Folkdans som du aldrig upplevt den förut

 

Inom folkdansen anses hon vara en provokatör och enligt den samtida dansen är hon en bakåtsträvare. Personligen är koreografen Anna Öberg intresserad av det som skaver däremellan. Nu kommer hon till Folkteatern med en pulserande rytmisk föreställning.

Solitude är ett verk som berör konflikten mellan kollektiv och individ i ett samhälle där människan uppmanas till oberoende men samtidigt går under av ensamhet. Med puls och rytm som drivkraft skapar fyra dansare samt två av Sveriges mest välrenommerade folkmusiker en föreställning med både groove och vibration. En stark förankring i den folkliga traditionen, placerad i samtiden och med utblick i något nytt.

”Jag tänker på Solitude som en parallell verklighet skapad av olika tillstånd av puls och rytm. Puls som förför och förgör, som förvrider, förskjuter och utmanar våra sinnen och den verklighet vi tar för given. Tillstånd av samhörighet och ensamhet – jag skulle vilja dela dessa ytterligheter med publiken.” – Anna Öberg


Om Anna Öberg
Samspelet mellan dans och musik löper som en röd tråd genom Anna Öbergs koreografiska arbete och hon har rönt stor uppmärksamhet för sitt nyskapande förhållningssätt, både inom och utanför genren. Redan 2012 turnerade hennes soloföreställning Spår med Dansnät Sverige. Tre år senare tog hon som den första folkdansaren någonsin sin masterexamen i koreografi vid Dans- och Cirkushögskolan och 2017 tilldelades Anna det nyinstiftade priset Årets Dans på Folk- och världsmusikgalan.


Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att besöka våra arrangemang ska vara något positivt. Folkteatern följer alla rådande direktiv och reglerar verksamheten efter detta. Du är varmt välkommen tillbaka till Folkteatern, tryggt och fint. Läs mer

 

 

Datum och tider
fre
22
apr
19:30
Lilla Scenen
lör
23
apr
19:30
Lilla Scenen

”Det är lyhörd koreografi som berör, ihop med den dynamiska folkmusiken mellan klassiskt och samtid som vibrerar över hela teaterrummet med sin energi, rytm och puls.”

Danstidningen

 

”Med lätt hand skalar koreografen Anna Öberg av folkdansens traditionstyngda utanpåverk och blottar dess kärna: rytmer och rörelse i symbios. I ”Solitude” härskar samvaron.”

”Solitude är lättsam, men inte lättviktig.”

”… i det här rummet är alla lika inkluderade och välkomna, oavsett ålder, förförståelse eller rytmkontroll.”

Dagens Nyheter

SOLITUDE short trailer

Produktion

Konstnärligt team

Koreograf: Anna Öberg
Dansare: Viktor Fröjd, Lotta Johansson, Anita Langødegård, Anna Öberg
Musiker: Petter Berndalen, Olof Misgeld
Ljusdesign: Anton Andersson
Ljuddesign: Elize Arvefjord
Ljudtekniker: Sigge Krantz
Produktion: Dansnät Sverige

Samproduktion: Norrlandsoperan, Västmanlandsmusiken, Jönköping kommun, Kultur i Väst, Rum för Dans, Dansstationen

Solitude har tidigare turnerat med Dansnät Sverige i Västerås, Umeå, Vara, Malmö, Stockholm, Linköping, Falkenberg, Kungsbacka, Värnamo, Jönköping och Uppsala.

Foto: José Figueroa

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär