i samband med Cities on Stage

Folkteatern Göteborg ingår sedan 2011 i ett internationellt nätverk kallat Cities on Stage / Städer på Scen. Ett EU-projekt som samlar sex europeiska teatrar samt en teaterfestival kring temat ”att leva tillsammans i staden”. 

Under fem år (2011 till 2016) kommer teatrarna och teaterfestivalen att skapa och sprida nya föreställningar som berör frågor kring levnadsvillkoren i EU:s föränderliga storstäder. En del av Cities on Stage är utbyte genom bland annat teaterproduktioner och workshopar mellan teatrarna. Läs mer på Cities on Stage hemsida

Workshop på Folkteatern

Våren 2014 ledde Melanie Mederlind en workshop för unga belgiska skådespelare på Folkteatern. Melanie är konstnärlig medarbetare på Folkteatern och workshopen skedde i samarbete med Théâtre National i Bryssel. Efter workshopen presenteras arbetet för publik.

Cities on Stage bjöd in fem grupper med unga skådespelare att delta i kreativa workshopar. Tillsammans med ungdomar från olika städer och länder ville man hitta ett annat sätt att ta sig an den kreativa processen, förenas och närma sig en ny publikgeneration. Skådespelarna arbetade under en månad tillsammans med en regissör från ett annat land. Workshopen resulterade i en föreställning, som också spelades i skådespelarnas hemländer.

Cities on Stage vill öppna en dialog mellan konstnärer från olika länder och publiken. Med det målet i sikte blir en grupp om tio åskådare/språkrör för arbetet i workshoparna. De kommer att följa repetitionerna och presentera sin stad för de unga konstnärerna. Denna grupp kommer att skriva ner sina upplevelser i en dagbok och anteckna iakttagelser och funderingar. Den kommer att visa en ny och annorlunda blick på det konstnärliga skapandets process.

På Folkteatern är det en grupp från Unga Folkteatern som följer arbetet. Unga Folkteatern finns på, bakom och runt scenen. Vi är intresserade av saker som händer när människor träffas och skapar scenkonst. Därför känns uppgiften att vara åskådare för Cities on Stage som klippt och skuren för oss. Vi ser fram emot att vara både en dokumenterande del i processen och en välkomnande del, för de medverkande, i den nya staden. Arbetet redovisas i samband med presentationen av workshopen Identity: Becoming me, samt på en blogg: http://citiesonstagegbg.tumblr.com/

Liksom teaterproduktionerna och Moving Cities är dessa workshoppar bara en del av en rad aktiviteter som syftar till att engagera publiken och de yrkesverksamma på teatrarna. Genom att de har behövt komma överens och genom alla utbyten av erfarenheter och kunskaper ger de ett verkligt europeiskt mervärde.


Projektet genomförs med ekonomiskt stöd från Europeiska kommissionen. För uppgifterna på denna sida ansvarar endast upphovsmannen. Europeiska kommissionen tar inget ansvar för hur dessa uppgifter kan komma att användas.

Vi på scenen

Melanie Mederlind
Regissör
Läs mer

Produktion

Regi och scenbild: Melanie Mederlind

Skådespelare: Morgane Choupay, Emile Falk-Blin, François Gillerot, Natalia Martinez Sala, Flavia Papadaniel, Nathalie Rozanes, Chloé Winkel

 

Foto: Ludde Falk

 

Övriga medverkande i
Cities on Stage är:

 

Théâtre National
(Bryssel, Belgien)

 

Teatro Stabile di Napoli
(Neapel, Italien)

 

Teatro de La Abadía
(Madrid, Spanien)

 

Teatrul National Radu Stanca (Sibiu, Rumänien)

 

Odéon – Théâtre de l’Europe (Paris, Frankrike)

 

Festival d’Avignon (Avignon, Frankrike)

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär