Folkteatern söker dramaturg

Välkommen med din ansökan senast 30 november!

 

Om arbetsplatsen  

Folkteatern ligger på Järntorget i Göteborg. Vår verksamhet omfattar fyra scener med egenproducerad scenkonst, gästspel, konserter, samtal och mycket mer. Vi vill vara en samtida teater för en bred publik och vi strävar efter att bli en av norra Europas mest intressanta scener. Konstens potential att experimentera och utmana står i centrum, och vi eftersträvar sänkta trösklar till teaterrummet. 

Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, helägt av en ekonomisk förening. Vi är en länsteater som får anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen, vår ekonomiska huvudman. Teatern har omkring 45 anställda. Lotta Lekvall är VD och Frida Röhl är konstnärlig ledare.  

Arbetsbeskrivning 

Som dramaturg på Folkteatern Göteborg bistår du den konstnärliga ledaren i repertoarläggning såväl gällande egen produktion som gästspel och samarbeten på teatern, samt ansvarar för upprättade av upphovsrättsliga avtal gällande framför allt dramatik, översättning, förlag och bearbetningar.  

Dramaturgen samarbetar med teaterns övriga yrkesgrupper likaväl som med externa och interna uppdragsgivare. Planering och samordning är viktiga förutsättningar för att utveckla verksamheten mot teaterns övergripande mål. I förekommande fall ingår dramaturgen i enskild produktions konstnärliga team. Dramaturgen är sammankallande för teaterns konstnärliga råd och ansvarar för att bereda dessa och tillhör och deltar i konstnärliga avdelningens avdelningsmöten.  
 

Huvudsakliga arbetsuppgifter 
 

 • Dramaturgen är sammankallande för teaterns konstnärliga råd och ansvarar för att bereda dessa.  
 • Ha ett dramaturgiskt övergripande ansvar i alla produktioner.
 • Ta fram manus och texter som är relevanta för teaterns framtida repertoar. Tillse att föreställningsmanus arkiveras samt material som ska arkiveras på teatermuseet.
 • Ansvara för framtagande av verksinformation.
 • Förhandla och ta fram produktionsrelevanta kontrakt såsom med förlag och översättare samt följa upp arbetet med berörda parter och sköter även ekonomisk uppföljning efter spelperiod.
 • Ta fram manus, texter osv som är relevanta för teaterns framtida repertoar. Tillse att föreställningsmanus arkiveras samt material som ska arkiveras på teatermuseet. 
 • Övergripande ansvar och samordning för översättningar, annat redaktionellt material såsom för programblad.
 • Samarbeta med kommunikationsavdelningen gällande publikarbete såsom öppna repetitioner, publiksamtal och andra arrangemang.
 • Utveckla helhetssynen i det dagliga arbetet verka för att uppfylla teaterns övergripande målsättning. 
 • Utveckla lagarbete och problemlösning i grupp. 
 • Verka för goda relationer med samarbetspartners och funktioner såväl interna som externa 
 • Hålla sig uppdaterad med utvecklingen inom sitt kompetensområde.  


Kvalifikationer
 

Du besitter kunskap om och har en förståelse för konstnärliga, tekniska, och kommunikationsprocesser i scenkonstproduktion. Arbetet kräver att du är proaktiv och lösningsfokuserad. Du har förmåga och erfarenhet av att snabbt skifta mellan strategiskt och operativt fokus. Du kan arbeta självständigt och är van att driva och skapa planering för projekt och produktioner.

Tjänsten kräver relevant högskoleutbildning eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Du är flytande i svenska och engelska, ytterligare språkkunskaper är meriterande. Det är av stor vikt att du har aktuell och bred erfarenhet av scenkonstens område.

För att lyckas i uppdraget ska du vara lyhörd och inkännande men du ska ha ett starkt eget driv och vana att arbeta i kollektiva processer. Du har en stark samarbetsförmåga som du utvecklat genom att arbeta i andra komplexa sammanhang där du haft en tydlig nyckelroll.

 
 
Formella krav 

 • För tjänsten krävs utbildning inom dramaturgi om minst 3 år eller om du har skaffat denna kompetens på annat sätt.  
 • Minst 5 års yrkeserfarenhet av dramaturgi och scenkonstproduktion. Meriterande med erfarenhet av arbete på institutionsteater.   
 • Minst 5 års erfarenhet av arbetsledande roller.  
   
 • Du är väl insatt i avtal och lagar och du besitter både kunskap och erfarenhet av lagstadgad arbetsrätt men även branschspecifika kollektivavtal och lokala avtal. 
 • Du uttrycker dig väl i tal och skrift såväl på svenska som engelska. Talar du dessutom annat/andra utomeuropeiska språk så är det en tillgång  
 • Tjänsten kräver mycket god social förmåga där du prestigelöst kan interagera med olika människor och med interna och externa samarbetsparter. 

 

Vad kan Folkteatern erbjuda dig?  

Vi är en spännande, ansvarstagande och framåtblickande arbetsplats. Vårt teaterhus är en levande mötesplats och ett kulturellt nav på en dynamisk plats i staden. Vi erbjuder rätt person ett ansvarsfullt och varierat arbete på en av de största teaterinstitutionerna i Västra Götaland.  

  

Om tjänsten  

Anställningsform: Tillsvidare.

Omfattning: 50%, 20 tim/veckan. Arbetet är i huvudsak förlagd till vardagar dagtid, men kvällar och helger förekommer.  

Tillträde: Tillsättning sker enligt överenskommelse, dock senast 2022-02-01 

  

Ansökan  

Urval sker löpande så tveka inte med att skicka in din ansökan. Skicka din ansökan med CV och personligt brev till: jobb@folkteatern.se  

Sista ansökningsdatum: 2021-11-30

 

Kontaktuppgifter  

Frida Röhl, Konstnärlig ledare 
E-post: frida.rohl@folkteatern.se

Tina Grahn, Chefsproducent 
E-post: tina.grahn@folkteatern.se Tel: 076-135 32 15 

Sara Osbeck, HR
E-post: sara.osbeck@folkteatern.se  Tel: 073-661 90 90  

Monika Wade, Publikstrateg och facklig representant för Fackförbundet Scen och Film
E-post: monika.wade@folkteatern.se Tel: 076-180 99 50 

Anmäl dig till Folkteaterns nyhetsbrev!

Namn

Sökformulär