av Jens Ohlin
Det farligaste som finns är att säga sanningen.

 

Vi lever i den bästa av kommuner. Här tror vi gott om varandra. Här tror vi på det ljus alla innerst inne bär på. Här inkluderas alla, här kastas ingen bort. Här vägs orden på guldvåg och klyschorna flyger genom luften. Här talar vuxna människor som om de var med i ett flummigt barnprogram. Fy fan för den här kommunen. Fy fan för alla dessa ögontjänare. Varför säger ingen som det egentligen är: att byfånen som prisas för sina inlärda floskler är en livsfarlig dresserad apa? Att batikhäxan till lärarinna är en självgod hycklare? Att hennes präktiga favoritelev är en vanlig jävla mobbare?

Det är nåt ruttet i den här kommunen. Är det verkligen bara Alice som ser det? Nej, det finns fler med samma typ av intelligens som hon, fler som vågar se verkligheten som den är. Fler som inte längre går med på att låta sig luras. Hur djupa rötter har den egentligen, den kommunala lögnen? Darra, hycklare: Alice tänker dyka ner i kaninhålet och se efter.

Datum och tider
lör
15
feb
18:00
Stora Scenen

Tro och tvivel, sanningar och lögner. Våren 2020 är den mycket uppskattade regissören Jens Ohlin tillbaka på Folkteatern med sin egen ”Misantroperna”. Med utgångspunkt i en människas besatthet av sanningen tar han med oss på en resa för att avslöja det offentliga hyckleriet. Senast Jens Ohlin regisserade på Folkteatern var hösten 2016; publik- och kritikersuccén ”Marie Antoinette”. Den här gången ska nya sanningar avslöjas. I Misantroperna, som får urpremiär den 15 februari 2020, bjuds vi in till den bästa av alla kommuner, men där lurar något ruttet. Alice tänker avslöja det offentliga hyckleriet, den kommunala lögnen.

- Jag är intresserad av människor som aldrig kommer att låta sig duperas, aldrig kommer låta någon föra dem bakom ljuset, som till varje pris tänker blottlägga Sanningen. Publiken kommer att få se en grotesk, svart och grym saga om tilltro och misstro, säger Jens Ohlin som skrivit och även ska regissera Misantroperna på Folkteatern.

Jens Ohlin tog till en början avstamp i Molières Misantropen, men när han hade skrivit sitt manus insåg han att den enda likhet med Molières text som fanns kvar var titeln och huvudkaraktärens förakt för lögner. Därför heter Ohlins pjäs Misantroperna.

Pressmeddelande 

Vi på scenen

Andrea Edwards
Skådespelare
Läs mer
Siluettbild medarbetare folkteatern
Nina Haber
Skådespelare
Läs mer
Sanna Hultman
Skådespelare
Läs mer
Benjamin Moliner
Skådespelare
Läs mer
Lena B Nilsson
Skådespelare
Läs mer
Jonas Sjöqvist
Skådespelare
Läs mer
Helmon Solomon
Skådespelare
Läs mer
Sara Wikström
Skådespelare
Läs mer
Emma Österlöf
Skådespelare
Läs mer

Produktion

Regi: Jens Ohlin

Scenografi och ljusdesign: Susanna Hedin

Assisterande scenografi och ljusdesigner: Tobias Hagström-Ståhl 

Kostym: Matilda Hyttsten

Mask och perukdesign: Susanne Åberg

Dramaturg: Magnus Lindman

Medverkande: Amed Bozan, Andrea Edwards, Nina Haber, Sanna Hultman, Benjamin Moliner, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Helmon Solomon, Sara Wikström, Emma Österlöf med flera.

 

Affischbild: Valentin Experience
Affischfotograf: Jonatan Fernström

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär