En serie pjäser av Kristian Hallberg

Hösten 2014 gav Folkteatern dramatikern Kristian Hallberg i uppdrag att följa Göteborgs stadsmuseums utställning ”Vi är romer” då den turnerade i Västra Götalandsregionen. Uppdraget skulle mynna ut i tre pjäser:  

- Vi ville utforska den bredd av röster och livsvillkor som finns i regionen och göra teater av det som sker här och nu, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare för Folkteatern. Genom utställningen ”Vi är romer” kunde vi få en ingång i de nätverk som finns upparbetade, men också vara med när dessa berättelser möter ny publik.

Så packade Kristian Hallberg då sin väska och hamnade i Lilla Edet. Grästorp. Falköping. Han promenerade på gator han aldrig gått på, bodde på värdshus och vandrarhem han inte kände till, besökte kaféer och restauranger han inte visste om. Mötte nya livsöden.

- Plötsligt växte historier fram som jag inte skulle skrivit om jag suttit kvar på samma ställe, vid samma datorskärm, vid samma anteckningsblock. Att skriva handlar om rörelse, säger Kristian Hallberg.

Pjäserna är länkade till varandra och ser man alla tre kommer man att känna igen och se fler dimensioner av rollkaraktärerna. Tillsynes slumpvisa möten får avgörande konsekvenser och sätter respekt och jämlikhet på sin spets. Pjäserna sätter upp en spegel framför det samhälle och de attityder vi skapat, en spegel som dramatikern själv fick känna på:

- Att vara en del av det här projektet trodde jag skulle handla om att få syn på strukturer även i mindre samhällen. En fåfäng föreställning om att rädslan för det främmande och längtan efter tryggheten skulle vara mer synlig eftersom den befann sig på mindre yta. Föga anade jag att jag fick mer syn på mig själv och mina inskränkta tankar, säger Kristian Hallberg.

De tre pjäserna hade urpremiär var för sig och gjorde nedslag i Västra Götalandsregionen. Först ut var Jag var här först, som hade premiär 27 januari 2016. Här skulle vi leva, tillsammans var nästa föreställning, som hade premiär 18 mars 2017. Den tredje och sista delen i Kristian Hallbergs trilogi är Och nu, vart far vi nu?, som hade urpremiär 3 februari 2019 och spelades i Göteborg och i Västra Götalandsregionen. 

Produktion

En serie pjäser av dramatikern Kristian Hallberg.

Medea scenkonstpris i kategorin dramatiker tilldelades Kristian Hallberg. Ur motiveringen:"Hallberg sätter ord på blicken när vardagsrasism silas genom ett välvilligt medvetande i Variation." 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär