av Malin Holgersson och Johanna Gustavsson
En hörlursföreställning om klass och värdighet.


Det är svårt att verkligen förstå om en inte är i det. Om en står utanför, är det skit och en jävla röra och knarkarkvart – men inuti är det alltid mer än så. Det är ett hem, hur det än ser ut i andras ögon. Hur vi än ser ut i andra ögon så är vi alltså. Och vi bor. Det gör vi, fast dom helst inte vill att vi gör det så att dom kan se.

I höst kommer hörlursföreställningen Vi är den här platsen eller tillståndet att spelas i en lägenhet i Göteborg, ett gästspel som är en del av Folkteaterns satsning på ny och experimentell scenkonst. Upphovspersoner är konstnärerna Johanna Gustavsson och Malin Holgersson. De har gjort ett verk om klass och värdighet; om ett liv på marginalen. Manuset är en förkortad version av Gustavssons roman med samma namn som Holgersson var redaktör för.

– Föreställningen spelas i en lägenhet i Göteborg. Publiken välkomnas i hallen där vi ger dem hörlurar, sen börjar en ljudberättelse som fysiskt leder oss genom lägenhetens olika rum och skrymslen. Vi har använt oss av binaural inspelningsteknik, som gör att vi kan skapa en tredimensionell ljudbild som ger lyssnaren känslan av att vara i ”någon annans huvud”, men samtidigt också uppleva den personens omvärld, säger Johanna Gustavsson.

– Vi vill lösa upp gränsen mellan verkligheter, den reella och den fiktiva. Går det att använda den här ljudtekniken för att förflyttas till en annan människas vardag och känna det som om det var ens eget liv? Vi vill att dramat överskrider tid och rum, att besökarna blir dramats kropp, det är vår förhoppning, säger Malin Holgersson.

Johanna Gustavsson är konstnär och pedagog, utbildad på The Whitney Independent Study Program i New York och på Akademin Valand i Göteborg. Hon har arbetat i både konst- och teatervärlden med performance, scenkonst, text och rörlig bild. Tematiskt rör sig hennes arbeten kring kropp och klass. På deltid driver hon kursen Film, text & performance på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Malin Holgersson är ljudkonstnär, dramatiker, dramaturg och radioproducent. Hen arbetar genreöverskridande med text och ljud, och iscensätter oftast dokumentära berättelser. I Göteborg var Malin senast aktuell med den omtalade föreställningen DNA – Dansa Nära Anhörig på Backa Teater tillsammans med koreograf Tove Sahlin. För samma teater har hen tidigare gjort Namn: och Krimradio. Malin är medlem i konstkollektivet Ful och har gjort ljudkonst till deras föreställningar Europa Europa och Mödrars Manifest.


I samarbete med Statens konstråd och Familjebostäder.

"Det är en drabbande visuell gestaltning av texten i hörlurarna. (...) Det skapar en kuslig närvaro ..." 

"Synen, seendet, är centralt i verket. Att bli betraktad, vara granskad. Att ingen ser på en direkt, förutom i ögonvrån."

"... synd att denna viktiga och konstnärligt intressanta föreställning spelas så få gånger." 

Göteborgs-Posten 191130 Läs hela recensionen

Produktion

Av: Malin Holgersson och Johanna Gustavsson
Text och regi: Johanna Gustavsson
Klippning, ljudgestaltning och regi: Malin Holgersson
Skådespelare: Karin Lycke och Alejandra Goic Albornoz
Kompositör: Anna Sóley Tryggvadóttir
Mixning och mastering: Linus Andersson, Elementstudion
Trummor: Linus Andersson

Curator: Joachim Nordwall

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär