Hoppa till huvudinnehåll

Odysséen

av Roland Schimmelpfennig efter Homeros berättelse
Vad finns kvar efter kriget?

En VW Polo kör uppför Ithakas bergsvägar. Vid ratten sitter en lärare och bredvid honom Penelope. Hon undrar varför hennes man inte har kommit hem. Kriget höll på i tio år. Men det tog ju slut för tio år sen. Vad håller Odysseus på med? Hade han dött hade hon väl fått veta det? Någon hade väl ringt?

När de parkerat i mörkret berättar läraren historien om Odysseus, stadsförstöraren. Om hans äventyr med cyklopen och sirenerna, om supandet på Kirkes bar och om nymfen Kalypso. Läraren berättar om turen till Hades och alla andra underligheter Odysseus råkar ut för. Läraren och Penelope har roligt ihop. Men samtidigt tänker hon: kan det vara så att han inte vill komma hem? Ja, så måste det vara. 

Berättelsen om Odysseus irrfärder har fascinerat Penelope och oss i alla tider. Ständigt har vi väntat tillsammans med henne. Vi har väntat på att någon ska komma hem, vi har väntat på att krig ska ta slut. Och nu har äntligen Odysseus kommit fram till vår tid. 


Ska du se Odysséen? Eller vill du bara veta lite mer om uppsättningen innan du bokar en biljett? Då kan du lyssna på vårt introduktionsmaterial till föreställningen. Klicka här!


Nytt och kul - torsdagsintron på Folkteatern!
På torsdagar i höst är du och ditt sällskap varmt välkomna att komma en liten stund innan föreställningen börjar och få en kort introduktion kryddad med anekdoter och kuriosa. På Stora Scenen innebär detta klockan 18.15 och på Lilla Scenen klockan 17.45. Samling för respektive scen sker i foajén. Anmälning till monika.wade@folkteatern.se.
Varmt välkomna!

Sverigepremiär 22 oktober 2022

Spelas till 10 december 2022

Stora Scenen

Speltid ca 1 tim och 45 min utan paus

Programblad Odysséen

Datum och tider

För tillfället har vi inga kommande föreställningar

26-jan_maulenoumkhultum.jpg

Musik, teater, filmkonst, poesi, performance ...

På Lilla Scenen och i Foajén fylls våren av musik, teater, filmkonst, poesi, samtal, litteratur, dans, dokumentärer och performance. Här får vi pröva, öppna upp och dissekera dagens dilemman. Här kan vi vara modiga, små och stora. Välkommen in i vårt rum!

fjärde scenen

Bara ett klick bort

Fjärde Scenen bjuder på handplockade verk du kan uppleva på din skärm: nya berättelser, fördjupning, trams, verklighetsflykt, experiment och inspiration. Konstfilm, performance, poesi, ljudkonst och korta pjäser – bara ett klick bort. 

Mat och dryck på Folk

Mat och dryck på Folk

Välkommen till Folk, Järntorgets naturvinsbar och matsal som erbjuder råvaror från svenskt hav och växtrike. Ät och drick något gott innan, under eller efter teaterbesöket. Du får 10 % rabatt på notan samma kväll, om du visar din biljett!

Pressklipp

”Skådespelarna avlöser varandra i gestaltandet. De går in och ut i en böljande lek med berättelse och rörelse över scenen. Mjuka vågrörelser av längtan driver dem mot varandra tätt sammanslingrande och senare förenas de i motsatsen, en kantigt krigisk ringdans.”

”Den väl avvägda rytmiska kompositionen har tillit till texten och framför allt till ett övertygande och engagerande skådespeleri.”

”skimrande skådespelarinsatser…”

”Schimmelpfennigs scenepos kan inte vara mer angeläget än idag i ett Sverige där enögd främlingsrädsla just givits makten. På Folkteaterns scen vävs berättelsefragmenten dessutom samman till en vackert intensiv och lyriskt mollstämd berättardans.”

Svenska Dagbladet 221023 Läs hela recensionen här!


 

”fungerar som en enda stor, blixtsnabbt impulsstyrd organism”

”ett kameleontiskt kollektiv i ständig förvandling”

”smart gestaltat”

Dagens Nyheter 221023 Läs hela recensionen här!


 

”Ett kort utbrott av både våldsamhet och kontakt.”

”I Martin Rosengardtens uppsättning bär kollektivet historien.”

”Ensemblen är bra sammansatt, skådespelarnas olikheter tas tillvara i samspelet. Det handlar om sådant som Krister Kerns kroppshållning, Lena B Nilssons gudabenådade förmåga att leverera en replik med snärt, Andrea Paddington Edwards energi eller Michalis Koutsogiannakis siarlika publiktilltal. Emilie Strandbergs sätt att uttrycka närhetens sötma, Shada Sulhavs unga rättframhet och Alexandro Soltanis uppmärksamma närvaro hör också dit. Och Ossi Niskala är mer än akrobatisk dansare.”

”Snyggt gjort”

Göteborgs-Posten 221023 Läs hela recensionen här!


 

”Scenen vid Kirkes bar och resan ner i underjorden tillför en energi som håller i sig …”

”skådespelarna gör ett hästjobb”

Aftonbladet 221024 Läs hela recensionen här!

 


 

”Det blir en överrumplande och lekfull föreställning med roande och rörande passager och filosofiska funderingar över livets och krigets villkor och lämnar en hel del efter sig att mentalt bearbeta.” 

 

”allt ljus på själva skådespeleriet, den kollektiva prestationen” 

”präglas av inbördes förtroende med ett närgånget och tonsäkert agerande, som både roar och bjuder på överraskningar” 

Alba 221026 Läs hela recensionen här!

Vi på scenen

Andrea Paddington Edwards

Andrea Paddington Edwards

Skådespelare
Krister Kern

Krister Kern

Skådespelare
michalis-koutsogiannakis-3-sv

Michalis Koutsogiannakis

Skådespelare
Lena B Nilsson

Lena B Nilsson

Skådespelare
ossi-niskala-sv.jpg

Ossi Niskala

Koreograf och skådespelare
Alexander Soltani

Alexandro Soltani

Skådespelare
Emilie Strandberg 2 Foto Liv A. W. Lidsheim

Emilie Strandberg

Skådespelare
Shada Sulhav

Shada Sulhav

Skådespelare

Produktion

Av: Roland Schimmelpfennig efter Homeros berättelse
Översättning: Ulf Peter Hallberg

Regi: Martin Rosengardten
Scenografi och kostymdesign: Elin Hallberg
Ljusdesign: Mira Svanberg
Musik: Martin Rosengardten
Koreografi: Ossi Niskala
Mask- och perukdesign: Ellen Holmström och Suz Åberg

Medverkande: Andrea Paddington Edwards, Krister Kern, Michalis Koutsogiannakis, Lena B Nilsson, Ossi Niskala, Alexandro Soltani, Emilie Strandberg och Shada Sulhav.

Profilbild: Change reklambyrå  Foto: Magnus Cimmerbeck
Föreställningsfoton: Mats Bäcker