I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

 

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med stans bästa bokade akter och en öppen scen för poesi!

Fyra kvällar i höst hör vi fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter. Här blandas nyfikna debutanter med världsnamn inom genren, allt under ledning av scenpoeten och författaren Olivia Bergdahl.

Vill du delta på den öppna scenen? Tidsbegränsningen är fem minuter, och du säkrar din plats genom att skicka ett mail till: gbgpoetryslam@gmail.com


Kvällens poeter onsdag 11 september:

Göran Greider - Debattören och chefredaktören, författaren och poeten, eller helt enkelt anständighetens fackla i decennier och den vardagsnära detaljrikedomens mästare, med en närmast strindbergsk produktionshastighet och ett enkelt språk flödande av värme och respekt för det sköraste i livet. I år fyller han 60 år, och är rykande aktuell med den poetiska självbiografin En dag ska du stiga upp sjungande, herregud. Det är en oerhörd ära att få presentera Göran Greider!
Malin Jakobsson - Estradpoeten, skådespelaren och den flerfaldiga SM-finalisten kommer som ett yrväder vart än hon gör entré, med svordomar, rim och sprudlande glad bitterhet på den bredaste västerbottniska. Den mesta mästaren i detta land på att använda också kroppsspråket, och med 20 år på scen finns inte en publik hon inte kan charma med vad hon själv kallar tragibuskis på vers. Det är naket, ärligt, frejdigt och alldeles underbart. Det är en stor ära att få presentera Malin Jakobsson!
Erik Svensson - Ett välkänt ansikte på Göteborgs slamscener de senaste åren och en av dess klaraste lysande stjärnor, som från början med självklarhet funnit det alla söker - en alldeles egen ton. Ingen har hittills skrivit scendikter med sådan densitet, att varje rad tåls att höras igen och igen och igen. Det är dråpligt, intelligent, hejdlöst rimmat och lägger sig som en varm omfamning runt allt det besvärliga det innebär att vara människa här och nu. Vi presenterar det finaste som någonsin kommit från västgötaslätten - Erik Svensson!


Kvällens poeter tisdag 1 oktober: 
Jenny Wrangborg - Priserna har regnat över poeten, krönikören och kallskänken Jenny Wrangborg, sedan hennes debut ”Kallskänken” (2010), och ingen har som hon också blivit ett med scenen, i föreställningsform och tillsammans med musikgruppen Stationen. Med ytterligare diktsamling, en jämn ström bidrag till antologier, samt krönikor i Arbetet, Flamman, Kommunalarbetaren, ETC etc är hon ständigt aktuell — med politisk glöd och det vackraste av språk, det är en ära att presentera vår tids mesta arbetarpoet Jenny Wrangborg!
Tswi Hlakotsa - Poeten och fotografen från Sydafrika som 2014, efter mindre än ett år i Sverige, gick och vann SM i Poetry Slam en junikväll i Umeå. Det finns inte många poeter som så tar andan ur en, med hela sitt framträdande. Det är hjärtskärande, intensivt och högpoetiskt, med en absolut känsla för dramturgi. Aldrig ligger luften så tät i en lokal, med gåshud över armarna och gråten i halsen kan man höra en knappnål falla — det är en enorm äran att få presentera Tswi Hlakotsa!
Fredrik Høyer - Poeten, dramatikern och författaren från Oslo, som på scen blandar ljudinstallationer, musik och lekfull poesi. Med en monologföreställning på Nationaltheatret, en diktsamling och framträdanden i tv, radio och på (i stort sett) Norges alla scener i bagaget är han något av det finaste som nånsin kommit ifrån grannlandet, finstämd, finurlig och helt underbar — det är en ära att få presentera vår norska favorit Fredrik Høyer!


Kvällens poeter tisdag 19 november: 
Andra Anna
 - När SM i Poetry Slam avgjordes i våras var det ingen tvekan - från första dikt till en hejdundrande finalduell, intog hon scenen med fullkomlig självklarhet. Med vardagsnära och varma dikter fyllda av smattrande rim och allitterationer, genomsyrat av samhälls- och maktanalys och med perfekt komiskt tajming. Aldrig har det känts bättre att presentera en regerande mästare - vi är så stolta över att ha bjudit in Andra Anna!
Pamela Jaskoviak Poeten, författaren och dramatikern som sedan debuten 1995 gett ut en rad rosade titlar (däribland romanen Agadir, my love och den senaste diktsamlingen Regnet och Gräset) och under lång tid varit återkommande krönikör i radio, bland annat för Godmorgon världen i P1. Som genom ett trollslag skapar hon en värld där allt är bekant, men liksom vridet ett halvt varv, en ny, sorgligare, intressantare, mer komisk och bitterljuv verklighet — det är en enorm ära att få presentera Pamela Jaskoviak!
Alma Kirlic - Poeten, författaren och dramatikern från Uppsala, som 2015 romandebuterade med den fantastiska En svensk kändis, och som under dryga decenniet tävlade i Poetry slam, som återkommande SM-finalist Och inte konstigt det - med scendikter skrivna med absolut känsla för retorik, det är explosivt och komiskt och hjärtskärande och alldeles, alldeles underbart, blandat med poetiskt sköra betraktelser över verkligheten och existensen, vi är så otroligt glada över att få välkomna Alma Kirlic!

 Kvällens poeter onsdag 4 december: 
Sofie Frost - Den norska mästaren i Poetry slam 2017 lämnar ingen oberörd, med närmast elektriska framträdanden om de svåraste av ämnen, där närvaro, röst och fullständig scenkontroll gör luften tät och varje ord knivskarpt och hjärtskärande. Finalist i norska Talang, nordisk mästare 2018 och nominerad och prisad ett flertal gånger - för första gången äntligen på Folkteatern kan vi presentera Sofie Frost!

Ismael Ataria - Om värmländska är berättarnas språk, finns det ingen som med sådan enkel självklarhet tar sig an det, oförskräckt också inför det svåraste, med en given och tillåtande scennärvaro där alla får vara precis allt de är - inte är det konstigt att han har en hel bunt diktsamlingar och flera skivor och välförtjänta priser och stipendier i bagaget! Det gör ont och det är vackert och det omsluter en i poesins kanske största bedrift, där språkets skönhet blir livets tröst - en sådan ära att få presentera Ismael Ataria!
Ester Berg - Malmömästaren i Poetry slam som kan lyckas med konststycket att göra en slamtävling till en enmansshow - med skärpa och humor och en blick för livets futtighet och skönhet, dras man med i vindlande texter med skyhög igenkänningsfaktor och lysande analys. Sällan skrivs så litterära texter som fungerar så självklart på en scen - det är med stor stolthet vi presenterar, för första gången i Göteborg, Ester Berg!

Med stöd av Göteborgs Stad kulturnämnd.  Läs mer om Göteborgs Poetry Slam

Foto Olivia Bergdahl: Helene Ringberg 

Foto Alma Kirlic: Patrik Petroff. Foto Andra Anna: Ada Hultberg. Foto Pamela Jaskoviak: Stella Jaskoviak.

Foto Göran Greider: Sofia Runarsdotter. Foto Malin Jakobsson: Sven Johansson. Foto Erik Svensson: Maja Karlsson.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär