Ett digitalt konstverk av Cha Blasco
Premiär av ett nytt verk på Fjärde Scenen.


I Breathe
är ett nytt digitalt konstverk av Cha Blasco där han utforskar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid. Genom att använda datasonification, en process där datainformation omvandlas till ljud och musik, får publiken en interaktiv och känslomässig upplevelse av den luft vi andas. Cha Blasco har ett stort engagemang i klimatfrågor och vill inspirera till kritisk självreflexivitet genom att ge en större förståelse för de hälsorisker vi står framför.

I Breathe presenteras som en webbplatsbaserad audiovisuell installation där användaren individuellt kan uppleva en världsomspännande kartografisk resa som alltid ändrar luftkvalitet och föroreningsindex i realtid.

Luftkvalitetsindexet är baserat på mätning av partiklar (PM2,5 och PM10), Ozon (O3), kvävedioxid (NO2), svaveldioxid (SO2) och kolmonoxid (CO). De flesta av stationerna på kartan övervakar både PM2.5- och PM10-data, men det finns få undantag där endast PM10 är tillgänglig. Alla mätningar är baserade på timavläsningar. Detta index kategoriseras efter sex olika gruppnivåer: Bra (grön), Måttligt (gul), Ohälsosamt för känsliga grupper (orange), Ohälsosamt (röd), Mycket ohälsosamt (lila) och Farligt (brun).

I Breathe föddes ur scenkonstverket Jag Vill Se Stjärnorna av Teater Eksem (premiär 2018), där fyra aktörer, i ett dokumentärt tilltal utforskar klimatkris och föräldraskap. Den 7 februari har I Breathe premiär på Lilla Scenen och då kommer även utdrag från föreställningen Jag Vill Se Stjärnorna att visas.

Det digitala verket är ett beställningsverk från Fjärde Scenen curerat av Joachim Nordwall och kommer att visas via på denna scen under ett år. Fjärde Scenen är Folkteaterns digitala scen som experimenterar med konstfilm, scenkonst, teater, ljudkonst och performance. Läs mer om Fjärde Scenen!

- Cha Blascos verk arbetar med den oro vi alla känner för klimatkrisen och dess orsaker. Jag tycker att det är viktigt, vackert och intressant på flera olika nivåer, säger Joachim Nordvall, curator.


Cha Blasco (f. 1981 i Spanien) är konstnär, dj, producent, ljuddesigner och improvisatör. Han strävar efter att bryta ner gränserna mellan olika musik- och konstgenrer med sina kreativa interdisciplinära projekt. Blasco har ett starkt intresse av programmering, att komponera algoritmer och decentralisera system. Han har samarbetat med folk från band som King Crimson och driver en studiegrupp som heter Kreativ Data, kopplat till performanceplattformen Skogen i Göteborg. Cha Blasco är utbildad i Los Angeles och på Stanford University, bland annat.

Produktion

Koncept och konstnärlig ledning: Cha Blasco

Programmering och ljuddesign: Björn Eriksson

Performers: Pia Nordin, Jonas Fröberg, Robert Bolin

Musik och teknik: Cha Blasco

Tekniker: Oskar Karlsson

Hållbarhetsspecialist: Carina Sundqvist

Psykolog: Robert Bolin

Foto: AnnaCarin Isaksson

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär