Kulturnatta 2019 hyllades han i ett spännande samarrangemang mellan Göteborgs Konsthall, Elektronmusikstudion i Stockholm och Folkteatern i Göteborg. En rad akter framträdde i Lindblads anda; från Hiro Kone från New York till Carl Michael von Hausswolff från Stockholm.
Fjärde Scenen på Konsthallen 25 oktober 2019


Samarbete med Högskolan i Skövde
Fjärde Scenen avslutade i augusti 2019 ett spännande samarbete med Högskolan i Skövde, som mynnade ut i en rad fina digitala verk som presenterades under en kväll i Foajén på Folkteatern.
Presentation i augusti 2019 i Foajén 


Och jag vet inte varför men det har stannat kvar - regi och koncept Melody Parker
Man går ifrån en teaterupplevelse med någonting som ingen annan kan se eller röra. Med tiden blir dessa minnen som små pärlband man sparar på i sitt inre som man ibland kan dyka ned för att beundra. Vi har intervjuat några av dem som sett föreställningar på Folkteatern i Göteborg om vad de bär med sig för minnen och sedan har vi återskapat några av de minnena utifrån hur vi föreställde oss det som de beskrev. 
Premiärvisning 7 december 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


How Was Your Morning? av Roxy Farhat
Roxy Farhat gör feministiska, politiska och underhållande verk som kommenterar, protesterar och inspirerar. Hennes konst och arbete går in i varandra och allt känns väldigt nu och närvarande. Populär- och klubbkultur möter dagens viktiga frågor på ett naturligt och inkännande sätt. Roxy Farhats verk för Fjärde Scenen på Folkteatern är något annorlunda, det sticker av från hennes tidigare linje även om det finns klara beröringspunkter. Det är ett kort, surrealistiskt, tidsupphävande och lite taggigt verk, speciellt skapat för Fjärde Scenen. 
Premiärvisning 7 december 2018 på Fjärde Scenen. Se verket här!


It Is Said That No King Is A King When A Child Is Watching av och med Leif Elggren
It Is Said That No King Is A King When A Child Is Watching är ett performance som innehåller teman som Leif Elggren har arbetat med under hela sin karriär egentligen. Här finns mycket, men också litet beroende på vilken ingång man har och hur man väljer att möta verket. Där ligger mycket av kvalitén i hans verk, det är konst som har flera ansikten, nivåer och ingångar. Fjärde Scenen är stolt över att samarbeta med en av landets främsta! ​​​​​​​
Premiärvisning 25 maj 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


How Pure is The Journey? av Nadine Byrne 
Nadine Byrne är inspirerad av 1960-talets psykedelia, rituella verksamheter, den brittiska industriscenen, naturtro och ockultism. Hon gör konst som är högst personlig och med ett eget anslag. Den är relevant då det finns ett växande behov att söka sig bort från politiken och nutidens problematik. 
Premiärvisning 16 februari 2018 på Fjärde ScenenSe verket här!


En dag ska jag bygga ett slott av pengar av Evin Ahmad
Först ut på Fjärde Scenen, som då hade också sin premiär, var Folkteaterns skådespelare Evin Ahmads film En dag ska jag bygga ett slott av pengar, en förlängning av den hyllade debutboken med samma namn. För att fira boksläppet och visa filmen bjöd Evin också in till fyra kvällar på Lilla Scenen på Folkteatern den 27-30 september 2017. Då läste hon ur boken, visade filmen och samtalade med spännande gäster. Bland andra medverkade Lawen Mohtadi, Rojda Sekerzös, Lo Kauppi och Bianca Kronlöf. Läs mer om Evins kvällar här
Premiärvisning 27 september 2017 på Fjärde Scenen. Se verket här!

- Vi vill låta olika konstnärliga områden mötas på ett naturligt sätt, som en förlängning av det som sker på teaterns fysiska scener. Genom att vara baserad på Folkteaterns hemsida når vi en geografiskt sett bredare publik, och kan besökas även internationellt på ett enkelt och tillgängligt sätt. Men vi kan också samarbeta med konstnärer, regissörer, aktivister, artister och andra som inte kan resa eller uppföra sina verk på en fysisk scen, av till exempel politiska eller ekonomiska skäl, förklarar Joachim Nordwall, curator för Fjärde Scenen.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär