Hoppa till huvudinnehåll

Folkteaterns ”K” uttagen till Scenkonstbiennalen 2023

Som en av fjorton föreställningar är Folkteaterns uppsättning ”K”, efter en bok av Katarina Frostenson, uttagen till Scenkonstbiennalen 2023. I år genomförs biennalen i Stockholm med Dramaten som värdscen.

- Jag är superstolt över den här produktionen! ”K” har varit både bland det svåraste och det roligaste som jag har gjort. Det känns jättefint att ”K” har blivit utvald till biennalen i år, säger regissören Tobias Hagström-Ståhl.

Urvalskommitténs motivering:

”Med utmanande närkontakt sätter ”K” en av senare års hetaste litterära händelser på scen. Katarina Frostensons partsinlaga om sin våldtäktsanklagade och senare dömde make gestaltas av Ylva Olaison med lysande, dynamiskt skådespeleri och ett konsekvent utestängande inifrånperspektiv. Lovisa Samuelssons musik är ett suggestivt, pådrivande nav i monologens fascinerande resa med en kvinna som rustar sig för attack. Stilettklackarna är lika vassa som tungan och den frenetiska energin väcker både empati och obehag hos åskådaren.”

”K” är en dramatisering av Katarina Frostensons bok med samma namn som hade urpremiär på Folkteatern den 8 oktober 2022. Den fick ett fantastiskt mottagande av såväl kritiker som publik och har spelats för utsålda hus sedan dess; spelperioden har förlängts inte mindre än två gånger. För dramatiseringen står Kristian Hallberg och för regi, scenografi och ljusdesign Tobias Hagström-Ståhl. På scenen syns hyllade Ylva Olaison (skådespelare) och Lovisa Samuelsson (musiker). För kostym- och maskdesign står Jenny Ljungberg.

 

K
efter en bok av Katarina Frostenson

Idé: Ylva Olaison och Kristian Hallberg
Manus: Kristian Hallberg
Regi, scenografi och ljusdesign: Tobias Hagström-Ståhl
Kostym- och maskdesign: Jenny Ljungberg
Kompositör och musiker på scen: Lovisa Samuelsson
Medverkande: Ylva Olaison


Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstfestival och innefattar utvalda produktioner, föreställningar från värdteatern samt internationella gästspel. Dessutom innehåller Scenkonstbiennalen en mängd seminarier, workshops, samtal, möten, fester och mycket mycket mer. Scenkonstbiennalen arrangeras av Scensverige, i år tillsammans med Dramaten i Stockholm, mellan den 30 maj och 4 juni.