av David Greig
Ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern


Av vad består ett samhälle? Vem är innanför och vem är utanför? Vilka är inbjudna i gemenskapen och vilka blir utestängda?

Kim, en samhällsengagerad präst i en mindre församling, får hela sin världsbild omkullkastad när hans kyrkokör blir måltavla för en masskjutning. Förövaren är en ung man med nationalistiska och rasistiska åsikter. Prästen överlever massakern men uppfylls av vrede, ett djupt hämndbegär och en desperat önskan av att försöka begripa det ofattbara.

Tänk om hemska saker bara händer? Att ens försöka förstå våldets mekanismer är kanske lönlöst? Kim försöker. Han intervjuar en psykiater, förövarens pappa, pojkens klasskamrat, en högernationalistisk politiker, en journalist. Han blir som besatt av pojken. Istället för att få en kula i kroppen får han sitt innersta – hela sin tankevärld - invaderad av förövaren.

Kören är ständigt närvarande till minne av de som dödats och är på samma gång ett samhälle i miniatyr som uthärdar allt det fasansfulla.

- Det är svårt att beskriva, berätta, gestalta våra föreställningar om våld och ondska. De är – som prästen själv – fyllda av ärligt tvivel över oss själva, på vad vi menar med gemenskap och vad vi menar med ett samhälle. Vår hjälplöshet inför det oväntade, oönskade. Det gränslösa våldet. När kören sjunger, genererar berättelsen till slut en framtidstro bortanför det fasansfulla, det obegripliga. En tro på människan, på alla människor, säger Kim Lantz (regissör).


"Liksom med tidigare amatörteateruppsättningar ... visar regissör Kim Lantz med ”Kören” på en osviklig förmåga att välja just rätt pjäs för vår samtid." GP

"Pjäsens körledare Helena Fornegård står för det musikaliska arrangemanget som vackert understryker handlingen." GP

"Och körens medlemmar får sina gospelmelodier att svänga härligt, blir motvikt till den fasansfulla gärningen." Kulturbloggen

Föreställningen Kören är ett amatörteaterprojekt och ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern. För regi svarar Kim Lantz, mångårig medarbetare på Folkteatern som skådespelare, regissör och tidigare konstnärlig ledare för amatörverksamheten Unga Folkteatern.

 

"Liksom med tidigare amatörteateruppsättningar, bland annat av Lars Noréns ”Kliniken”, visar regissör Kim Lantz med ”Kören” på en osviklig förmåga att välja just rätt pjäs för vår samtid."

"Brittiske David Greigs ”Kören” handlar om efterverkningarna av en rasistiskt motiverad masskjutning. När Folkteatern, Unga Folkteatern och Lundby församling gör gemensam sak och sätter upp pjäsen som amatörteater i Biskopsgårdens kyrka har platsen förstås en symbolisk betydelse."

"Pjäsens körledare Helena Fornegård står för det musikaliska arrangemanget som vackert understryker handlingen."

"Och själva kören då? Den är hela tiden är närvarande och ändå inte. Ibland sammankallas den till spökkonsert av Kim, ibland är den istället en kör i mer antik mening: utplacerade längsmed väggarna eller i publiken blir medlemmarna till Kims samtalspartners och plågoandar"

Göteborgs-Posten 190511 Läs hela recensionen


"Och körens medlemmar får sina gospelmelodier att svänga härligt, blir motvikt till den fasansfulla gärningen."

"I detta idédrivna drama ställs kyrkorummets oskuldsfulla, inkluderande mentalitet, mot det ondskefulla becksvarta, vars syfte är att förgöra tanken på allas lika värde." 

Kulturbloggen 190514 Läs hela recensionen

Produktion

Medverkande: Prästen - Kim Bredefeldt, Pojken - Robert Söderberg, Kören; Helena Fornegård (körledare), Otto Hansen, Elija Mohammed, Anas Thaher, Venus Houman, Sri Nimpuno, Curt Sveland, Stig Andersson, Carina Karvanen, Isak Struck, Siri Lindevinge, Calle Wahlgren, Jens Petersen, David Wallsten, Cathrine Ålenius, Bennerth Karlsson, Sara Andersson, Mattias Miraglou, Nils Lindqvist, Glenda Williams.

Översättning och regi: Kim Lantz

Produktionsassistent och sufflör: Titti Andersson

Regiassistent: Sanna Hultman

Musik/körarrangemang: John Browne, Helena Fornegård, Marianne Holmboe

Körledare/Musikalisk arrangör: Helena Fornegård

Ljussättare: Sandra Liscano 

Affischfoto: Nadim Elazzeh

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär