av Paula Stenström Öhman

– Om jag haft makt som en diktator och velat skapa en situation med mesta möjliga kriminalitet, då skulle jag ha skapat samhällen ungefär likadana som de vi har nu. Niels Christie, kriminolog

Ingen hade sett några signaler. I en värld där känslor hämmas och drömmar förblir outlevda försöker ett famlande samhälle smälta det fruktansvärda som har hänt. Genom nedslag i förhör, samtal och dagböcker blickar vi in i förövarnas spruckna vardag under några aningslösa veckor innan katastrofen sker. 

I People Respect Me Now är det publiken som lägger pusslet. Vad är det som egentligen har hänt och vem bär ansvaret för det? Vem går fri? Vad kommer att hända nu?

Möt pjäsens karaktärer – den populäre musikläraren, klassens snyggaste kille, skolans outsider och den högpresterande fotbollsfarsan – i en vardagsthriller om pojkar och män, och deras bruk av våld.

– I vågen av kategorisering och patologisering av människor längtade jag efter en komplexitet där allt inte landar hos den enskilda individen. Där allt inte är svart eller vitt. Förövaren är ensam ansvarig för sina handlingar, men brott är också ett ruttet kvitto på det samhälle vi skapar tillsammans, säger regissör Paula Stenström Öhman.

People Respect Me Now har under 2015 spelat för fulla hus både på Turteatern och Teater Galeasen i Stockholm. En gripande och vardagsnära pjäs om offer och förövare i svensk skolmiljö, baserad på personliga vittnesbörder och sanna berättelser. Pjäsen har även valts ut att representera Sverige internationellt på New Nordic Drama 2016-2017. Juryns motivering lyder: 

”People Respect Me Now är en angelägen pjäs om brott och förövare där Paula Stenström Öhman komplicerar frågor som ofta riskerar att bli förenklade. Hon omvandlar väl avlyssnat vardagsspråk till en konstnärlig form för scenen och ger individerna i ett sammansatt kollektiv bred belysning. Pjäsbygget är intrikat, genom att inte väja för det ovissa och återge skeendet i flera plan visar dramatikern sin tilltro till publikens tankeförmåga. Blandningen av unga och vuxna perspektiv öppnar tilltalet mot en vid målgrupp. People Respect Me Now engagerar åskådaren på allvar och manar till eget ställningstagande.”

Paula Stenström Öhman får svenska Ibsenpriset SvD 160322

”Proffsigt, omsorgsfullt, ytterst levande och viktigt. Små medel. Stor verkan. Respekt!” Aftonbladet

”Ytterst professionellt, brännbar tematik med ett spel som övertygar så starkt!” SvD 

”Bäst just nu!” ”Den omsorgsfulla personregin fascinerar. Enastående rollprestationer! Fingertoppsvalda kostymer. Rolig, mörk och angelägen!” DN

”Skickligt, lyhört, intelligent. En ny intressant, estetisk riktning pekas ut här och nu!” SR Kulturnytt Lyssna

”Det svider att se det gestaltat i själva fundamentet till framtiden. Verkligheten är alltid värst.” Tidningen Kulturen

Teaterkonst i den högre skolan Kulturbloggen 160425

Produktion

Ett samarbete mellan Lumor och Turteatern. 
People respect me now hade premiär hos och producerades i samarbete med Turteatern i april 2015, med finansiering från Kulturrådet, Kulturförvaltningen Stockholm stad och Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting. 

 

Medverkande:
Lars Bringås,
Sandra Huldt,
Eva Rexed,
Oskar Thunberg

 

Regi: Paula Stenström Öhman

Scenografi/Ljusdesign: Markus Granqvist

Musik/Ljuddesign: Saemundur Grettisson

Sång/Text: Kajsa Grytt

Kostym: Jenny Nordmark

 

Fotograf: Freja Lindberg

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär