I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

 

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med en öppen scen för poesi och stans bästa bokade akter! Under fem kvällar i vår hör vi fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter. Här blandas nyfikna debutanter med världsnamn inom genren, allt under ledning av scenpoeten och författaren Olivia Bergdahl.

Vill du delta på den öppna scenen? Tidsbegränsningen är fem minuter, och du säkrar din plats genom att skicka ett mail till: gbgpoetryslam@gmail.com


Kvällens poeter 20 mars:

Henry Bowers - Artisten, battlerapparen, översättaren och poeten - det finns de som utgör fundament för en hel scen - och vad skulle svensk spoken word vara utan Henry Bowers? Rimstrukturer, rytm, historieberättande och framförande, ingen kan som han sömlöst röra sig från hiphop till spoken word och ta vilken publik som helst med en klackspark. Svensk mästare i poetry slam redan 2003, turnerar han jorden runt och vi kan bara lyfta på hatten - det är en ära att ha honom här!
UKON - Psykologen, psykoanalytikern, översättaren, essäisten, inte minst författaren och framförallt poeten - med ett femtontal boktitlar, augustprisnomineringar och en uppläsningsförmåga få förunnade - nu kommer UKON till Folkteatern! Och visar språkets alla möjligheter till stor, stor humor, till upprepningens enorma kraft och hur man därigenom kan öppna de oändliga djup i livet, världen, minnet, konsten och själva existensen!
Sara Hauge - Inte bara dansk mästare i poetry slam, utan även föreläsare och med en hyllad diktsamling i bagaget. Med vrede, humor och intensiv livsglädje - på rimmad, rytmisk danska avklaras psykisk sjukdom, kvinnokroppen och allt stort och litet i vardagslivet. Det är en oerhörd ära att få bjuda in henne hit, Bornholmsfödd, direkt från Köpenhamn, att äntligen visa oss vart skåpet ska stå! Och danskan? Nej, misströsta inte - det kommer att projiceras översättningar!


Kvällens poeter 20 februari:

Athena Farrokhzad - Poeten, dramatikern, översättaren, kritikern, läraren på Biskops-Arnös författarskola - 2013 debuterade hon med diktsamlingen Vitsvit och gjorde svensk litteratur till en större litteratur och 2016 kom diktsamlingen Trado, skriven tillsammans med den rumänska poeten Svetlana Cârstean. Via Sommar i P1 och svindlande dikter i kvällspressen - herregud, nu kommer en av 10-talets viktigaste poeter till oss!
Oskar Hanska - Turnéer över hela världen och alla titlar som kan erövras som scenpoet – som svensk spoken words själva pulsåder bevisar han gång på gång vad genren är och bör vara. Med en närvaro som pressar sig igenom alla ens försvarsmekanismer och texter som vidrör våra mest smärtsamma gemensamma smärtpunkter - det är en ära att få presentera Oskar Hanska!
Frej Haar - Den dansk-svenska svenska och europeiska mästaren i poetry slam 2017 - och kanske framförallt vår tidigare ständige (nästintill!) konferencier för Spoken Word på Folkteatern! Nu är hen äntligen här som poet! Naket, politiskt och explosivt, med framträdanden över hela norra Europa - in med tandskydden och så kör vi!


Kvällens poeter 22 januari:

Maria Maunsbach - Den hyllade romandebutanten, den mesta Malmömästaren i poetry slam, Den unge Strindberg med den stora kärleken - från sexsamtal i P3 till DN:s författarkryssning via Dramaten - nu är hon här! Med en värme så enorm att man tillitsfullt (och skrattande!) kastar sig huvudstupa ner i det mest smärtsamma mörker, för att sedan varsamt ledas tillbaka. 
Mattias Hammarström - Äntligen får Göteborg möta mästarnas mästare i ordvitseri, för ack och ve - det är givetvis en Uppsalabo som brädar oss alla! Och i detta hysteriska ordvrängeri bryter livets stora smärta fram i kärlekens mysterium och existensens helt ologiska logik. Det är en ära att få presentera den regerande svenska mästaren i poetry slam! 
Hanna Haag - Den flerfaldiga SM-medaljören i poetry slam, göteborgaren i exil och Det nya gardet-medlemmen på kommande riksturné - det är en glädje att få ha henne här! Med en auktoritet utan dess like och en närvaro som skär genom glas blir varje ord kristallklart och brinnande. Det går inte att titta någon annanstans, lyssna på något annat. 

Datum och tider
ons
10
apr
19:00
Foajén
tors
02
maj
19:00
Foajén

Med stöd av Göteborgs Stad kulturnämnd.

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär