Ett uruppförande av en av Lars Noréns sista pjäser

 

En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.

Med den scenanvisningen inleds denna drabbande pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev innan sin död, som nu får urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. En pjäs som visar hur Lars Norén ständigt utvecklades som dramatiker, hur han aldrig slutade förnya sig själv.

Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod och på Folkteatern Skalv och Fragmente.

- Det känns väldigt fint att vara en del av det här nordiska samarbetet och att vi på detta sätt kan få en av Lars Norén sista pjäser just hit till Göteborg och Folkteatern, där han ju under en period verkade och var oerhört betydelsefull, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på Folkteatern.


Uppsättningen är en samproduktion mellan Dramaten och Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Nationale Scene Bergen, Svenska Teatern i Helsingfors och Uppsala Stadsteater. Från Folkteatern medverkar skådespelaren Jonas Sjöqvist.

Föreställningen har urpremiär 22 januari 2022 på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.

Foto: Klara G


Ny Norénpjäs i Dramatens vårprogram Artikel i Dagens Nyheter  211028

Produktion

Av: Lars Norén

Regi: Sofia Adrian Jupither

Scenografi: Erlend Birkeland

Kostym: Maria Geber

Ljus: Ellen Ruge

Peruk och mask: Peter Westerberg

Ljud: Robin Auoja

Dramaturg: Anneli Dufva

Medverkande: Thérèse Brunnander, Per Burell, Otto Hargne, Irene Lindh, Marianne Nielsen, Andreas T Olsson, Mikaela Ramel, Siham Shurafa, Jonas Sjöqvist, Niklas Åkerfelt

Foto: Klara G

Uppsättningen är en samproduktion med Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med och med skådespelare från Den Nationale Scene i Bergen, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Svenska Teatern i Helsingfors och Uppsala Stadsteater. 

Föreställningen har urpremiär 22 januari 2022 på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär