Teg Publishing firar 10 år med litterära salonger.

Teg Publishing firar tio år som katalysator, bokförlag, skivbolag och medieproduktionsbolag som producerar och publicerar böcker, musik, film och poddradio. Alltid hög klass och med en förkärlek till energierna från de norra delarna av landet.

Kvällens program och gäster:
I ett samtal får vi möta två författare som har gjort liknande bokprojekt, men med helt olika resultat. Mats Jonssons hyllade serieroman ”Nya Norrland” som utgår från hemorten Bollstabruk möter Marit Kaplas augustvinnande bok ”Osebol”. Båda har intervjuat människor på platsen för att belysa hur glesbygdens förändringar omstöper samhället över tid och i vardagen.  

Journalisten Marit Kapla är född 1970, uppvuxen i Osebol och bosatt i Göteborg. Hon har varit konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival och är i dag en av två redaktörer för kulturtidskriften Ord & Bild. Kapla ger ut intervjuboken Osebol på Teg Publishing. Hon har intervjuat så gott som alla av de cirka 40 vuxna invånare mellan 18 och 92 år som bor i byn Osebol nu. Deras livsberättelser ger en mångfasetterad bild av livet i en värmländsk by, förr, nu och med tankar om framtiden. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en detaljerad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. Pojken i skogen belönades med Norrländska litteraturpriset och Urhunden för 2005 års bästa svenska seriealbum. Hey Princess har även givits ut i USA. Han har även givit ut den 26-sidiga prosaboken Apburen (Orosdi-Back 2012) och barnboken Monstren i skogen (Alfabeta, 2013).
2017 nådde Mats en ny och större publik med "Nya Norrland", om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland.
2003-2018 var han redaktör för Galago, han har även medverkat med serier och texter i tidningar som Dagens Nyheter, Aftonbladet och Arbetet.

Moderator: Anders Teglund

Läs mer om Teg Publishing och Anders Teglund

Foto Marit Kapla: Trinidad Carrillo / Foto Mats Jonsson: Johannes Klenell

Missa inte heller:

Musik och liveteckning med Anders Teglund och Sara Granér: "Vissa somnar helt" - onsdag 1 april 2020. Läs mer här!

Poesikväll med Mattias Alkberg, Pernilla Berglund, David Vikgren och Siri Johansson - onsdag 13 maj 2020. Läs mer här!

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär