På scen: Pärlor För Svin, Sören Hermansson, Rei Nakamura, Johan Zetterquist
En internationell tvådagarsfestival för ny musik och ljudkonst.

 

”Höstens första festival tillägnas till stor del Marcus Fjellström, som tragiskt avled för ett år sedan. Marcus var vår vän, kollega och medgrundare av Geiger. Vi kommer att visa några av hans filmer och installationer och hans musik kommer att framföras av flera musiker. Marcus var med i den konstellation av Geigers styrelse som började arrangera konserter 2006 och han tog också fram vår första grafiska profil.”

På den allra första Geiger-sessionen 2011 spelade ensemblen Pärlor För Svin. Under de knappa förhållanden som då rådde i Elementstudion, med ett magert utbud av mikrofoner och endast ett upright-piano, framfördes och inspelades den version av Marcus multimediaverk “Odboy & Erordog” som kommit att bli den officiella inspelningen av stycket. Under öppningskvällen av Geigers septemberfest kommer Pärlor För Svin att framföra verket som blivit en internationell succé med framföranden på bland annat Rotterdams internationella filmfestival.

Samma kväll kommer hornisten Sören Hermansson att spela Marcus stycke ”Deanimator” för horn och elektronik. Sören har länge varit ett internationellt erkänt namn på den nutida musikscenen. På senare år har han fokuserat på att beställa och uruppföra musik för solohorn och elektronik.

Pianisten Rei Nakamura framträder två gånger under festivalen. På fredagen spelar hon ”Piano Book I”, det stycke som Marcus komponerade åt henne till RANKs tonsättarfestival Kompfest i Malmö 2015. På lördagen spelar hon vansinnesstycket ”Piano Hero” av den tyska komponisten Stefan Prins.

På lördagen medverkar även konstnären Johan Zetterquist. Zetterquist skapar bland annat offentliga konstverk, ofta i form av gigantiska monument i ett flertal olika tekniker, inte minst skulpturer och installationer. 2015 visade Göteborgs Konsthall separatutställningen "Kill the Poor Eat the Rich" och 2017 gav iDEAL Recordings ut hans debutplatta ”Study for a monument”.

Fler akter tillkommer. För aktuell information besök geigermusik.se.


Fotograf: Grzegorz Mart

Geiger är en förening för ny, experimentell musik i Göteborg. Syftet är att skapa en mötesplats och ett forum för tonsättare, musiker, ljudkonstnärer och en nyfiken publik.

Geiger gör inte sällan fyra kvartalsfestivaler och ca tio så kallade Geiger-sessions (livekonserter med inspelning i intim studiomiljö), där genreblandningen som vanligt är så stor som möjligt. Föreningen är en drivande kraft i Västsverige och söker ständigt nya sätt att infiltrera ny musik i samhället. Geiger försöker särskilt ta tillvara unga ljudkonstnärers intressen och har sedan 2009 använt inspelningsstudion Element i Brewhouse delvis som bas för att dokumentera det bästa av den nya, flyktiga musiken.

 

 


Denna kväll finns möjlighet att ta med sitt glas från baren in i salongen. Möblering: Dynor i gradäng utan ryggstöd (ej stolar).

Geiger - ny musik och ljudkonst  Nöjesguiden 180918

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär