Hoppa till huvudinnehåll

På scen

Pralin

Berättelser om det onämnbara.

Folkteatern Göteborg 2022/2023

Folkteaterns spelår berättar om krig och kärlek, om universums obegripliga storhet och vår egen litenhet, om utsatthet, sanning och konst, om underkastelse, tröst och nåd. Om hopp. Vi berättar om de eviga frågorna, genom tretusen år gamla epos och genom helt nyskrivna verk. 

Spelåret på Folkteatern

Skönheten i kaos

Skönheten i kaos

av Julia Ravanis
En pjäs du absolut inte sett i ett parallellt universum.

Tänk om din partner inte är den du tror? Och tänk om naturens lagar inte är givna? Går det att förstå universums mysterier genom kärlek och mänskliga relationer? Välkommen till Julia Ravanis äventyrliga och extraordinära värld. Där frågan ”är vi ihop nu?” är tillräckligt laddad för att få solen att fungera, där partiklar dansar, solstrålar stelnar och slumpen styr.

Spelas till 3 juni 2023 Lilla Scenen

Maria Stepanova

Samtal: Maria Stepanova om Ryssland

Release med tidskriften Glänta

Den nyligen prisbelönta ryska författaren Maria Stepanova är också chefredaktör för nätkulturtidskriften Colta. I mars 2022 blev den blockerad av den ryska regimen. Nu, drygt ett år senare, släpper Glänta ett nummer i samarbete med Stepanova som består av texter publicerade i Colta det senaste decenniet, översatta till svenska.

Samtal 2 juni Foajén

Teaterbrunch

Teaterbrunch på Folk & Folkteatern i vår!

Skönheten i kaos + brunch

Hur kickar man igång lördagen på bästa sätt? Med en teaterbrunch såklart! Två lördagar i vår har du chansen att spisa vårens smarrigaste brunch på Folk och sen gå på Skönheten i kaos-matiné!

Teater + brunch 3 juni 2023 Lilla Scenen

Föreställningsfoto K

K

efter en bok av Katarina Frostenson
Gästspel i Stockholm

Den hyllade föreställningen K gästar i juni Konträrs scen i Stockholm!

 

 

På Konträr 7, 8, 9, 10, 11 juni

Dödsdansen

Dödsdansen goes VR

av August Strindberg
Hämt-teater levererad till ditt vardagsrum.

Vårens exklusiva succé, som spelades på hemlig lokal för endast fyra i publiken, återuppstår i ny kostym och levereras hem till publiken på begäran och skapar tillgänglighet på helt nya nivåer.

Kontakta publikstrateg Monika Wade monika.wade@folkteatern.se för mer information.

Evenemang
Spelplats

jun. 08 tors

19:30

Föreställningsfoto K , Ylva Olaison i rustning på scen , Föreställningsfoto K

K

Annan

jun. 09 fre

14:00

Föreställningsfoto K , Ylva Olaison i rustning på scen , Föreställningsfoto K

K

Annan

jun. 09 fre

19:30

Föreställningsfoto K , Ylva Olaison i rustning på scen , Föreställningsfoto K

K

Annan

jun. 10 lör

15:00

Föreställningsfoto K , Ylva Olaison i rustning på scen , Föreställningsfoto K

K

Annan

jun. 11 sön

15:00

Föreställningsfoto K , Ylva Olaison i rustning på scen , Föreställningsfoto K

K

Annan
Evenemang
Spelplats
Vem bryr sig

Vem bryr sig?

Kulturverkstans öppna seminarier om projektledning i kulturen

Kulturverkstan välkomnar alla till öppna seminarier i Foajén den 22-25 maj. Avgångsklassen erbjuder inblickar i samtidens kulturliv och uppmärksammar dagsheta ämnen som bränner till: Hur förhåller sig kulturen till politiken, demokratin och framtiden? Kan en kock vara en bonde? Om hyreshöjningar för stadens kulturaktörer, digitalisering, AI, psykisk (o)hälsa, motstånd, teambuilding, inkludering och mycket mer.

 Öppna seminarier Foajén 22, 23, 24 och 25 maj 2023

foto på 11:ans spårvagn

#minresa

Konsert med ungdomar från Kulturskolan Nordost

Onsdagen den 10 maj tar ungdomar från Kulturskolan Nordost för andra gången plats på Folkteaterns foajéscen med konserten #minresa. På scenen kommer musik och dans att utgå från ungdomarnas både inre och yttre resa. Välkomna!

Konsert 10 maj Foajéscenen

Ni betalar inte! Vi betalar inte!

Ni betalar inte! Vi betalar inte!

Skådespelare läser Dario Fos politiska satir

Två italienska arbetarpar försöker överleva vardagen med värdigheten i behåll. Det går riktigt dåligt. Groteskt, kvickt och skoningslöst: Med farsens bästa trix är "Ni betalar inte! Vi betalar inte!” ett effektivt inlägg mot utsugning och en uppmaning att agera kollektivt. 

Välkommen att reagera, skratta, förfäras, relatera och sporras! Efter läsningen snackar vi tillsammans med publiken. Dörrarna till Folk står öppna och det är fri entré till läsningen.

Läsning och publiksamtal 16 maj Foajén

CreativePoint

Creative Point: Glöden

Föreställning med musik, poesi och spoken word

Sista maj går Creative Point in i en ny fas utan projektfinansiering och vill därför ta chansen att fira allt de gjort (och det som komma skall) med buller och bång tillsammans med er som varit med på tåget under resans gång!

Musik, poesi och spoken word 11 maj Foajén

Schillerska

Teatertvåan på Schillerska Gymnasiet presenterar: Tjut i högan sky

Vad händer inuti?

Vad försiggår egentligen inuti en ung människas huvud? Är det känslor, jobbiga möten, dödsångest eller musik? Under tio dagar så har en teaterklass i andra året på Schillerska Gymnasiet fört dagbok kl. 22 varje dag. Dessa dagböcker har sedan blivit till unika texter som har satts ihop till en föreställning. Följ med på den existentiella resan till våra inre världar!

25 maj Stora Scenen

Repetition pågår - välkommen in!

Skönheten i kaos – öppen repetition

Smygtitta innan premiär!

Är du nyfiken på hur en repetition kan gå till? Kom och smygtitta på vad som händer på scenen innan premiär! Nu kan du få en exklusiv inblick i den konstnärliga processen och komma riktigt nära föreställningen ”Skönheten i kaos”. Du får träffa regissör, skådespelare och andra som är involverade i produktionen och se vad de brottas med just för tillfället. Kanske är det universums minsta partiklar, kanske är det vad kärlek är … 

Öppen repetition 5, 15, 21 april Lilla Scenen

Folkläs

Folk läser för Folk

Presenteras av Kandidatprogrammet i Litterär Gestaltning & HDK-Valand

Passa på att se en glimt av nästa generations litterära stjärnor innan de långsamt hinner blekna bort eller helt brinna ut. Den 28e mars bjuder kandidatprogrammet i Litterär gestaltning vid HDK-Valand in till en stimmig och dimmig lässalong på Folkteatern. Elever från alla tre årskurser läser sina texter för varandra och de som råkar eller vågar komma förbi.

Foajén 28 mars 2023 kl 19.00

"Vilken stad vill politikerna ha"?

Panelsamtal: Vilken stad vill politikerna ha?

Ett samtal om förutsättningarna för kulturen i staden

Hyressituationen för flera kulturverksamheter i Göteborg, men även i andra svenska städer, är bekymmersam. Inflationens konsekvenser med höjda avgifter och kostnader gör det svårt för många fastighetsägare att hålla hyresnivåer nere vilket får förödande konsekvenser för kulturverksamheter. Nu ställer vi frågan på nytt, men riktar den till våra styrande politiker i Göteborg. Samtalet kommer även livesändas.

Samtal 18 april 2023 Foajén 

Drink and korsstygn skrivet med korsstygn

Drink & Korsstygn

Korsstygnsmys i Foajén

Är det något som Quasimodo har lärt oss så är det att det bästa sättet att förmedla visdomsord på är att brodera det på en tygbit. Därför bjuder vi nu in till Drink & Korsstygn den 25 mars i Foajén (och ja, vi har inspirerats av Drink & Draw på Folk). Vi förser er med tyg, garn, nålar, förslag på mönster och ett och annat visdomsord från föreställningen Quasimodo, och du skapar konstverket. På plats finns Magdalena Nilsson, mångårig kostymmästare på Folkteatern och lärare i kostymhistoria, för att guida och inspirera. 

25 mars Foajén, Fri entré

Ahmed Tobasi framför väggmålning med texten "Resistance through art"

Teater som motstånd

På Göteborgs Dramatiska Teater
En kväll om The Freedom Theatre med Ahmed Tobasi

Ett unikt tillfälle att möta Ahmed Tobasi, konstnärlig ledare på The Freedom Theatre. Teatern, som är belägen i flyktinglägret i Jenin på ockuperade Västbanken, verkar idag under allt svårare förhållanden. Denna kväll har ni möjlighet att höra Ahmed Tobasi berätta om arbetet med konsten som verktyg, utifrån sitt perspektiv som konstnär och palestinier.

Filmvisning och samtal 15 mars Göteborgs Dramatiska Teater

Foto på Julia Ravanis

Kärlek och kvantfysik – hur svårt kan det vara?

En del av Vetenskapsfestivalen

Kvantfysik är svårt att förklara, lika svårt är det att förstå sig på kärlek. Men kan vi kanske förstå kvantfysiken bättre genom att se på kärlek? Eller kan vi förstå kärleken bättre genom att se på kvantfysiken? Med anledning av föreställningen ”Skönheten i kaos”, baserad på Julia Ravanis bok med samma namn, diskuterar vi likheterna mellan kärlek och kvantfysik, med civilingenjören och författaren Julia Ravanis och psykologen Per Magnus Johansson.

Publiksamtal den 21 april Foajén

LovisaS

Lovisa Samuelsson

Förband: Felisia Westberg

Senast vi fick höra Lovisa var i föreställningen K där hon framförde verk av bland annat Jaques Brel och alternerade mellan sång, piano, dragspel och cello. Den 20:e maj är hon tillbaka, med sitt eget band och med sin egen musik. Under kvällen kommer Lovisa bland annat framföra musik från sitt senaste album STAD / DIS (2020) som valdes ut till ett av det årets tio bästa album av Kulturredaktionen, Sveriges Radio P1.

Konsert 20 maj 2023 Foajén

Bob Hansson, Sara Hauge, Nino Mick

Spoken Word + Öppen scen

I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med en öppen scen för litteratur och stans bästa bokade akter! Fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter.

Spoken Word + Öppen scen 23 maj 2023 Foajén

Spoken12apr

Spoken Word + Öppen scen

I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka med vårsäsongens tredje kväll på Folkteatern med en öppen scen för poesi och stans bästa bokade akter! Fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter. April, april, lögnernas månad, vi följer upp den stilla veckan med poesi från Stockholm och poesi från Göteborg!

Spoken Word + Öppen scen 12 april 2023 Foajén

Spoken15mars

Spoken Word + Öppen scen

I samarbete med Göteborgs Poetry Slam

Göteborgs Poetry Slam är tillbaka på Folkteatern med en öppen scen för poesi och stans bästa bokade akter! Fängslande texter från såväl oupptäckta berättare, svenska och internationella mästare i poetry slam och etablerade bokpoeter. Caesar mördades, Zarah Leander föddes, och Göteborg Poetry Slam river av den 15 mars med Johan Jönson, Jessica Schiefauer och Matiss Silins! 

Spoken Word + Öppen scen 15 mars 2023 Foajén

GötheIwarFrida

Teatern igår och idag

Ett samtal mellan Staffan Göthe, Frida Röhl och Iwar Wiklander

Välkommen till ett fördjupat samtal om arbetet vid teatern. Med Folkteatern som en betydelsefull gemensam nämnare diskuterar Staffan Göthe, Iwar Wiklander och Frida Röhl skådespeleri, dramatiskt skrivande, regi och chefskap. Det blir ett konstnärligt samtal om dagens och gårdagens dramatik, men också vardagliga anekdoter om livet på och bakom scenen. Och vilken roll har just Folkteatern spelat, nu och då, för de medverkande och för Järntorget? Ett samtal som tillåter sig att både nysta i dåtiden och intresserar sig för vad framtiden kan bringa.

Samtal 9 mars kl 17.30-18.30 i Foajén

En tonåring som tittar in i sin mobilkamera

Doc Lounge: Girl Gang

Fem kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Dokumentärfilmsvisning 9 maj Foajén

En äldre man och en yngre vid ett bord. Den äldre röker en cigarett och har en ölburk framför sig på bordet. Den yngre håller en kaffekopp. De tittar på varandra.

Doc Lounge: Jävla pappa

Dokumentärfilmsvisning på Oceanen

Populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Dokumentärfilmsvisning 25 april Oceanen

Foto på två personer i en tatureringsstudio.

Doc Lounge: Scab Vendor

Fem kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Dokumentärfilmsvisning 4 april Foajén

Person i ett landskap omgiven av rök

Doc Lounge: Paradise

Fem kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Dokumentärfilmsvisning 14 mars Foajén

Foto på två personer i en bil som tittar på varandra

Doc Lounge: The Thief Collector

Fem kvällar i vår förvandlas Foajéscenen på Folkteatern till fusion-biograf då populära Doc Lounge bjuder på dokumentärfilm i världsklass, kryddat med kringarrangemang, bar och inbjudna gäster – dokumentärfilm i lyxförpackning!

Dokumentärfilmsvisning 21 februari Foajén

Foto på Julia Ravanis och Frida Röhl

Publiksamtal: Kärlek och kvantfysik

Ett samtal mellan Julia Ravanis och Frida Röhl om ”Skönheten i kaos”

Den 23 februari bjuder vi in till ett publiksamtal med författaren Julia Ravanis och regissören Frida Röhl. Med avstamp i boken "Skönheten i kaos" och i dramatiseringen av densamma diskuterar vi fysiken och dess skönhet i vardagen, om hur kan man förklara det oförklarliga och hur fysikens mystik kan ta sig i uttryck på en scen.

Publiksamtal den 23 februari Foajén

Foto på Iwar Wiklander

Möt Iwar Wiklander

Stipendieutdelning och Actor's Talk

Folkteatern och Konstnärsnämnden bjuder in till stipendieutdelning med mingel och ett Actor's Talk med skådespelaren Iwar Wiklander.

Stipendieutdelning och Actor's Talk den 7 februari Foajén

Jonas Gardell Jens Ohlin

Publiksamtal: Jonas och undergången

Ett samtal mellan Jonas Gardell och Jens Ohlin

Den 25 januari blir det undergångsstämning på Folkteatern när vi, med anledning av föreställningen Quasimodo, diskuterar dessa frågor tillsammans med Jonas Gardell och Jens Ohlin, regissör och manusförfattare till Quasimodo.

Publiksamtal den 25 januari Foajén