Hur låter singelskapet i världens mest självständiga land?

PotatoPotato presenterar en DJ-föreställning om att leva ensamstående i synk och offbeat.

Helena Engberg, scenkonstnär och DJ, har levt som singel i tio år. Med denna föreställning ger hon och PotatoPotato singeln en fristad i en mix av känslor, relationsnormer, puls, trygghet och sårbarhet. I synk och offbeat undersöks singelskapet praktiskt, emotionellt, politiskt och personligt. Hur låter ensamheten i världens mest självständiga land?

Sverige är det land i världen med flest ensamhushåll. Denna siffra har stigit i och med att kvinnan fått en starkare ställning, egen inkomst och rätt till barnomsorg. Sedan 2016 har ensamstående kvinnor enligt lag rätt till assisterad befruktning genom den svenska sjukvården.

Men samtidigt som samhället är fullt av både de som lever ensamstående och i olika kollektiva alternativ äger tvåsamhetsnormen tillvaron. Den som inte ingår i ett par tvingas ständigt förhålla sig till sin avvikelse, medan dejtingindustrin gör kommers av längtan efter samhörighet.

I Sincerely Solo sätter PotatoPotato singeln som subjekt i rummet och fyller det med hennes historia. Är hon fri? Är hon ensam? Är hon en vara, fast hon inte kan ägas? Är det ett val eller är det att vara bortvald? I en nattklubbsinspirerad värld bjuder de in publiken att dela en sinnlig och fysisk upplevelse utöver dejting-underhållningens givna dramaturgi.

Föreställningen spelas på svenska och engelska.


Helena Engberg
Helena Engberg är en av fem konstnärliga ledare i PotatoPotato där hon verkar som skådespelare, drag-artist och techno/elektro-DJ under namnet Femte. Hon är också en del av nätverket Tjejrejv och spelar tillsammans med Almaty & Sona i crew Potent Pussy. 

PotatoPotato
PotatoPotato Scenkonst är en ständigt utmanande scenkonsttrupp baserad i Malmö. Deras produktioner vrider och vänder på gängse normer och skapar perspektivförskjutningar på samtida fenomen genom att utforska populärkulturella element med egna sceniska metoder.

Sincerely Solo hade urpremiär 27 oktober 2017 på Inkonst i Malmö. Föreställningen föregicks av Sincerely Solo Dance edt. inom programmet för Malmöfestivalen 2017, Sincerely Solo (preview!) inom Göteborg Fringe Festival på Teater Trixter och Stockholm Fringe Festival på Tribunalen.

Samarbetspartners: Inkonst, Relationsinstitutet, Transistorfestivalen 4, Göteborg Fringe Festival, Stockholm Fringe Festival & Folkuniversitetet Malmö. Föreställningen är en del av projektet Contemporary Performing Beats, med stöd av Kulturbryggan, Hagtorn Fastighetsservice och medfinansierat av privatpersoner.

"ett scenkonstverk som dröjer kvar i medvetandet"

"en känslomättad upplevelse"

"djärvt postdramatiskt grepp"

Skånska Dagbladet

Produktion

Idé, koncept, medverkande: Helena Engberg
Regi: Freja Hallberg och Helena Engberg
Ljusdesign, teknisk prod: Christoffer Lloyd
Musik komponerad för verket: Frida Alkestrand

Medverkande i arbetsprocessen
Akrobatik/rörelse: Sara Jane
Röstcoach: Zofia Åsenlöf
Tematik: Relationsinstitutet
Astrologi: Sofia Pontén

Fotografer: Gabriel Flores Jair, Alexandra Hall och Julia Lindemalm

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär