av Joakim Rindå och Ninna Tersman
Varmt drama om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred

Hur träffade du din bästa vän? Eivor och Abdu möts i ett snöfall. Hon ber honom lämna henne ifred. Det gör han inte. En oväntad vänskap uppstår och steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det? Det blir ett varmt drama om nödvändig vänskap. Föreställningen bygger på verkliga berättelser som samlats in från hela landet.

Språk: Svenska som huvudspråk, i delar arabiska.

Två personer blir varandras räddning, och sedan något ännu större. Men här finns också ett hot som riskerar att rasera allt. Här är Abdu som saknar sin mamma men samtidigt valt att fly till ett annat land än hon. Och Eivor som är behövd av sitt samhälle, men också av sin dotter. Är det lättare att engagera sig i annat längre bort? Vad är egentligen en familj och vem bestämmer det? Steg för steg ändras vardagen. Inget ska någonsin bli som förut igen. Kanske möttes de när de som mest behövde det?

När vi träffade varann är en berättelse om en nödvändig vänskap. När jag på riktigt möter en annan människa så möter jag ju också mig själv. Det kan vara både skrämmande och lockande, säger dramatikern och regissören Joakim Rindå.

 Pjäsen har sin upprinnelse hösten 2015 när många människor flydde till Sverige. “Det som då av vissa benämndes som flyktingvåg och volymer, kallas idag för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater”, konstaterar dramatikerna Ninna Tersman och Joakim Rindå som undersökt några av dessa möten närmare genom intervjuer och insamlade röster.

– Vi har alla en inbyggd nyfikenhet på andra människor, ibland behöver vi återupptäcka den. Världen är i rörelse, vi möts och behöver fortsätta att träna på det, vi måste bli experter på att mötas. I vardagen ligger nycklarna till hur vi delar en plats ihop, oavsett om den är ett jordklot, ett land eller en familj, säger Joakim Rindå.

Joakim Rindå har senast regisserat Riksteaterns Landet inuti och Vi som bor här, som också de byggde på insamlat material och berättelser. Ett intimt och nära scenrum skapas av scenograf Johanna Mårtensson.

 

När vi träffade varann har urpremiär 28 september 2018 och turnerar i Sverige under hösten.

 

"en charmig och varm iscensättning"
"de två aktörerna behärskar verkligen konsten att spela teater för en publik som sitter högst två meter bort"
Svenska Dagbladet

"den sceniska motsvarigheten till integrationsfika, på ett bra sätt."
"berättelsen är angelägen och förtjänar en stor publik"
Dagens Nyheter

 


Ett fall in i livsavgörande vänskap Svenska Dagbladet 180925

Produktion

Av: Joakim Rindå och Ninna Tersman
Regi: Joakim Rindå
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Musik och ljuddesign: Cicely Irvine
Ljus: Jenni Aho
Konstnärligt råd: Ahmad Al Zeeb, Mahmoud Al Zeeb, Rahaf Alkurdi, Yas K Rashed
Medverkande: Robert Hannouch och Gunilla Larsson

Affischfoto: Anna Huerta
Föreställningsfoto: Lina Ikse

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär