Är det legitimt att jobba gratis?

 

Idealisten tror på humanitära ideal och arbetar för upphöjda, osjälviska mål, ofta genom ideellt arbete utan betalning. Samtidigt lever vi i ett samhälle där kronor och ören värderas mer än någonsin, vad gör det med idealisten? Hur påverkar det våra visioner? Går det att arbeta för osjälviska mål, eller är idealismen förlegad?

Vi diskuterar idealismens och ideella organisationers plats i dagens samhälle. Vad är idealism idag? Är det legitimt att jobba gratis? Vad händer när ideal och idéer ska förverkligas?

Samtalet är uppdelat i två delar där första delen utgår från en panel bestående av Kerstin Alnebrat (chef för Förvaltningen för kulturutveckling, författare), Stefan Jonsson (författare) och Frida Röhl (konstnärlig ledare Folkteatern). De kommer att diskutera idealismen i vår tid. I den andra delen kommer representanter från de ideella verksamheterna Agape (Matilda Brinck-Larsen), Angereds United (Frankie Boakye), Extinction Rebellion (Ragnhild Larsson), Greenpeace (Gustav Martner) och Svenska kyrkan (Josefine Callenberg) diskutera ideellt arbete och dess betydelse i dagens samhälle. 

Samtalsledare är Ann Ighe.

Det lämnas stort utrymme för frågor och inspel från publiken, så varmt välkommen med dina erfarenheter och funderingar.

Mellan samtalen uppträder Oskar Hanska med träffande spoken word i en unik stil som berör. Dessutom kommer skådespelarna Pelle Grytt och Rebecca Riggo framföra låten Amalia, som är specialskriven av “Californiaman” Joel Igor Hammad Magnusson för föreställningen Rövarna.


Medverkande

Kerstin Alnebratt är numera chef för Förvaltningen för kulturutveckling, VGR, och har bakgrund som bl a regionchef för Sensus Västra Sverige. Hon har varit kommunalråd (s) är väldigt engagerad i kulturfrågor och frågor som NPM. Hon har tillsammans med några andra nyligen skrivit en bok om armslängds avstånd.

Frankie Boakye är och har varit ungdomsledare sedan 15-årsåldern. Idag tränar han både IFK:s U 19-lag och Angered MBIK:s seniorlag i fotboll. Frankie, som växte upp i Ghana, har alltid drömt om att få syssla med fotboll på ett eller annat sätt. För honom är fotbollen mer än bara en sport, det är också ett naturligt verktyg för att påverka ungdomar.  

Matilda Brinck-Larsen är socialpedagog och socialarbetare och har i både statlig och kommunal regi bland annat arbetat många år med barn och ungas livsvillkor. År 2016 initierade och startade hon frivilligorganisationen Agape som har mobiliserat sig kring ensamkommande unga som diskvalificerats från statligt och kommunalt stöd, och har sedan dess varit verksamhetsansvarig för organisationen.

Josefine Callenberg är präst i Svenska kyrkan och slutför just nu legitimationsgrundande utbildning till psykoterapeut. I cirka 25 år har hon arbetat med bland annat inriktning mot existentiell hälsa och idealitet inom Svenska kyrkan. Josefine är även ideellt engagerad förutom i kyrkan också i en organisation som arbetar för att förbättra villkor för utsatta barn. 

Ann Ighe är redaktör för tidskriften Ord&Bild samt lektor i ekonomisk historia. Hon är aktiv i flera ideella organisationer bland annat i styrelsen Angereds folkhögskola, kollektivet oceanen m.fl.

Stefan Jonsson är författare, professor vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO), Linköpings universitet, samt kritiker i Dagens Nyheter. Han har skrivit en rad böcker om mångkultur, mångfald och kulturell identitet. Hans senaste bok heter Där historien tar slut: Makt, monster och motstånd i en delad värld (2020).

Ragnhild Larsson producerar Klimatpodden, en podd där lyssnarna får möta forskare, aktivister, entreprenörer och andra som på olika sätt engagerar sig i klimatkrisen. Ragnhild är dessutom aktiv i klimatrörelsen Extinction Rebellion som är en internationell rörelse som använder fredlig civil olydnad för att uppnå radikal förändring i syfte att minska risken för samhällelig och ekologisk kollaps.

Gustav Martner är serie-entreprenören inom digital marknadsföring som blev kreativ chef och aktivist för Greenpeace Norden. De senaste åren har Gustav använt sin problemlösarförmåga inom sociala initiativ. Han är bland annat ordförande i Skyddsvärnet i Göteborg som arbetar med social verksamhet. Sedan 2019 arbetar Gustav på Greenpeace Norden som Head of Creative. Han är även aktivist och deltar i aktioner som klättrare.

Frida Röhl är Folkteaterns konstnärliga ledare sedan våren 2014. Frida Röhl är utbildad skådespelare vid Teaterhögskolan i Malmö, tog examen 1997. Innan scenskolan var hon med och startade en teater på Rosengård i Malmö, Drömmarnas Hus, som finns kvar än idag. På Folkteatern har Frida bland annat regisserat ”Dogville” (2018), ”Madame Bovary” (2019) m.fl. I höst regisserra hon ”Rövarna” på Folkteatern.

Oskar Hanska är en av Sveriges ledande Spoken Word-poeter. Flerfaldig Svensk Mästare i Poetry Slam, Skandinavisk Mästare och Europas bästa poet i VM i Frankrike. Oskar har turnerat sedan 2005, med över 1000 uppträdanden i Sverige och mer än 13 andra länder, bland annat Sydafrika och USA. Tidigare i år var han aktuell med SVT-dokumentären "Spoken Word på Dramaten".


Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att besöka våra arrangemang ska vara något positivt. Folkteatern följer alla rådande direktiv och reglerar verksamheten efter detta. Du är varmt välkommen tillbaka till Folkteatern, tryggt och fint. Läs mer

Datum och tider
tis
07
dec
18:30
Stora Scenen

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär