av Guillermo Calderón
Vad hände med Palmes dröm om Sverige?

 

Jan vaknar upp på Stortorget, i en kostym som inte är hans. Av en tillfällighet presenterar han sig själv som Olof Palme för två förbipasserande turister och erbjuder sig att berätta om den svenska socialdemokratins historia. Tillsammans med sina vänner försöker han reda ut den gångna nattens händelser. Kort efter börjar vännerna också klä sig som Olof Palme och ger sig ut på torget för att prata med turister.

De fyra vännerna är barn till exilchilenare och är alla representanter för olika syn på den svenska socialdemokratin: den söndervittrade, den perfekta, den mytomspunna, den komplexa. Vännernas vilda spekulationer kring vad Palme skulle tyckt om Sverige idag leder till en absurd tävling dem emellan. I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster. Vems berättelse om Sverige lever du själv med?

Personliga paradoxer och sociala dilemman avhandlas oemotståndligt i denna pulserande, surrealistiska föreställning. För manus och regi står en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón, flerfaldigt prisad manusförfattare, dramatiker och teaterregissör.


- På Riksteatern har vi en uttalad ambition att få ut utomeuropeiska konstnärskap i vår repertoar. Guillermo Calderón, från Chile, har jag följt under alla år. Därför är jag väldigt glad att han tackade ja till min förfrågan att skriva för oss och att publiken i Sverige får möta hans konstnärskap. Särskilt eftersom “Stortorget” är en föreställning som har en utomståendes blick på vårt samhälle och det är något som jag välkomnar i dramatiken och inom teatern, säger Dritëro Kasapi, teaterchef vid Riksteatern.


Din trygghet och din upplevelse är av största vikt för oss. Att besöka våra arrangemang ska vara något positivt. Folkteatern följer alla rådande direktiv och reglerar verksamheten efter detta. Vaccinationsbevis krävs för samtliga föreställningar och event i Folkteaterns regi. Läs mer här

Datum och tider
fre
11
mar
18:30
Lilla Scenen
lör
12
mar
18:30
Lilla Scenen
tis
15
mar
18:30
Lilla Scenen
tors
17
mar
18:30
Lilla Scenen
fre
18
mar
18:30
Lilla Scenen
lör
19
mar
18:30
Lilla Scenen
fre
25
mar
18:30
Lilla Scenen
lör
26
mar
18:30
Lilla Scenen
tis
29
mar
18:30
Lilla Scenen
ons
30
mar
18:30
Lilla Scenen
tors
31
mar
18:30
Lilla Scenen
fre
01
apr
18:30
Lilla Scenen
lör
02
apr
18:30
Lilla Scenen

Produktion

Manus och regi: Guillermo Calderón

Översättning: Eva-Maria Dahlin

Dramaturg: Lisa Lindén och Alexander Charlamov*

Scenografi och kostymdesign: Sophia Röpcke

Medverkande: Danilo Bejarano, Pamela Cortés Bruna, Bianca Cruzeiro och Francisco Sobrado

(*praktikant från Stockholms konstnärliga högskola)

 En samproduktion mellan Folkteatern och Riksteatern

Profilbild: Valentin Experience 
Profilbildfotograf: Nadim Elazzeh

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär