Hoppa till huvudinnehåll

På scen

Spelåret 2023 2024 på Folkteatern Göteborg

Inte som verkligheten, mer än verkligheten.

Folkteatern Göteborg 2023/2024

Folkteaterns spelår handlar om drömmar, sorg, opera och dans och om utanförskap, normer och förväntningar. Om att vara på genomresa. Om konstens yttersta villkor och om människors största längtan. Vi klyvs på mitten, vi sågar upp golvet. Vi slåss med hink och spade. Och du är välkommen.

Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

av August Strindberg
En pjäs som upprepar sig, klyvs och fördubblas.

Välkommen till Strindbergs drömspel. Till hans mest älskade drama, hans största smärtas barn. Här existerar inte tid och rum. Inbillningen väver nya mönster. Personer klyvs och fördubblas. Och det enda man kan vara riktigt säker på, är att det är synd om människorna. För mitt i lyckan växer ett frö till olyckan. 

Premiär 23 september 2023 Stora Scenen

Dröm-AW ett drömspel

En dröm-AW

Välkommen till Folkteaterns dröm-AW (och till Strindbergs drömpjäs). Samla familj, vänner eller kollegor och gör teaterkvällen till en oförglömlig helhet!

ContentShows

The Content Shows

“…when everything of essence has already been said…”

Målar du? Är du skulptör? Skriver du poesi? Gör musik eller vill dela med dig av en idé? Utställningen The Content Shows utlyser” OPEN CALL för två stycken enkvällars vernissager i höst där den första kallas “…when everything of essence has already been said…”.

Du anmäler dig genom att skriva upp dig på en lista som kommer att hänga i Folkteaterns foajé i god tid innan vernissagen. Datum då listan sätts upp annonseras senare. Först till kvarn gäller!

Vernissage 26 september Foajén

Klara Lewis, Elis Monteverde Burrau, Felicia Lindgren, Johannes Heldén, Erik Enocksson & Kristofer Flensmarck samt Lisa Stenberg & David Zimmerman

Irrlicht förlagskväll

Experimentell musik- och poesikväll!

Förlaget Irrlicht samlar ett par av samtidens mest intressanta poeter, tonsättare och ljudkonstnärer för en eklektisk afton med fokus på text och musik. Det blir läsningar och framträdanden av bland andra: Kristofer Flensmarck & Erik Enocksson, Klara Lewis, Johannes Heldén samt ett uruppförande av hyllade poeten David Zimmerman och tonsättaren Lisa Stenbergs nya kollaborativa verk.

Musik och litteratur 28 september 2023 Lilla Scenen

OG Bella

OG Bella

Gränsöverskridande, experimentell hiphop och r’n’b!

OG Bellas texter är lyrik som är direkt, berörande och rik på kontraster. I texterna är den röda tråden ofta att skildra relationer och sorg på ett poetiskt och säreget vis. Trots att hon är relativt nykommen till scenen har hon redan hunnit med nomineringar, bland annat som ’Årets Bästa Hiphop/RnB’ av Gaffa.

Konsert 29 september 2023 Lilla Scenen

Keeping up with the Iranians

Keeping Up With The Iranians

En oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.

Performancet Keeping Up with the Iranians återskapar en mehmooni med de världsberömda artisterna Setareh och Poupak, den listtoppande pianisten Fereshteh och den välkända koreografen Dancing Dina, som kommer hela vägen från Los Angeles för att hälsa på. Till tonerna av dāmbuli dimbol-låtar bjuder de in publiken till en oförglömlig kväll bestående av dans, musik, tårta och glädje.

Konsert 30 september 2023 Lilla Scenen

Avatared

Avatared

En interaktiv och utforskande dansföreställning

Kvällens DJ har förberett och lämnat över de första 50 minuterna av musiken till två scenartister som kommer att vara hans/hennes/deras Avatarer. De är värdar för kvällen och tar hand om stämningen genom att driva den med dans, danshändelser, mikroactionföreställningar, elektronisk musik med mera. Kom och låt dig dras med i rytmen, utforska frihet i rörelse och närvaro.

Interaktiv dansföreställning Lilla Scenen 6 & 7 oktober 

Doc Lounge Apolonia

Doc Lounge: Apolonia

Dokumentärfilm i världsklass

Populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass: Apolonia, Apolonia är ett fascinerande porträtt av konstnären Apolonia Sokol och hennes prövande resa in i den internationella konstvärlden som dokumenteras under 13 år. En film om konst, kärlek, moderskap, sexualitet, representation och hur man lyckas i en värld som domineras av patriark, kapitalism och krig utan att förlora sig själ

Dokumentärfilmvisning 10 oktober Foajéscenen

Cool Funeral Beer

Cool Funeral Beer

Begravningsmusik från Ghana i jazztappning

Cool Funeral Beer är inspirerade av musiken i begravningstraditionen hos Lo-Birifor-folket i norra Ghana. Musiken är undersökande, en process och något som leder framåt. Bengt Berger leder in sitt band i en musik där olika världar möts på ett mjukt och naturligt sätt. I skrivande stund är det osäkert vilken storlek bandet kommer att ha, men vi gissar på runt 15 musiker på scen!

Konsert 12 oktober Lilla scenen

Arkivet föreställning

Arkivet

av Göran Parkrud

Arkivet är en underhållande, överraskande och bitvis absurd berättelse om ensamhet, längtan, arbete och drömmar.

Föreställning 19, 20 & 21 oktober Lilla Scenen

Spirit world rising

Spirit World Rising

En djupdykning i det ockulta med PotatoPotato

Två karaktärer befinner sig i ett svindlande tomrum mellan två världar, vår verklighet och andevärlden. De har sökt upp oss för att påkalla uppmärksamhet. De vill göra upp med vår andefattiga samtid - för att kunna gå över till andra sidan.

Hösten 2023 vill PotatoPotato med föreställningen Spirit World Rising skapa perspektiv på samtida esoterism och det ökade intresset för det ockulta.

Föreställning 26 & 27 oktober Lilla Scenen

Lo Ragnar Nino

Lo Ragnar & Nino

En poesiföreställning om glesbygd, tro och identitet.

Lo Ragnar & Nino är en poesipärla i två akter. De unga poeterna Lo Ragnar Lindström och Nino Mick möts här för första gången. Vi kommer att få höra deras texter om relationer, transidentitet, kristen tro, kön, årstiderna och mycket annat.

Föreställning 1 november Lilla Scenen

Fulu Miziki

Fulu Miziki (Kongo Kinshasa)

I samarbete med Clandestino.

Fulu Miziki skapar musik på en arsenal av instrument konstruerade av diverse containerfynd: Allt från en guembri byggd av en gammal desktop, till ett trumset av plastdunkar och klaviaturuppfinningar av trä, fjädrar och aluminiumrör. En av medlemmarna spelar på ett slags pads med hjälp av med ett par avlagda flipflops.

Konsert 2 november Lilla Scenen

Doc Lounge

Doc Lounge: North Circular

Dokumentärfilm i världsklass

North Circular tar oss på en resa längs Dublins North Circular Road, en väg som definierar huvudstadens norra arbetarklasskvarter, då den passerar parker, baracker, asylanstalter, arenor och fängelser. Från de klassiska arbetarbostäderna ner till hamnen. 

Dokumentärfilmvisning 7 november Foajéscenen

Ideal25

iDEAL 25

Wolf Eyes (US) + Skullflower (UK) + Mokira (S) + Audrey Chen & Nick Klein (US) + Christine Abdelnour (LB)

iDEAL firar 25 år som arrangör, skivbolag och plattform för experimentella, musikaliska uttryck. I kväll presenteras några av dessa stilar på scen; från techno och elektronisk dub till noise och improvisation.

Festival 11 november Lilla Scenen

Svenska Folkjazzkvartetten

Svenska Folkjazzkvartetten

Hjort Anders och John Coltrane är båda lika viktiga för Svenska Folkjazzkvartettens musik. Det energifyllda, lite taggiga och vemodiga i jazz och svensk folkmusik blandas och får möta improvisation. Idén i sig kanske inte är ny, men vad däremot är nytt är resultatet. Dansmusik, frijazz, folkmusik! Det är märkligt och underbart på samma gång, och musiken framförs av ett kanonband!

Konsert 16 november Foajén

Drömmarnas tält

Drömmarnas tält

När det som inte finns fanns - baserad på nya och gamla romska sagor och legender

Vad gör du när du väntar på bussen? Chattar du med kompis? Lyssnar du på musik? Tittar du på en film? Är du kanske den som rastlöst vankar av och an eller sitter du tålmodigt i busskuren och rullar tummarna? Knäpper du med fingrarna? I Arthems fabulöst rytmiska musikföreställning börjar det just så, med ett fingerknäpp – busskuren förvandlas till ett guldskimrande Drömmarnas tält.

Föreställning Lilla Scenen 17 och 18 november 

Tusen bitar

Tusen bitar – en cold-case tragedi

Av Tove Olsson

Thomas var 29 år när han dog av ett knivhugg, en septembernatt 1996 på trottoaren i Nyköping. Här är historien om honom och de som blev kvar. Föreställningen är resultatet av en flerårig arbetsprocess, en djupdykning i dagböcker, familjealbum och förhörsprotokoll, och målar bilden av mänsklig komplexitet, bortom kvällstidningarnas och underhållningsindustrins braskande förenklingar.

Föreställning 24 och 25 november Lilla Scenen

Nuckan av Malin Lindroth, urpremiär 24 november

Nuckan

av Malin Lindroth
En pjäs om att inte vara nåns jävla väninna.

Jag är inte aktivist, konstnär eller karriärist. Inte heller med ensamheten som livsstilsval. Jag är nucka. Och nu kommer jag till Folkteatern. För att reclaima nuckan.

Urpremiär 24 november 2023 Stora Scenen

Nypremiär Sandlådan 11 januari 2024

Sandlådan

av Kent Andersson
En pjäs om lek och allvar.

Vad ska det bli av barnen i sandlådan? De som lever i samma låda, de som gräver i samma sand, de som plågas av frågan: hur ska vi leva med varann? 

Nypremiär 11 januari 2024 Lilla Scenen

Bröderna Mozart - av Etienne Glazer, Suzanne Osten och Niklas Rådström

Bröderna Mozart

av Suzanne Osten, Niklas Rådström och Etienne Glaser
En pjäs om att plåga sig själv och alla andra.

Konsten är inte som alla andra rörelser. Fulländad står den för en kraft som inte går att hitta någon annanstans. Men vägen dit är kantad av kaos. Varje dag är regissören en plåga för alla andra. Tills det är dags för premiär. 80-talsfilmen Bröderna Mozart blir till pjäs och går upp på Folkteatern i februari 2024. Just nu håller vi på att såga ett hål i golvet för att fylla det med vatten (säg inget till våra grannar).

Urpremiär 24 februari 2024 Stora Scenen

Nomad - av Lucia Cajchanova

Nomad

av Lucia Cajchanova
En pjäs om att vara på genomresa

Sofia Jannok, Salamanca Taikon Gonzalez och musikern Robert Svärd tar med dig på en resa ur ett samiskt och romskt perspektiv. Välkommen att stanna till en stund. Vi är ändå alla på genomresa.

Göteborgspremiär maj 2024 Lilla Scenen

Evenemang
Spelplats

sep. 23 lör

18:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

sep. 26 tis

19:00

ContentShows

The Content Shows

Foajén

sep. 27 ons

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

sep. 28 tors

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

sep. 28 tors

19:30

Klara Lewis, Elis Monteverde Burrau, Felicia Lindgren, Johannes Heldén, Erik Enocksson & Kristofer Flensmarck samt Lisa Stenberg & David Zimmerman

Irrlicht förlagskväll

Lilla Scenen

sep. 29 fre

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

sep. 29 fre

19:30

OG Bella

OG Bella

Lilla Scenen

sep. 30 lör

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

sep. 30 lör

19:30

Keeping up with the Iranians , Keeping up with the Iranians 1 , Keeping up with the Iranians 2 , Keeping up with the Iranians 3 , Keeping up with the Iranians 4

Keeping Up With The Iranians

Lilla Scenen

okt. 03 tis

18:00

Jörgen Svensson Konstbok

Bokrelease: Jörgen Svensson – Konstbok

Foajén

okt. 04 ons

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 05 tors

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 06 fre

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 06 fre

20:00

Avatared

Avatared

Lilla Scenen

okt. 07 lör

16:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 07 lör

20:00

Avatared

Avatared

Lilla Scenen

okt. 10 tis

13:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 10 tis

18:00

Doc Lounge Apolonia

Doc Lounge: Apolonia

Foajén

okt. 11 ons

13:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 12 tors

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 12 tors

19:30

Cool Funeral Beer

Cool Funeral Beer

Lilla Scenen

okt. 13 fre

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 14 lör

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen

okt. 18 ons

19:00

Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel , Föreställningsfoto Ett drömspel

Ett drömspel

Stora Scenen
Evenemang
Spelplats
Örjan Andersson

Repsnack: Ett drömspel

Samtal med Örjan Andersson och Klara Ejeby

Efter det öppna repet den 5 september är du varmt välkommen att stanna på ett samtal i foajén. Regissör och koreograf Örjan Andersson och dramaturg Klara Ejeby ger en slags introduktion till Strindbergs älskade, förbryllande, nyskapande pjäs. Vad var bakgrunden till Ett drömspel, och vad handlar den om egentligen? Vadi består Folkteaterns bearbetning och vad tillför dimensionen dans?

Samtal Foajén 5 september ca kl 18.45 Fri entré

Bokrelease

Bokrelease: Magnus Haglund "Tecknen finns överallt"

Samtal och livemusik

Författaren Lydia Sandgren samtalar med Magnus Haglund om hans nya bok Tecknen finns överallt, 18 texter om konstförvandlingar.  Vad betyder det att använda sig av Göteborg som geografisk och mental karta? Och vad är det för mönster som avtecknar sig när de olika essäerna lägger sig intill varandra?

Dessutom sjunger skådespelaren Ylva Olaison, till pianoackompanjemang av Magnus Haglund, några sånger som relaterar till olika teman i Tecknen finns överallt.

Fredag 1 september Lilla Scenen

Drömmigt och dansigt nattrep

Ett drömspel – öppen repetition

Smygtitta innan premiär!

Är du nyfiken på hur en repetition kan gå till? Kom och smygtitta på vad som händer på scenen innan premiär! Nu kan du få en exklusiv inblick i den konstnärliga processen och komma riktigt nära föreställningen "Ett drömspel". Du får träffa regissör, skådespelare och andra som är involverade i produktionen och se vad de brottas med just för tillfället. 

Öppen repetition 5, 9 och 15 september Stora Scenen Fri entré

Fringe samlad bild

Gothenburg Fringe Festival

Teater, komedi, dans, musik, poesi och allt däremellan.

Gothenburg Fringe Festival firar åttonde året i rad med ett längre evenemang 1-10 september 2023. Festivalprogrammet omfattar cirka 150 föreställningar som presenteras på 10 platser runt om i staden, allt från traditionella scener till mer okonventionella miljöer som Slakthuset och Gathenhielmska huset. Fringe samlar en unik blandning av talanger från hela världen inom teater, komedi, dans, musik, poesi och allt däremellan.

Festival 8 och 9 september Foajén och Lilla Scenen

Folkteatern på Way Out West 2023

Skönheten i kaos - ljudverket

Folkteatern på Way Out West.

Som enda medverkande teaterinstitution är Folkteatern nu tillbaka på Way Out West! Denna gång tar vi med oss tre hängmattor, schyssta hörlurar, och ett nedkortat ljudverk baserat på vårens hyllade föreställning Skönheten i kaos.

Ljudverk 10–12 augusti 2023 Way Out West, Slottsskogen

Spoken word 20 september

Spoken Word + Öppen scen

I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med en öppen scen för litteratur och stans bästa bokade akter! Fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter.

20 september Foajén

Slavdrivaren omslag

Bokrelease: ”Slavdrivaren” av Anders Teglund

Solokonsert, läsning och samtal lett av Ann Ighe

Välkommen till bokreleasen för Anders Teglunds nya bok ”Slavdrivaren”. Under kvällen kommer Anders läsa ur boken och spela piano. Därefter följer ett samtal om boken som leds av Ann Ighe.

Fredag 22 september Lilla Scenen

Sir Richard Bishop

Sir Richard Bishop (US) + Jesper Eklöw

Experimentell kväll med två musikaliska förnyare

Sir Richard Bishops musik går från akustiska prylar till mer transbaserade och elektriska prylar, Jesper Eklöw rör sig i strama ljudlandskap som andas 60 talsminimalism och mörker. Det blir helt enkelt en spännande kväll i sällskap av två musikaliska förnyare.

Konsert 15 september Kl 19.30 Lilla Scenen

Lisen Rylander Oceans

Lisen Rylander Löve - Oceans + Helena Persson

Kompromisslös mix av jazz, mörk elektronika och experimentell pop.

I Oceans skapas musik där det söndriga möter det vackra, akustiskt möter elektroniskt och lyssnaren ledsagas av en ständig mörk underton där harmoni möter disharmoni. Det är en pågående process där total fri improvisation blandas med komponerade delar med starka melodier och poetiska textfragment.

Konsert 21 september 2023 Lilla Scenen

Lindha Kallerdahl

Lindha Kallerdahl Woice Ensemble

Upplev en musikalisk värld av magiska röster.

Lindha Kallerdahl är en internationellt erkänd röstimprovisatör och kompositör som gjort sig ett namn som en kompromisslös musiker på jazz- och avantgardescenen med sitt starka uttryck och stora röst. Hon skapar spirituell musik och har samarbetat med bland andra Sonic Youth till Palle Danielsson och William Parker.

Konsert 16 september 2023 Lilla Scenen

Maria Stepanova

Samtal: Maria Stepanova om Ryssland

Release med tidskriften Glänta

Den nyligen prisbelönta ryska författaren Maria Stepanova är också chefredaktör för nätkulturtidskriften Colta. I mars 2022 blev den blockerad av den ryska regimen. Nu, drygt ett år senare, släpper Glänta ett nummer i samarbete med Stepanova som består av texter publicerade i Colta det senaste decenniet, översatta till svenska.

Samtal 2 juni Foajén

Vem bryr sig

Vem bryr sig?

Kulturverkstans öppna seminarier om projektledning i kulturen

Kulturverkstan välkomnar alla till öppna seminarier i Foajén den 22-25 maj. Avgångsklassen erbjuder inblickar i samtidens kulturliv och uppmärksammar dagsheta ämnen som bränner till: Hur förhåller sig kulturen till politiken, demokratin och framtiden? Kan en kock vara en bonde? Om hyreshöjningar för stadens kulturaktörer, digitalisering, AI, psykisk (o)hälsa, motstånd, teambuilding, inkludering och mycket mer.

 Öppna seminarier Foajén 22, 23, 24 och 25 maj 2023

foto på 11:ans spårvagn

#minresa

Konsert med ungdomar från Kulturskolan Nordost

Onsdagen den 10 maj tar ungdomar från Kulturskolan Nordost för andra gången plats på Folkteaterns foajéscen med konserten #minresa. På scenen kommer musik och dans att utgå från ungdomarnas både inre och yttre resa. Välkomna!

Konsert 10 maj Foajéscenen

Ni betalar inte! Vi betalar inte!

Ni betalar inte! Vi betalar inte!

Skådespelare läser Dario Fos politiska satir

Två italienska arbetarpar försöker överleva vardagen med värdigheten i behåll. Det går riktigt dåligt. Groteskt, kvickt och skoningslöst: Med farsens bästa trix är "Ni betalar inte! Vi betalar inte!” ett effektivt inlägg mot utsugning och en uppmaning att agera kollektivt. 

Välkommen att reagera, skratta, förfäras, relatera och sporras! Efter läsningen snackar vi tillsammans med publiken. Dörrarna till Folk står öppna och det är fri entré till läsningen.

Läsning och publiksamtal 16 maj Foajén

CreativePoint

Creative Point: Glöden

Föreställning med musik, poesi och spoken word

Sista maj går Creative Point in i en ny fas utan projektfinansiering och vill därför ta chansen att fira allt de gjort (och det som komma skall) med buller och bång tillsammans med er som varit med på tåget under resans gång!

Musik, poesi och spoken word 11 maj Foajén

Schillerska

Teatertvåan på Schillerska Gymnasiet presenterar: Tjut i högan sky

Vad händer inuti?

Vad försiggår egentligen inuti en ung människas huvud? Är det känslor, jobbiga möten, dödsångest eller musik? Under tio dagar så har en teaterklass i andra året på Schillerska Gymnasiet fört dagbok kl. 22 varje dag. Dessa dagböcker har sedan blivit till unika texter som har satts ihop till en föreställning. Följ med på den existentiella resan till våra inre världar!

25 maj Stora Scenen

Föreställningsfoto K

K

efter en bok av Katarina Frostenson
Gästspel i Stockholm

Den hyllade föreställningen K gästar i juni Konträrs scen i Stockholm!

 

 

På Konträr 7, 8, 9, 10, 11 juni

Teaterbrunch

Teaterbrunch på Folk & Folkteatern i vår!

Skönheten i kaos + brunch

Hur kickar man igång lördagen på bästa sätt? Med en teaterbrunch såklart! Två lördagar i vår har du chansen att spisa vårens smarrigaste brunch på Folk och sen gå på Skönheten i kaos-matiné!

Teater + brunch 3 juni 2023 Lilla Scenen

Repetition pågår - välkommen in!

Skönheten i kaos – öppen repetition

Smygtitta innan premiär!

Är du nyfiken på hur en repetition kan gå till? Kom och smygtitta på vad som händer på scenen innan premiär! Nu kan du få en exklusiv inblick i den konstnärliga processen och komma riktigt nära föreställningen ”Skönheten i kaos”. Du får träffa regissör, skådespelare och andra som är involverade i produktionen och se vad de brottas med just för tillfället. Kanske är det universums minsta partiklar, kanske är det vad kärlek är … 

Öppen repetition 5, 15, 21 april Lilla Scenen

Folkläs

Folk läser för Folk

Presenteras av Kandidatprogrammet i Litterär Gestaltning & HDK-Valand

Passa på att se en glimt av nästa generations litterära stjärnor innan de långsamt hinner blekna bort eller helt brinna ut. Den 28e mars bjuder kandidatprogrammet i Litterär gestaltning vid HDK-Valand in till en stimmig och dimmig lässalong på Folkteatern. Elever från alla tre årskurser läser sina texter för varandra och de som råkar eller vågar komma förbi.

Foajén 28 mars 2023 kl 19.00

"Vilken stad vill politikerna ha"?

Panelsamtal: Vilken stad vill politikerna ha?

Ett samtal om förutsättningarna för kulturen i staden

Hyressituationen för flera kulturverksamheter i Göteborg, men även i andra svenska städer, är bekymmersam. Inflationens konsekvenser med höjda avgifter och kostnader gör det svårt för många fastighetsägare att hålla hyresnivåer nere vilket får förödande konsekvenser för kulturverksamheter. Nu ställer vi frågan på nytt, men riktar den till våra styrande politiker i Göteborg. Samtalet kommer även livesändas.

Samtal 18 april 2023 Foajén 

Drink and korsstygn skrivet med korsstygn

Drink & Korsstygn

Korsstygnsmys i Foajén

Är det något som Quasimodo har lärt oss så är det att det bästa sättet att förmedla visdomsord på är att brodera det på en tygbit. Därför bjuder vi nu in till Drink & Korsstygn den 25 mars i Foajén (och ja, vi har inspirerats av Drink & Draw på Folk). Vi förser er med tyg, garn, nålar, förslag på mönster och ett och annat visdomsord från föreställningen Quasimodo, och du skapar konstverket. På plats finns Magdalena Nilsson, mångårig kostymmästare på Folkteatern och lärare i kostymhistoria, för att guida och inspirera. 

25 mars Foajén, Fri entré

Ahmed Tobasi framför väggmålning med texten "Resistance through art"

Teater som motstånd

På Göteborgs Dramatiska Teater
En kväll om The Freedom Theatre med Ahmed Tobasi

Ett unikt tillfälle att möta Ahmed Tobasi, konstnärlig ledare på The Freedom Theatre. Teatern, som är belägen i flyktinglägret i Jenin på ockuperade Västbanken, verkar idag under allt svårare förhållanden. Denna kväll har ni möjlighet att höra Ahmed Tobasi berätta om arbetet med konsten som verktyg, utifrån sitt perspektiv som konstnär och palestinier.

Filmvisning och samtal 15 mars Göteborgs Dramatiska Teater

Foto på Julia Ravanis

Kärlek och kvantfysik – hur svårt kan det vara?

En del av Vetenskapsfestivalen

Kvantfysik är svårt att förklara, lika svårt är det att förstå sig på kärlek. Men kan vi kanske förstå kvantfysiken bättre genom att se på kärlek? Eller kan vi förstå kärleken bättre genom att se på kvantfysiken? Med anledning av föreställningen ”Skönheten i kaos”, baserad på Julia Ravanis bok med samma namn, diskuterar vi likheterna mellan kärlek och kvantfysik, med civilingenjören och författaren Julia Ravanis och psykologen Per Magnus Johansson.

Publiksamtal den 21 april Foajén