av David Greig
Ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern

 

Av vad består ett samhälle? Vem är innanför och vem är utanför? Vilka är inbjudna i gemenskapen och vilka blir utestängda?

Kim, en samhällsengagerad präst i en mindre församling, får hela sin världsbild omkullkastad när hans kyrkokör blir måltavla för en masskjutning. Förövaren är en ung man med nationalistiska och rasistiska åsikter. Prästen överlever massakern men uppfylls av vrede, ett djupt hämndbegär och en desperat önskan av att försöka begripa det ofattbara.

Tänk om hemska saker bara händer? Att ens försöka förstå våldets mekanismer är kanske lönlöst? Kim försöker. Han intervjuar en psykiater, förövarens pappa, pojkens klasskamrat, en högernationalistisk politiker, en journalist. Han blir som besatt av pojken. Istället för att få en kula i kroppen får han sitt innersta – hela sin tankevärld - invaderad av förövaren.

Kören är ständigt närvarande till minne av de som dödats och är på samma gång ett samhälle i miniatyr som uthärdar allt det fasansfulla.

- Det är svårt att beskriva, berätta, gestalta våra föreställningar om våld och ondska. De är – som prästen själv – fyllda av ärligt tvivel över oss själva, på vad vi menar med gemenskap och vad vi menar med ett samhälle. Vår hjälplöshet inför det oväntade, oönskade. Det gränslösa våldet. När kören sjunger, genererar berättelsen till slut en framtidstro bortanför det fasansfulla, det obegripliga. En tro på människan, på alla människor, säger Kim Lantz (regissör).


Eftersamtal
Föreställningen den 14 maj följs av ett publiksamtal kring föreställningens tema, med inbjudna gäster. Fler eftersamtal kan tillkomma även andra speldagar.

Datum och tider
lör
11
maj
19:00
Annan
tis
14
maj
18:00
Annan
fre
17
maj
19:00
Annan
lör
18
maj
19:00
Annan
tors
23
maj
19:00
Annan

Föreställningen Kören är ett amatörteaterprojekt och ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern. För regi svarar Kim Lantz, mångårig medarbetare på Folkteatern som skådespelare, regissör och tidigare konstnärlig ledare för amatörverksamheten Unga Folkteatern.

Produktion

Översättning och regi: Kim Lantz

Produktionsassistent och Sufflör: Titti Andersson

Regiassistent: Sanna Hultman

Musik/körarrangemang: John Browne, Helena Fornegård, Marianne Holmboe

Körledare: Helena Fornegård

Medverkande: Kim Bredefeldt, Robert Söderberg

Kören: Sri Nimpuno, Carina Karvanen, Nuhad Alcore, Mohammad Balad, Abu Baker, Anas Thaher, Calle Wahlgren, Mattias Mirgalou, Isak Struck, Sara Andersson, Siri Lindevinge, David Wallsten, Jens Pedersen, Bennerth Karlsson, Otto Hansen, Nils Lindqvist, Catherine Ålenius, Titti Andersson, Glenda Williams

Affischfoto: Nadim Elazzeh

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär