Hoppa till huvudinnehåll

Konst & revolution!

En kväll om konst, skapande och kulturens villkor i Iran på Världskulturmuseet.

Den 13 september greps den kurdiska kvinnan Jina Mahsa Amini av Irans moralpolis för att ha brutit mot en av landets klädselregler för kvinnor. Den 16 september dog hon efter att ha legat i koma i tre dagar. Vittnen säger att hon hade utsatts för kraftigt våld. Detta blev starten på den protestvåg som nu syns i Iran och över hela världen. 

Nätverket Frizon Göteborg uppmärksammar situationen med ett program i solidaritet med frihetskampen i Iran.  

Välkomna till ett samtal mellan rapparen och låtskrivaren Farima Habashizadehasl och konstnären Mandana Moghaddam. Moderator är Mina Dennert, journalist och författare.  

Under kvällen framför musikern och kompositören Pedram Shahlai musik och skådespelare ur nätverket Frizon Göteborg gör uppläsningar av texter och vittnesmål inifrån Iran.  

Medverkande:

Farima Habashizadehasl, sångerska, rappare och låtskrivare med artistnamnet Justina. Hennes texter fokuserar ofta på frågor om mänskliga rättigheter och diskrimineringen av kvinnor och HBTQ-personer. Som artist jobbar hon med rap, R&B, jazz och popmusik. Trots de stora begränsningar som finns för kvinnliga soloartister i Iran har hon profilerat sig stort, inte minst online. Efter att ha anklagats för moralisk korruption och tvingats på flykt bor och verkar Farima idag i Piteå som fristadskonstnär. 

Mandana Moghaddam, konstnär som utvecklat ett konstnärskap kring kommunikation och isolering, ofta med en politisk udd. Hon har deltagit i internationella utställningar, bland annat i Arnhem, Berlin, Istanbul, London, Teheran och New York. Hon deltog i Venedigbiennalen 2005. I Sverige har hon haft separatutställningar bl a på Göteborgs konstmuseum, på Röda Sten och på Konstnärshuset i Stockholm. Mandana var tonåring när revolutionen bröt ut 1979 i Iran och hon var tvungen att fly. Som ung vuxen fick hon asyl i Sverige, och hon bor och verkar idag i Stockholm. 

Mina Dennert är journalist, författare och grundare av I Am Here International, med svenska #jagärhär. Hon arbetar särskilt med att stödja journalister, politiker och organisationer mot hat- och desinformationskampanjer som begränsar deras yttrandefrihet och driver dem till självcensur. Just nu är hon aktuell med boken Vitt Skilda

Pedram Shahlai, kompositör och musiker som började sin musikaliska karriär i Saqez, i de kurdiska delarna av Iran. Pedrams musikaliska röst är gränsöverskridande med influenser från både klassisk musik, jazz, tango och romsk musik men med en kärna i kurdisk musiktradition. Under våren 2023 medverkar han i föreställningen Vi som ärvde på Angereds Teater. 

 

Arrangemanget är initierat av Frizon Göteborg, en sammanslutning av göteborgsteatrar som vill upprätta en frizon för konstnärer från länder där ofrihet råder. Nätverket utgörs av Angereds Teater, Backa Teater, Folkteatern Göteborg, Göteborgs Dramatiska Teater, Masthuggsteatern samt Frihetsteaterns vänner i Sverige. 

 

Konstverk av Mandana Moghaddam

Konst & revolution!

1 december 2022

Världskulturmuseet

kl 19:00 - 20:30

Kvällens program hålls på svenska och engelska.

Nätverket Frizon Göteborg uppmärksammar situationen med ett program i solidaritet med frihetskampen i Iran. 

Fri entré
Datum och tider

För tillfället har vi inga kommande föreställningar

Erik Åkerlind, Kristina Ros, Frida Röhl, Lars Melin, Johanna Larsson och Robert Lyons.

Teatrar i Göteborg avlägger vallöfte

Så här i slutspurten inför valdagen avlägger en rad teatrar i Göteborg ett vallöfte. Världen är just nu en otrygg plats och under kommande mandatperiod ska konstnärer från länder där konstnärlig ofrihet råder bjudas in till en frizon i Göteborg.

fjärde scenen

Bara ett klick bort

Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Konstfilm, performance, poesi, ljudkonst och korta pjäser – bara ett klick bort. 

26-jan_maulenoumkhultum.jpg

Musik, teater, filmkonst, poesi, performance ...

På Lilla Scenen och i Foajén fylls våren av musik, teater, filmkonst, poesi, samtal, litteratur, dans, dokumentärer och performance. Här får vi pröva, öppna upp och dissekera dagens dilemman. Här kan vi vara modiga, små och stora. Välkommen in i vårt rum!