”Finns det något i ditt liv som du varit med om som du inte kan berätta om för någon annan människa?”

Vi tänker att den här föreställningen handlar om hur det är att inte berätta om vem man är. Den handlar om vem du blir när du berättar. Vad vi vet eller inte vet om varandra. Vad vi vågar eller inte vågar säga till varandra. Vi säger det med sång och dans.

Två personer på ”scen”, framför en publik som i färgglada hörlurar lyssnar till en berättelse om ett övergrepp, eller snarare en berättelse om att inte berätta om övergreppet. Scenkonsthändelsen Research är ett hörspel med dans, din alldeles egna upplevelse tillsammans med andra, på en plats du kanske inte riktigt hade förväntat dig.

När jag var 20 år blev jag indragen i en skåpbil och misshandlad, märkt av nazister. Det hände en kväll när jag hade kört in på en mack för att tanka min bil och fylla på luft i däcken. Men det är egentligen inte det som föreställningen handlar om.

Den handlar om allt det som hände efter. Om att jag inte vågade berätta för någon vad som hade hänt. Och att jag sedan, när det hade gått några år, fortfarande inte vågade berätta. För att jag skämdes över det jag varit med om. För att jag skämdes över att jag inte hade berättat.

Föreställningen handlar om ensamheten och tystnaden. Alla de strategier, knep och lögner som jag byggde mitt liv på. Och så handlar den om min kropp. Och hur det man är med om, är något som kroppen får bära på. Min kropp blev ett objekt, en container, något att slänga skit i. Min kropp var nedsmutsad och full av skam.

"Formen för föreställningen (…) är klart annorlunda och (…) nyfiket uppfordrande" nummer.se

"Research synliggör smärta, men visar också vägen ut ur den. Jag blir berörd." nummer.se

"Det öppnar oändliga perspektiv"
"hans mod blir en förebild …”
Bohusläningen

Produktion

Ett gästspel från 
Regionteater Väst
Research producerades i samarbete mellan RTV Teater och Skärholmen Kulturhuset Stadsteatern.

 

Av: Peter Lorentzon, Carolina Frände, Mari Hansson, Asynja Gray, Joakim Rindå, Ida Svanberg, Marie Persson Hedenius, Markus Åberg, Daniel Åkerström-Steen.

Medverkande: Peter Lorentzon/Ola Hedén och Mari Hansson 

 

Foto: Carl Thorborg

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär